Abdullah Güner’in haberi
Kitap ve okuru her yıl bir araya getiren İstanbul Kitap Fuarı 17 Kasım’da 31. kez kitapseverlerle buluştu. İlk günlerin sessiz geçmesi beklenirken, okullardan gelen öğrencilerin yoğunluğu fuarda kitaplardan çok çocukların dikkat çekmesini sağlıyor. TÜYAP’ta adeta her yer çocuk kaynıyor. Satışlar ve etkinlikler devam ediyor. Yeni çıkan kitaplar sahiplerine kavuşuyor.
Ülkemizde yayın dünyasının en büyük buluşması olan 31. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’na gittik hem yayınevlerine hem de okurlara fuarın nasıl geçtiğini sorduk.
NESİL ÇOCUK YAYINLARI (Ender Yorum)
Fuar nasıl geçiyor?
Fuar gayet başarılı. Memnunuz gidişattan. Organizasyonun her yönü çok çok iyi. Öğrenciler, katılım gayet iyi.
En çok hangi kitaplar satılıyor?
Okul Öncesi kitapların olduğu stantlarda Okul Öncesi kitapları. Kültür kitaplarının olduğu salonlar da kültür kitapları daha çok tercih ediliyor. Tarihi seriler, tarihi romanlar çok beğeniliyor. Bunun dışında eğlenceli seriler çok beğeniliyor.
GNR KİTAP (Ali Koçyiğit)
Fuar nasıl geçiyor?
Fuar güzel, satışlarımız iyi gidiyor. Şirinlerin belli takipçi kitlesi var zaten. Bir de 1958 yılında yaratılan bir karakter olduğu için çok bilinen bir karakter. Ebeveynler çok iyi biliyorlar. Kendi çocukluklarının kahramanı. Şimdi yeni nesilde yavaş yavaş çizgi film izleyerek öğreniyor. Şirinlerin geçtiğimiz yıl 3d filmi de gösterime girdi. Onun da etkisiyle tabi bilmeyen çocuklar da artık Şirinleri öğrendi. Önümüzdeki yaz Temmuz ayında yeni bir filmi gelecek Şirinlerin. Daha da artacaktır bu sayı.
BEYAN YAYINLARI (Hüseyin Gergel)
Fuar nasıl geçiyor?
Ben de katılımcı olarak ilk defa katılıyorum fuara. Daha önce ziyaretçi olarak geldim ama katılımcı olarak bakmak daha farklı. Beyan Yayınları olarak biz memnunuz katılmaktan. Kendimizi gösteriyoruz, belki çok bir şey kazanmıyoruz ticari olarak ama kendimizi tanıtmak açısından, insanlara kendini anlatmak açısından iyi bir fırsat bu fuar.
En çok hangi kitaplar satılıyor?
Biz de en fazla Bostan ve Gülistan satılıyor. Sadi Şirazi’nin kitabı. Ardından Safahat ve Cahit Zarifoğlu. Hafta içinde Cahit Zarifoğlu ve çocuk kitapları daha ağırlıkta. Çünkü okullar geliyor buraya. Kitaplarımızda % 30 indirim var.
EVEREST YAYINLARI (Volkan Alıcı)
Fuar nasıl geçiyor?
Önceki yıllara göre azalma var gibi geldi bana. Her ne kadar hafta içi öğrenci kalabalığından yoğunluk varmış gibi görünse de önceki yılların o heyecanı ve kalabalığı yok aslında. Sadece yayınevlerinin yaptığı o ciro oranları için söylemiyorum, fuar heyecanı da yok. Fuar heyecanı da yok bu sene. Giriş-çıkış saatlerinin artırılması, servislerin yeterli düzeyde olmaması ve ulaşım meselesi etkiliyordur bunu belki ama önceki yıllarda yapılan fuarlara göre daha cansız!
Everest Yayınları’nda en çok hangi kitaplar satılıyor?
Everest Yayınları’nın çok satan yazarları var: Ayşe Kulin, Ahmet Ümit öncelikli en çok satan yazarlar. Perihan Mağden’in yeni çıkan kitabı “Yıldız Yaralanması” ve Buket Uzuner kitapları bizim standımızda en çok satan kitaplar.
Onun dışında dünya edebiyatında Çehov serisinin hepsini, külliyatını çıkardık. Hans Fallada’nın romanları, Gogol’un romanları, Stephan Zweig’lar en çok satılan kitaplar.
