Prof. Dr. Edibe Sözen’in Alfa Yayınları’ndan çıkan ‘Hepimiz Globaliz Hepimiz Yereliz’ isimli kitabının tanıtım toplantısı Kızlarağası Medresesi’nde yapıldı.
"Son yıllarda klasik medya yapılanmasından farklı olarak öne çıkan ‘sosyal ‘medya’ tüm dünyada yeni mecralar oluşturuyor. Dünyayı etkileyen pek çok sosyal olayın en büyük etkeni olarak görülen ‘sosyal medya’ küresel dünyada büyük rüzgarlar estiriyor. Halkların yönetim biçimlerine isyan ettiği ‘Arap Baharı’ da sosyal medyanın etkilerinden uzak değil" felsefesinden hareket eden Edibe Sözen ‘Hepimiz Globaliz Hepiniz Yereliz; Gutenberg Galaksi’den Zuckerberg Galaksi’ye kitabında katılımcılarla birlikte farklı yönleriyle sosyal medyayı enine boyuna inceliyor ve analiz ederek yorumluyor.
Sultanahmet’te Kızlarağası Medresesi’nde düzenlenen kitabın tanıtım toplantısı sosyal medya, üniversite çevreleri ve bürokrasiyi bir araya getirdi.
Türkiye Yazarlar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Bünyamin Yılmaz’ın sunduğu etkinlikte bir selamlama konuşması yapan TYB İstanbul Şube Başkanı Muzaffer Doğan bugüne kadar yapılan etkinliklerden bahsederek yeni dönemde ne yapacakları hakkında da bilgiler verdi. Doğan, geçtiğimiz ay yapılan seçimle yönetime geldiklerini belirterek, yeni projelerle TYB İstanbul’u daha aktif, daha renkli bir hale getireceklerini söyledi.
Programa davetli olarak katılan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Fatih ilçesinde farklı kültürlerin bir araya geldiğine dikkat çekti. Sosyal Medya’nın ‘arkeoloji çalışması’ niteliğiyle öne çıkan ‘Hepimiz Globaliz Hepimiz Yereliz’ kitabının editörü Edibe Sözen’i ve kitaba katkı sunan yazarları tebrik eden Başkan Demir, TYB İstanbul’un yeni yönetimine de yapacakları çalışmalarda destek sözü verdi.
Kitabın tanıtım toplantısına ev sahipliği yapan TYB İstanbul yönetimine teşekkürle sözlerine başlayan Edibe Sözen, Kızlarağası Medresesi’nin kendi hayatındaki önemine vurgu yaptı.
Milletvekilliğinin ardından ‘neler yapabiliriz?’ sorusunun cevabını arayan Edibe Sözen sosyal medyadaki paylaşımların yanı sıra dostane sohbetlerin ilhamıyla kitap fikrinin öne çıktığını dile getirerek kitabın neler içerdiğini anlattı.
ÜÇ KUŞAĞI DA ANLATIYOR
Kitapta on beş makaleye yer verdiklerini belirten Sözen şöyle konuştu: “Üniversiteden eski talebelerim ile akademisyen arkadaşlarımla görüştüm. Arap Baharı, sosyal medya ve internet üzerine makaleler hazırlamalarını istedim. Üç ayrı kuşağa da hitap eden çalışmamız, 1960, 1980 ve sonrasını ele alıyor. Makalelerde yeni bir paradigmanın varlığından söz ediyoruz. Gelişmiş ülkelerde insanlar arasında yüz yüze iletişim kurmada sorunlar yaşanıyor. Buna rağmen sosyal medya vasıtasıyla yeniden sosyalleşebiliyorlar.”
EYLEMLERİ SOSYAL MEDYADAN TAKİP EDİYORDUZ
Kitabın kapağındaki resme dikkat çeken Sözen, “Sosyal medya tekniklerini üreten teknolojiyi kapitalizm sağlıyor. Kapakta kapitalizme işaret eden resimle bunu vurgulamak istedik. Her yeni kapitalizm bir eylemler zincirini beraberinde getiriyor. Bu eylemleri dünyanın her iki kutbunda görmek mümkün. Bir tarafta şirketlerin sermaye dengesinden kaynaklanan ‘Wall Stret’ eylemleri diğer tarafta da ‘Arap Baharı’ olarak adlandırılan ayaklanmalar… Dünya kamuoyu bu eylemleri kitaplardan ya da gazetelerden okumadı. Bunlar sosyal medya ile hayatımıza girdi” diye konuştu.
Edibe Sözen programın ardından Alfa Yayınları’ndan çıkan, Orhan Gökçe, Heloise Ruskin, Azime Telli, Aşkın Asan, Nur Özkan Erbay, Burcu Kaya Erdem, Aryati Dewi Hadin, Cüneyd Er, Volkan Köse, Muhammed L. Akıcı, Ertuğrul Acar, Mustafa Mencütekin, Murat İri-Gülin Terek Ünal ve Akif Emirhan Akyel’in makalelerinin yer aldığı “Hepimiz Globaliz Hepimiz Yereliz’ kitabını imzaladı.
Programa Bahçelievler Emniyet Müdürü Mustafa Şahin, Sinan Dirlik, Ahmet Tezcan, Şahin Uçar, Meryem Gayberi, Beyhan Demirci. Hıdır Geviş, Yusuf Adıgüzel, Dilaver Demirağ, Yunus Göksu, İrfan Çiftçi, Münir Üstün, Zafer Tahmaz, Sami Bayraktar, Cengiz Koyuncu, Mustafa Güneş, Sevda Salihoğlu Dursun, TYB İstanbul Şubesi yönetim kurulu üyeleri ve Sözen’in akademisyen arkadaşları ile çok sayıda seveni katıldı