DDT Kürtçe Oyunla Merhaba Dedi

Tiyatro
Diyarbakır Devlet Tiyatrosu (DDT), yeni sezonu, içinde Kürtçe anlatımın da bulunduğu ‘Ölümü Yaşamak‘ oyunuyla açtı. Böylece Devlet Tiyatroları‘nda ilk kez bir sahnede Kürtçe oyun sah...
EMOJİLE

Diyarbakır Devlet Tiyatrosu (DDT), yeni sezonu, içinde Kürtçe anlatımın da bulunduğu ‘Ölümü Yaşamak‘ oyunuyla açtı.

Böylece Devlet Tiyatroları‘nda ilk kez bir sahnede Kürtçe oyun sahnelendi. Diyarbakırlı sanatçı Orhan Asena’nın yazdığı Tamer Levent‘in yönettiği oyuna sanatseverler büyük ilgi gösterdi. Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu‘nun da izlediği oyunun temasına katkı sağlayan ‘dengbejlik’ (yöresel kültürde enstrümansız destansı anlatım) geleneğinden bir örnek sunuldu. Ayrıca Kürt sanatçı Şivan Perver‘in 33 yıl önce yurtdışına çıkmasına neden olan Mihemedo türküsü seslendirildi. Bir dönem yasaklı olan türküde, Yunan işgali sırasında Ege’de şehit düşen Diyarbakırlı asker Mehmet’e annesi ve yeni evlendiği eşinin yaktığı ağıt anlatılıyor.

Vali Hüseyin Avni Mutlu oyunun ders alınması gereken mesaj verdiğini ifade ederek "Ağıtlarıyla, deyimleriyle sanat için doğru bir duruş. Sanat adına çok keyif aldım. Sanat evrenseldir. Bütün kültürleri kucaklar." dedi. Kan davasının ele alındığı ‘Ölümü Yaşamak’ta ailenin bir kesimi kan davasını namus meselesi olarak görmesine karşın, diğer bireyler bunun saçmalığını ifade ediyor.