Timaş Yayınları Tarih Genel Yayın Yönetmeni Adem Koçal, 2005 yılından itibaren tarih kitapları neşretmeye başladıklarını ve kısa sürede on binlerce okura ulaşan kitaplara imza attıklarını söyledi. Tarih kitaplarına ilginin her geçen gün artığına dikkat çeken Koçal, şu bilgileri verdi: "Recep Şükrü Apuhan’ın Çanakkale Savaşları’nı duygulu bir
şekilde resmettiği ‘Çanakkale Geçilmez’ 200 bin okura, İlber Ortaylı’nın kaleminden ‘Osmanlı’yı
Yeniden Keşfetmek’ serisi 400 bin okura ulaştı. Mustafa Armağan’ın sadece ‘Abdülhamid’in Kurtlarla Dansı’ serisi 300 bin sattı. Armağan’ın Osmanlı’nın son yıllarıyla ve Türkiye’nin yakın tarihiyle ilgili okura bilinmeyen, üstü örtülen gerçekleri anlattığı ‘Küller Altında Yakın Tarih’ serisi her ay tekrar baskı yapan serilerimizden biri. Ali Çimen’in kaleminden dünya ve Türk tarihinin önde gelen figür ve olaylarının anlatıldığı ‘Tarihi Değiştirenler’ serisi kısa sürede 250 bin okura ulaştı. Prof. Dr. Kemal Karpat, Prof. Dr. Halil İnalcık, Prof. Dr. Feridun Emecen gibi akademisyenlerin eserleri kısa sürede birçok tekrar baskı yaptı."
KOÇAL: AKADEMİSYENLER DE İLGİ KARŞISINDA ŞAŞKIN
Akademisyenler dahi bu ilgiye herkesin şaşırdığını ifade eden Koçal, tarihin yıllarca göz ardı edildiğine işaret etti. Koçal, şöyle devam etti: “Şeyh-ül Müverrihin Halil İnalcık’a kitabının 20 bin tiraja 6 ay gibi kısa bir sürede ulaştığını söylediğimde gözlerindeki mutluluğu anlatamam. 1999 yılı bir milat. Osmanlı’nın kuruluşunun 700. yılı vesilesiyle yapılan kutlamalar, konferanslar, programlar Osmanlı’yla barışmamızı sağladı. O yıldan sonra Osmanlı’ya ilgi artarak devam ediyor. Biz istesek de istemesek de insanlar bizi Osmanlı’nın mirasçıları olarak görüyor. Balkanlar, Ortadoğu, Afrika bizden ilgi bekliyor. Yıllarca oluşan kopukluğa rağmen bugün o topraklara gitseniz insanların sizi Osmanlı’nın torunları olarak göreceğinden emin olabilirsiniz. Yani reddi miras hakkımız yok. Bu da insanların geçmişlerini daha çok öğrenmeye, araştırmaya sevk ediyor.”
KOÇAL: TARİH KİTAPLARININ ALTIN ÇAĞI, DAHA BİLİNMEYEN ÇOK ŞEY VAR
Son dönemde tarihin çok fazla konuşulduğunu ve insanların kafasının karışabildiğini belirten Koçal, “Neye inanacaklarını bilmiyorlar çünkü okullarda öğretilmeyen birçok konu medyada tartışılıyor. İşte bu sırada devreye tarih kitapları giriyor. Siyasetçilerin zaman zaman tarihle ilgili tartışmaları da kitaplara ilgiyi artıran etkenlerden biri. Önce kitaplar, sonra diziler, filmler derken bugün her TV kanalının bir tarih programı var. Aylık çıkan tarih dergisi 7-8 tane. Türkiye’de tarih kitapları için 21. yüzyılın bir altın çağ olacağını söyleyebiliriz. Çünkü tarihle ilgili daha anlatılacak, bilinmeyen, keşfedilmeyi bekleyen o kadar çok şey var ki.
ERDOĞAN: GİZLİ SAKLI BELGELERE ERİŞİM KOLAYLAŞTI
Nesil Yayın Grubu Genel Yayın Yönetmeni Ali Erdoğan, özellikle yakın tarih alanında ‘tarihî gerçek’ olarak sunulan pek çok şeyin sorgulanmayı hak ettiğini dile getirdi. Bu alanda karartma uygulandığına dikkat çeken Erdoğan, bu ‘karartma’ sebebiyle yakın tarih kitaplarına her zaman ilginin söz konusu olduğunu vurguladı.
Erdoğan, yakın tarih kitaplarına artan ilginin sebebini şu sözlerle açıkladı: "Özellikle son dönemde demokratikleşmenin hız kazanması ile düşünce ve ifade hürriyetinin bir derece ilerleme kaydetmesi, yine bu sürecin bir sonucu olarak gizli saklı bazı belge ve bilgilere erişim imkânına kavuşulması, özellikle de Ergenekon soruşturması sayesinde ‘komplo teorisi’ denilen birçok hususun gerçekliğinin anlaşılması, bence yakın tarihe olan ilgi artışında en önemli sebepler."
Nesil Yayın Grubu yakın tarihe dair yayınladıkları eserler hakkında da bilgi veren Erdoğan, “Mustafa Akyol’dan ‘Gayriresmi Yakın Tarih’, Ahmet Yıldız’dan ‘Cumhuriyetin Demokrasiyle İmtihanı’, Ahmet Özkılınç’tan ‘Akrebin Kıskacında’, Zekeriya Yıldız’dan ‘1930: Yalancı Bahar’, Adem Ölmez’den ‘Uzun Yürüyüş’, Metin Karabaşoğlu’ndan ‘Kertenkele Çukuru’, Vehbi Vakkasoğlu’ndan ‘Tarih Aynasında Ziya Gökalp’i yakın tarihle ilgili çalışmalarımıza örnek olarak zikredebiliriz.” diye konuştu.
YILDIRIM: GENÇLER YAKIN TARİH OKUYOR, İLGİ YÜZDE 100 ARTTI
Bursa’da hizmet veren Seriyye Kitap Sahibi Muhammed Yıldırım ise yakın tarih kitaplarına olan ilgiyi şöyle ifade etti: "Cumhuriyet tarihi ve Osmanlı tarihi merakla takip ediliyor. Gençler yakın tarihi çok okuyor. Yakın tarihle ilgili kitaplarda, son 5 senede yüzde 100’ün üzerinde artış oldu. Gençler cesur kalemleri takip ediyor, araştırıyor. Bu alanda basılan kitap sayısı da son yıllarda çok arttı. Belgeler, bilgiler ortaya konuyor. Her gün yeni bilgiler ortaya atılıyor. Bu da gerçeğin peşinde olanların dikkatinden kaçmıyor."