Beyazıt Kitap Fuarı nasıl geçiyor?

Kitap
Abdullah Güner’in haberi Türkiye Diyanet Vakfı ve İBB Kültür A.Ş. tarafından organize edilen Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı, İstanbul Beyazıt Meydanı’nda Ramazan ayı boyunca devam edecek. H...
EMOJİLE

Abdullah Güner’in haberi

Türkiye Diyanet Vakfı ve İBB Kültür A.Ş. tarafından organize edilen Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı, İstanbul Beyazıt Meydanı’nda Ramazan ayı boyunca devam edecek. Her yıl birbirinden farklı kitapla okurları buluşturan fuarda bu yıl birbirinden farklı isim de ‘Beyazıt Ramazan Sohbetleri’ başlığında konuşma yapıyor. Beyazıt’ta gerçekleşen fuarın bu yıl belki de en olumsuz tarafı havaların çok daha sıcak olmasıydı elbet. Neredeyse konuştuğumuz bütün yayıncılar bundan yakındı, okurlar sıcaktan dolayı gelemediklerini belirtti. Bizde fuarın havasını yerinde almak için Beyazıt’a gittik, yayıncılara ve okurlara fuarla ilgili kanaatlerini sorduk.

Fuarın nasıl geçtiğiyle ilgili olarak sorularımızı yönelttiğimiz yayınevi satış temsilcilerinin verdiği cevaplar ise şöyle oldu:

"Hava Sıcaklığı Yüzünden İnsanlar Pek Dışarı Çıkmak İstemiyor"


Pınar Yayınları
standındaki satış temsilcisi Orhan Çiçek, fuarla ilili olarak "Beklenen ilgi var ama hava sıcaklığı yüzünden insanlar pek dışarı çıkmak istemiyorlar. Ama her şeye rağmen memnunuz. Genel itibarıyla memnunuz. Satışlar da iyi, fena değil, elhamdülillah!" dedi.

 
Ötüken Yayınları ise fuarı bir ‘kitap pazarı’ olarak görmeyen bir yayınevi. Buraya başka şeyler için geldiklerini belirtiyorlar. Fuarla ilgili olarak sorularımızı ise yayınevi sorumlusu Aydın Altunay cevapladı:"Fuar iyi gidiyor Allaha şükürler olsun! Beklediğimiz ilgi de çok şükür var. İnsanlar gelip-gidiyorlar, uğruyorlar sağ olsunlar bu sıcakta. Fuarımızı dolaşıyorlar, teşekkür ederiz.

Biz satış amaçlı gelmedik buraya ama satışlar da iyi. O yönde bir sıkıntımız yok. Çok yüksek miktarlarda satış yapmasak da yine de iyi Allaha şükürler olsun. Satışlarımız da iyi" diyerek memnun ve mebrur bir halde bizi gönderiyorlar. 

Beyan Yayınları ise Muhammed Hamidullah ve Cahit Zarifoğlu kitaplarının yanı başında İhsan Süreyya Sırma hocanın gelen okurlarına kitaplarını imzaladığı bir atmosferle kaplıydı. Ayrıca İhsan Süreyya Sırma hocanın fuar boyunca her gün ikindiden sonra Beyan Yayınları standında olacağını da belirtelim.

Beyan Yayınları sorumlusu Mehmet Tevfik Ekiz Bey bu yıl bekledikleri yoğunluğun olmadığını söylüyor. "Geçen senelerde karşılaştığımız ilk hafta yoğunluğunu bu sene biraz az bulduk. Bunu da sıcakların fazla olmasına bağlıyoruz. Buna bağlı olarak da tabi satışlarımızda istenilen seviyede olmuyor ama her şeye rağmen olandan memnunuz. Şükretmek lazım."

İşaret Yayınları 
fuardaki sessiz ve durgun yayınevlerinden biriydi. Fuarla ilgili olarak da satış temsilcisi Halis Yardımcı "Bu seneki fuar biraz daha zayıftı havanın sıcak olmasından dolayı satışlar biraz düşük. Sıcak olduğu için insanlar dışarı çıkmıyor pek. Sanırım bununla alakalı bir düşüş var. Bununla beraber satışlar düşük. Genel olarak tüm yayınevleri indirim yapıyor. Biz de % 40 indirim yapıyoruz" diye konuşurken fuardan pek memnun görünmeyen yayınevlerinden biriydi.

