Hüseyin Güneş’in haberi
Ayrıntı Yayınları’nın toplantı salonunda düzenlenen tanıtım toplantısına çok sayıda basın mensubu ve kitap dünyasının seçkin isimleri katıldı. İdea-Ayrıntı dizisinin editörü Burhan Sönmez, kitabın tanıtım söyleşisinde Kurtuluş Teolojisi’nin Güney Amerika, Ortadoğu, Asya ve Afrika’daki etkilerinden bahsetti.
Kurtuluş Teolojisi, Güney Amerika’nın yoksulluk, dışlanma ve baskı koşullarında filizlendi. İnsanın kurtuluşunun ancak onun sınıfsal, ekonomik ve toplumsal kurtuluşuyla birlikte mümkün olabileceği fikrine dayanıyor.
Kurtuluş teologlarının kapitalizme yönelik uzlaşmaz eleştirileri ve mazlumların sesine “hakikatin sesi” olarak değer vermeleri, Latin Amerika toplumunu ve devrimlerini olduğu kadar, o ülkelerdeki din anlayışını da etkiledi.
Kurtuluş teologları, insanları “inananlar ve inanmayanlar” diye ayıran resmi din anlayışını “ezenler ve ezilenler” olarak ters yüz etti.
Burhan Sönmez dizinin tanıtım toplantısında şunları söyledi; “Kurtuluş Teolojisi, yüz binlerce köylünün, nesillerdir ailelerinin işlediği topraklardan, dış borçları kapatmak ve uluslararası ekonomik büyüme gerekçesiyle çıkarıldığı ve çoğunun büyük şehirlerin gecekondu bölgelerine sürüldüğü bir ortamda doğmuştur.
Tanrı’yı göğe çıkarıp, inananları bu dünyada zalimlerle ve dini otoritelerle baş başa bırakan yorumlara karşı ilk ciddi tepki yirminci yüzyılın ikinci yarısında Latin Amerika’da ortaya çıktı. Aşırı yoksulluğa ve sömürgeci siyasetlere boyun eğmemeye karar veren din adamları iki ayrı güçle boğuşmak zorunda kaldılar. Birincisi siyasi iktidar, ikincisi dinsel kurumlardaki egemen söylemdi. El Salvador’daki Başpiskopos Oscar Romero olayı, bunun en iyi örneklerinden biriydi. İnsanların ölüm mangaları tarafından sokak ortasında öldürüldüğü günlerde Oscar Romero askerlere seslenmiş ve “Üstleriniz size öldürme emri verdiğinde, siz Tanrı’nın ‘öldürmeyeceksin’ sözünü hatırlayın” demişti. Ertesi gün kendisi öldürüldü ve bu cinayette ABD’nin parmağı olduğu yıllar sonra Birleşmiş Milletler raporlarıyla açığa çıktı. Oscar Romero ve benzeri din adamlarının iktidar karşısındaki net tutumu, hem devlet siyasetçilerini hem de dini hiyerarşiyi rahatsız etti.”
Kurutuluş Teolojisi’nin tanıtım söyleşisi katılımcıların Marksizm, İslam, Sosyalizm, Hristiyanlık ve direniş teolojisi gibi konulardaki hararetli tartışmalardan sonra sona erdi.
30 kitabın yayınlanacağı dizinin öne çıkanları; “İhvan-I Safa Risaleleri , İslam’ın İkinci Mesajı, Mesih: Paradoks Mu Diyalektik Mi?, Hıristiyanlıktaki Ateizm, Devrimci Teolog Thomas Münzer, Marx Ve Weber’in Doğu Toplumlarına Yaklaşımı, Oxford İslam Sözlüğü, İslam’da Kim Kimdir? 50 Büyük İsim, İslam’ın Geleceği, Müslüman Kültürü, İslam Çalışmaları, İslam Hukukuna Ve İslami Teolojiye Giriş, İncil’in Özü, Klasik İslam Teolojisi, Yahudiler Ve Araplar: Düşmanların Tarihi, Hz. Muhammed, Şarlman Ve Avrupa’nın Kökleri, İslam’ın Kültürel Ve Toplumsal Tarihi, Allahsızların Ahlâkı Olur Mu?, Fidel ve Din, Yirminci Yüzyılda Bir Köşe: Endonezya , Solcular, İslamcılar, Komünistler…”
on5yirmi5.com