DERGAH YAYINLARI (İbrahim Hakkı Özkal)
Fuar nasıl geçiyor?
Fuar ilk gün dışında güzel geçiyor. Çünkü ilk gün açıkçası açılışta biraz hareketsiz oldu. Güzel bir açılış olmadı. Beklenilen kalabalık olmadı. Ama sonrasında Pazar ve Pazartesi günü gayet hareketliydi. Metrobüsün gelmesi baya hareketlendirdi.
Dergah Yayınları’nda en çok hangi kitaplar satılıyor?
Filminin çıkmasından dolayı Uzun Hikaye çok satıyor. Ayrıca Nurettin Topçu kitapları ve Ahmet Hamdi Tanpınar’ın eserleri (Saatleri Ayarlama Enstitüsü) çok satılıyor. Ekstra, fuara özel çıkan kitaplar da oldu. Evren Tasavvuru, Ayhan Bıçak; Edebiyat Üzerine Araştırmalar 1-2, Sema Özgün; Yeni Türk Edebiyatı Üzerine Araştırmalar 2, İnci Enigün; Çağdaş Üç Tarzı Siyaset, Fırat Mollaer; Uygulamalı Osmanlı Türkçesi, Menderes Coşkun.
TİMAŞ YAYINLARI (Tuba Gülten Kocaahmet)
Fuar nasıl geçiyor?
Timaş Yayınları olarak fuarda 7 standımız var. Kalabalık bir kadroyla geldik. Öne çıkan kitaplarımız var son zamanlarda çok satan kitaplarımız; Nazan Bekiroğlu’nun Nar Ağacı, İlber Ortaylı’nın Cumhuriyet’in İlk Yüzyılı, Nevzat Tarhan’ın Mesnevi Terapi’si, Şule Yüksel Şenler’in Huzur Sokağı öne çıkan kitaplarımız oldu. Aile kitalığımız, çocuk kitaplığımız yine ön plana çıkan kitaplarımız arasında. Hafta içi okullarla birlikte öğrenciler geldiği için daha hafta içi daha çok çocuk kitapları satılıyor. Hafta sonu da yetişkinlere yönelik kitaplar gidiyor. Yayınevimiz ortalama % 25 indirim yapıyor.
KAYNAK YAYIN GRUBU (Tahsin Ülker)
Fuar nasıl geçiyor?
Geçen senelere nazaran reklam ve tanıtımın güzel yapılması, servislerin olmasıyla birlikte gerçekten geçen seneye nazaran daha iyi bir fuar oluyor. Bu sene öğrenci katılımı da fazla. Okullar öğrenci getiriyor kendi servisleriyle birlikte. Öğrenciler hiç olmazsa kitabın kokusunu alıp, kitabı almasalar da ortamı teneffüs etmeleri çok güzel. Bir de şu anda sanırım daha çok yeni kitap çıkmış popüler kitaplar var. Mesela bizim standımızda Fetullah Hoca Efendinin Yenilenme Cehdi adlı kitabı çok yoğun ilgi görüyor. Genelde hediye amaçlı toplu toplu alımlar oluyor.
En çok hangi kitaplar satılıyor?
Fethullah Gülen’in Yenilenme Cehdi, Bir Müslümanın Yol Haritası, Riyazüs’Salihin, Hanım Sahabeler, Hz. Ayşe, Hz. Fatma ve Hoca Efendinin diğer kitapları daha çok satılan kitaplar. Tabi prestij kitaplara da ilgi var. Onu daha çok ilgili olan kişiler alıyor. Mesela Mukaddes Emanetler, Topkapı Sarayı gibi eserlere de ilgi var.
CARPE DİEM KİTAP (Asena Meriç)
Fuar nasıl geçiyor?
Fuar çok yoğun. Özellikle geçen seneye göre daha yoğun geçiyor. Carpe Diem’de sabah öğrencilerin gelmesiyle birlikte bir yoğunluk oluşuyor. Hâlâ kalabalık. Öğrenciler yoğun ilgi gösteriyor. Bu ilgiden memnunuz. Müşterilerimize yetişemiyoruz.
Carpe Diem’de en çok hangi kitaplar satılıyor?
En çok mizah kitapları satılıyor. Özellikle Mine Sota ve Ömer Sevinçgül’ün kitapları çok satılıyor.
SEMERKAND YAYINLARI (Muharrem Bayır)
Fuar nasıl geçiyor?