Timaş Yayınları ise hiç şüphesiz Beyazıt Fuarı’nın en dikkat çeken yayınevlerinden birisi olmayı sürdürüyor. Hem ilgi yoğundu hem de satışları diğer yayınevlerinden bir hayli yüksekti. Bunun yanısıra konuştuğumuz satış temsilcisi Şaban Nadir ise fuar için hem özeleştiri getirdi hem de eksiklikleri söyleme noktasında dikkat edilmesi gereken şeyler söyledi:

"Fuar geçen seneye göre hemen hemen aynı geçiyor. Tanıtım biraz eksik gibi. Yani bizim yayınevimiz açısından iyi. Ama diğer yayıncılar açısından sıkıntılı bir durum olduğunu gözlemliyoruz. Biraz da tanıtım eksikliği var. Bilen geliyor. İstanbul’da 15-16 milyon insanın yaşadığından bahsediliyor. Hadi 1 milyonunun tatile gittiğini varsay, 14 milyon İstanbullunun burayı tıka basa doldurması lazım. Çünkü burası ucuza ve her türlü kitabın bulunabileceği bir yer. Ama maalesef iftara yakın bu saatlerde ancak kalabalıklaşıyor ve bir şeyler oluyor.
Bir de Belediyenin veya Diyanet’in, bu fuarı düzenleyen ilgili kişilerin buraya bir yemek yeri ayarlaması gerekir ki ilgi daha çok olsun. O zaman daha iyi olur inşallah.
Eskileri bilmiyorum ama Sultanahmet’te daha iyiymiş. Yani şu anda en güzel mevsimi yaşarken oralarda olmak yayıncıları açısından daha avantajlıydı. Halk açısından da iyiydi. Çünkü burada yemek yok. İftar vakti biz bile yiyecek bulma sıkıntısı çekiyoruz. Yemek olsa halk gelir diye tahmin ediyorum."

Nesil Yayınları fuarın kendileri açısından gayet iyi gittiğini belirtti. Gün geçtikçe fuarın daha da açılmaya başladığını ve hareketliliğin arttığını söyledi. Nesil Yayınları’ndan Ahmet Kürşat Bey "İftardan sonra biraz daha yoğunluk bekliyoruz şu an. Satışlar geçen yılkinin üzerinde. İyi, çok şükür." dedi.

Düşün Yayınları yetkilisi Armağan Uzun Bey ise bekledikleri yoğunluğun hala olmadığını söyledi. Herhalde ilk hafta olduğu için. İlerleyen zamanlarda talebin artacağını ümid ettiklerini belirtti.

Türkiye Diyanet Vakfı Yayınlarından Murat Dumanlı ve Ali Oruç Bey gelen okurlarıyla yakından ilgileniyor ve Arakan’la ilgili başlattıkları yardım faaliyetleri hakkında bilgi veriyordu. Fuarla ilgili ise Murat Bey şunları söyledi: "Fuarımız iyi geçiyor. İlgi alaka var. Biz de Türkiye Diyanet Vakfı’nın düzenlemiş olduğu Arakan Müslümanlarına yardım kampanyası var. Arakan için makbuz kesiyoruz Fitre, zekat, bağış başlığında. İnsanlar hangisini isterse ona göre makbuz kesip veriyoruz. İlgi güzel, yoğun, hafta sonu olması sebebiyle. Hafta içi de yoğun ama hafta sonu kadar değil tabi."

Büyük Doğu Yayınları fuardan memnun olan yayınevlerindendi. Büyük Doğu Yayınları’nda Osman Kısakürek Bey fuarı iyi bulduklarını ve gelen ilgi ve alakanın inşallah daha da artacağını söyledi. "Elhamdülillah ilgi ve alaka var. İnşallah daha iyi olur" dedi.
 

Fuara Gelen Okurlara Sorduk: Sizce Kitap Fuarı Nasıl?

Beyazıt Kitap Fuarı’nın bir diğer önemli tarafı okurlardı elbet. Okurlar açısından fuar nasıl geçti, bereketli miydi acaba? İstedikleri kitaplara ulaşabilmişler miydi? Kitap indirimleri onlar için yeterli miydi?… Fuarda okumayı seven ve her yıl gelen okurlarla da karşılaştık ilk defa gelen ve belki de okumaya başlayacak yeni okurlarla da tanıştık.
 


