Tarihi Kırkpınar’da ‘Yeni Vizyon’

Dövüş Sporları
Güreş Federasyonu, puanlama sisteminden ağanın açıklamalarına, belediye başkanlığının harcamalarına kadar birçok yönüyle gündeme gelen ve bu yıl 650. kez düzenlenen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri...
EMOJİLE

Güreş Federasyonu, puanlama sisteminden ağanın açıklamalarına, belediye başkanlığının harcamalarına kadar birçok yönüyle gündeme gelen ve bu yıl 650. kez düzenlenen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ne yeni vizyon kazandırmayı amaçlıyor.

Geçen hafta Ali Gürbüz’ün başpehlivanlığı ile sonuçlanan 650. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ni değerlendiren Güreş Federasyonu Başkanı Bekir Çeker, ”İki güreşçi yenişemediği için zaten Kırkpınar doğmuş. Ama sonuçsuz da hiçbir şey yoktur. Mutlaka bir sonucu vardır. Sonuca uluşmak zorundayız” diye konuştu.

Gelecek yıl bazı değişikliklerin yapılacağını belirten Çeker, ”Ben de isterim ki güreş teknik yenilgiyle sonuçlansın. Ama Kırkpınar’ın özünde puanlama var” dedi.

Çeker, seneye yaş olayını kaldırmayı planladıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

”Bileğinde olan nereye kadar güreşiyorsa güreşsin. Ama başpehlivanlığı ben kazandım diye, senede bir iki güreş yaparak başpehivanlığa gelinmeyecek. Yıl boyu ve Kırpkpınar’daki puanlama derecelerine göre, başaltına düşme ve yükselme sistemi getireceğiz. Bunu tartışacağız. Uygunsa seneye getirmek istiyoruz.

Yani klasman sistemi olacak. Başpehlivan olmayanlar şu an 40 yaşına kadar güreşebiliyor. Başpehlivanlar ise 50 yaşına kadar güreşebiliyor. Hep başpehlivanlıkta güreşme olmayacak. Güreşçi, puanı yeterli olmadığı takdirde alt gruba düşebilecek.”

”ABD’Yİ YENİDEN KEŞFETMEYE GEREK YOK”

Eski Kırkpınar Güreş Ağası Mehmet Eriş’in puanlama sistemine yönelik eleştirilerine de Çeker, ”Ağaysan ağasın, sen güreşin neresindesin? 1981 yılında ağa olmuş, 81 yılında da başpehlivanlık müsabakalarında 2 saat süre varmış. Yenişemezlerse 10 dakika, artı 5 dakika da uzatma varmış. Gökkubbeyi, ABD’yi yeniden keşfetmeye gerek yok. Otur bir kendine bak” diye tepki gösterdi.

Çeker, sözlerini şöyle sürdürdü:

”2000 yılından beri de şu anki puan sistemi uygulanmış. Bir ara bu ülkede başpehlivanı kurayla belirlemeye çalıştılar. Bunları kimse konuşmuyor. Senin zamanında 20 başpehlivan vardı. Şimdi 60 kişi var. Doping kontrolü yapılmıyordu. Ama dopingsiz bir Kırkpınar geçirdik. Anlaşmalı güreşler olursa, doping olursa ağır cezalar vereceğimizi önceden söyledik.”

”AKUSTİK GÜREŞ ARENASI YAPALIM”

Çeker, Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi’nin organizasyonla ilgili harcamaları gündeme getirmesiyle ilgili de ”Belediye Başkanı masraf yaptıysa 500 bin lira da ben harcadım. Neredeyse masrafların yarısını biz karşıladık” dedi.

Hakeminden, cazgıra, federasyon görevlendirmelerinden misafirlerin ağırlanmasına kadar birçok harcama yapıldığını anımsatan Çeker, şunları dile getirdi:

”Final maçını 25 bin kişinin izlediği söyleniyor. Biletler 90 liradan satıldı. Ağadan gelen para var. Son Kırkpınar’da ağadan bize gelecek yüzde 10’luk miktar kesilmiş. Müracaata göre federasyona ödenecek para gelmedi. Biz de fedakarlık yaptık. Yakınmaya gerek yok. Yakınacaksan bu işi yapmayacaksın.

Belediye zarar ediyorsa bu işi yapmayacak. Bıraksın bize yapalım. Biz federasyon olarak seve seve yaparız. Tarihi Kırkpınar’ın kültüründe belediye yok. Devlet, valilikler yapıyordu. 1951 yılında belediye geçti. Kanunlaştırılıp, valiliğe bırakılsın biz birlikte dört dörtlük Kırkpınar yapalım. Şu anki düzeni Kırkpınar’ın tarihi mirasına uygun değil. Futbol stadyumu gibi. Orada bir akustik saha olacak, oradan çıkacak ses pehlivanı kışkırtmalı.”

Güreş Federasyonuna devredilmesi durumunda bir yıl içinde Kırkpınar’ın mirasına yakışır güreş arenası yapacaklarını anlatan Çeker, ”Hükümetim, bakanlığım, genel müdürlüğüm ve federasyonum adına bu sözü veriyorum” dedi.

Star