Güneydoğu’da çocuk olmak

Kitap
Güneydoğu’da çocuk olmak ne demektir? Bir çocuk bir gecede nasıl büyür, olgunlaşır? İki ateş arasında kalınca insan tercihini nasıl yapar? Emine Uçak Erdoğan Silvan doğumlu bir yazar. Timaş̵...
EMOJİLE

Güneydoğu’da çocuk olmak ne demektir? Bir çocuk bir gecede nasıl büyür, olgunlaşır? İki ateş arasında kalınca insan tercihini nasıl yapar?

Emine Uçak Erdoğan Silvan doğumlu bir yazar. Timaş’tan çıkan hem kendi hayatından hem tanıklıklarından yola çıkarak yazdığı öykü kitabı ”Güneydoğu’da çocuk olmak”ta, bütün bu soruların yanıtlarını veriyor.

Siirt’te, Silvan’da doğup büyüyen yazar Emine Uçak Erdoğan, Doğru Açı’da Belkıs Kılıçkaya’nın sorularını yanıtladı. Emine Uçak Erdoğan’ın cevaplarından satır başları…

İKİ ATEŞ ARASINDA OLMAK
Güneydoğu’da bütün çocuklar gibi tamamen özgürsünüzdür. Tek ölçünüz anneninizin ”karanlık olmadan ev gel” ikazıdır. Ben diğer çocuklar gibi 80’li yıllarda ilk bir karakol baskınıyla tanıştım. karakol baskınının ardından askeri tedbirler artar. Artık iki ateş arasındasınızdır ve çabucak büyür, olgunlaşırsınız.

PKK’LI MİSAFİRLER
”Misafir bizim geleneğimizde çok kıymetlidir. neyin varsa ikram edersin. Ancak bu defa gelen ”Misafirler”e yemek verirken hiç istekli görünmez aile efradı. Vermeye mecburdurlar zaten. misafirler gider, fısıldaşmalar olur. çocuklara bir açıklama yapılmaz. ertesi gün bu defa askerler gelir, dün gelenlere neden yemek verdiniz der.
bazen yemek verdiler diye ananız, babanız bu dayak yer, vermezse de ölümle tehdit edilir.

DIŞARDAKİLER
80’li yıllarda aileler pkk’dan ” Dışardakiler” diye söz ederlerdi. Daha ileri yıllarda pkk zorla çocuklarını dağa çıkmak üzere istediğinde de öfkeliydiler. sonra çocukların kimi iradi kimi gayri iradi kendisini dağda buldu. Artık aileler için dışardakiler, içerdekiler oldu. Ve bugün bu sorunu çözmeye uğraşanlar bu annelerin nasıl olup da pkk’ya bu kadar karşıyken, sonraki yıllar çocuklarını gönüllü olarak dağa gönderdiğini anlaması gerekiyor.

BUNLAR MÜSLÜMAN OLAMAZ
İslam dini Kürtler’in günlük hayatında bir reflekstir, güneydoğuda genel olarak dindardır insanlar. Pkk’lıların sünnetsiz olduğunu söylemek ve göstermek adına cesetleri mahalle mahalle gezdirilirdi. Daha önce pkk’ya müslüman değil diyen ve hatta en çok da bu yüzden karşı çıkanlar, cesedin bu halde gezdirilmesinde de ”Bunlar müslüman olamazlar” diyorlardı.

BENİM İÇİN ÖLDÜRME
”Beni için öldürme” diye bir makale yazdım Taraf Gazetesi’nde yayımlandı. Bugün Türkiye’de bir kesimdeki yaygın kanaatin tersine pkk olmasaydı da, Türkiye’de demokratik bir ortamda bu meseleyi konuşuyor olurduk. Bu yazının peşinden o kadar çok tepki aldımki…

Habertürk