İşte fuara gelen okurların fuar izlenimleri: 

Ali Şeren kitap fuarında ilk konuştuğum okurdu. O da zaten fuara ilk defa gelen okurlardandı. Ama artık her yıl gelmek istiyor. Sultanahmet’ten Beyzıt’a gelmişler ailece. Hem geziyorlar hem de istedikleri kitabı alıp iftara yetişmek için acele ettikleri sırada kısaca fuarla ilgili izlenimlerini sordum. Elinde de Hz. Hüseyin’le ilgili yeni aldığı kitabı vardı. Şeren, şöyle konuştu: "Biz aslında gezmek için Sultanahmet’e gelmiştik. Ben ilk defa geliyorum fuara. Gördüğüm, gezdiğim kadarıyla iyiydi. Bir kitap aldım. Güzeldi."

Vehbi Tunç fuara şehir dışından gelen bir okurdu. Misafir olarak İstanbul’da bulunduğu sırada kendisine kaynak kitabı almak için fuara gelmiş. Fuarla ilgili kanaatlerini eleştirerek ve "neden okumalıyız" noktasında ip uçları sunarak fikrini ifade etti ve şunları söyledi: 

"Bu fuara ilk defa geliyorum. Güzel buldum ama fuarda diğer yayınevlerinin olmaması, sadece dini yayınların olması eksik bırakılmış bir tarafı bence. Dini yayınların yayınların yanında diğer yayınların da olması daha güzel olurdu. 

Ben buralı değilim. Misafir olarak buraya geldim, kitap fuarı için. Kitap okumak için, özellikle  Arapça öğrenmek için Arapça kitaplara bakıyorum. Ve her gün de kitap okuyorum. Kitapsız bir gün olmaz. Okuyun. İlk önce “İkra”. Ama her türden kitap okumak gerekiyor ki İslam dünyasının içinde bulunduğu zulüm, eksiklik ve ilimde yükselememesi ancak bu şekilde aşılabilir. Onun için her türden kitap okumak gerekiyor. 
Ben zaten kitap okumayı çok seviyorum. Daha çok insanın kültürel olarak da gelişmesini sağlıyor. Fuara gelince hem kitap çeşitlerini de görüyoruz. Aradığım, istediğim kitapları buldum."

                         
Eda İrem fuara arkadaşının ailesiyle gelen küçük bir arkadaştı. Fuarın küçük arkadaşlar için eğlenceli tarafını görüyorsunuz onlarda. Hem kitaplara bakıyorlar hem de eğleniyorlar. Bir yandan da istedikleri kitabı bulmak için keşif peşindeler. Eda İrem şöyle diyor: "Çok kalabalık ve çok kitap var. Geziyoruz, dolaşıyoruz. Öyle…"


Osman Çetin
Kütahya’dan gelen bir aileydi. Onlar da Sultanahmet’i gezdikten sonra Beyzıt’a gelen okurlardan. Osman Çetin, "Biz ailece Kütahya’dan geldik. Dolaşıyoruz bakıyoruz. Sultanahmet’teydik öğlen üzeri, orada güzel bir Kur’an-ı Kerim tilaveti vardı. İftarı da nasipse Sultanahmet’te açacağız. Kitap fuarı güzeldi. Çok kalabalık ama. Baktığımız kitapları alıyoruz. Kızım okuyor. Kitaplarla ilgilenen kızım. Biz de kendimize göre bakıyoruz." diyor.

Gönül Alkan‘da fuara ailesiyle gelenlerden. Her yıl bu fuara geldiklerini ve yıl içinde belirledikleri kitapları aldıklarını belirtiyor. Alkan ise "Biz her yıl kitap fuarına geliyoruz. Senelik kitap alışverişimizi buradan yapıyoruz. Yıl boyunca programlarda takip ettiğimiz bazı şeyler oluyor. Not aldıklarımız oluyor. Burası daha ekonomik olduğu için toplu kitap alımlarımızı buradan yapıyoruz."

Ayrıca Dini Yayınlar Fuarında yeni çıkan kitaplar için tıklayabilirsiniz.

on5yirmi5.com

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/