Şu an satışlarımız gayet güzel. Sabah saatlerinde genellikle çocuklar oluyor. Sonra yetişkinler geliyor. İyi geçiyor çok şükür.
Peki, Semerkand Yayınları’nda en çok hangi kitaplar satılıyor?
Semerkand Yayınları’nda en çok Kalplerin Keşfi, Aile Saadeti, Arifler Yolu’nun Hedefleri ve İmam-ı Gazali serileri çok satıyor.
İstanbul Kitap Fuarı’na gelenlere fuarın nasıl geçtiğini, hangi kitapları aldıklarını sorduk. Bakın neler dediler:
Hilal Başar Öztürk
Fuar nasıl?
Güzel.
Hangi kitabı aldınız?
Vahşetin Çağrısı, Jack London.
Okulla birlikte mi geldiniz buraya?
Yok, biz okulla gelmedik. İki sınıf geldik. O da Türkçe’den 5 alanlar geldi sadece.
Ahmet Can Ateş
Fuar nasıl?
Fuar güzel. Ben Rizeliyim. Trabzonspor’u tutuyorum. Bize her yer Trabzon.
Erdal Bilgiç
Fuar nasıl?
Çok öğrenci var başta onu söyleyim. Aşırı bir kalabalık var çok şaşırdım. Ama memnunum. Yabancı kitapların oldu stantlar ne tarafta bilmiyorum ama gezmedim daha, inşallah vardır. İnşallah gelmişlerdir.
Hangi kitapları aldınız?
Arkadaşımla geldim. İkimizde doktora öğrencisi olduğumuz için kendi tezimizle ilgili ya da kendi ilgi alanımızla ilgili kitaplar okuyoruz. İşte bu romandı, hikayeydi o tür kitapları alma gibi bir düşüncem yok. Ama müsait olsaydım, vaktim olsaydı özellikle Can Yayınları’na uğrayıp Dünya Klasiklerinden aklımda olan birkaç kitap var, onları alırdım.
Serkan Keçeci
Siz fuarı nasıl buldunuz?
Açıkçası benim beklediğimden daha kalabalık. Geçen sene de ben buradaydım, özellikle gelmiştim. Sanırım bu güne ait olan bir şey, ilkokul çocuklarının bu gün getirilmiş olmasından dolayı baya bir yoğunluk var. Onun haricinde hareketli. Geçen senelere nazaran biraz daha hareketli gördüğüm kadarıyla.
Almak için geldiğiniz kitaplar var mı?
Almak için geldiğimiz kitaplar var onlara bakıyorum şu anda. Gerçi şöyle bir durum var: Normalde kitap fuarında kitapların daha fazla indirimli olması gerekirken kitap satış noktalarında yayınevinin kendi basım yerlerinde olan fiyatlardan daha pahalı şu anda. Öyle bir durum var. Mesela fuarda İletişim Yayınları’nda kitaplar % 20’yle satıyorken kendi yerlerinde Sultanahmet’te % 30’la veriliyor. Böyle bir durum da var. Öğrencisiniz kısıtlı bir bütçeyle beni buraya geliyorsunuz, bunları göz önünde bulundurmanız gerekiyor.
Fuarın şöyle bir etkisi oluyor: Görmediğiniz kitapları bir arada görebiliyorsunuz. Mesela şu kitaba bakarken yanında başka bir kitabı da görebiliyorsunuz. Böyle bir ufuk açıcılığı var. Yani ben de bıraktığı intiba şu anda pozitif.
Pelin Bulut
Fuarı nasıl buldunuz?
Fuar gayet güzel, çeşitler bol bu sene. Geçen sene de gelmiştim ama bu sene daha çok beğendim.
Hangi kitapları aldınız?
Daha çok Mustafa Kutlu’yu tercih ediyoruz. Onun yazdığı hikayeleri beğeniyoruz. Oktay Tiryakioğlu’nun Son Hükümdar & Abdülhamit kitabını aldık.
Gamze Nur Kurt
Sizce nasıl fuar?
Güzel. Bu sene daha çok şey alabildim. Daha çok gezdim. Okulun bizi buraya getirmesi iyi oldu.
Hangi kitapları aldınız?
Daha çok tasavvufa yönelik kitapları aldım. Ben de tasavvufi hikayelerden aldım.
Emre Çubukçu
Fuar nasıl sence?
Fuar iyi.
Hangi kitapları aldınız?
Guinness Rekorlar Kitabı ve Kamikaze.
On5yirmi5.com