Beyazıt meydanında Ramazan ayı boyunca kitapseverleri ağırlayacak olan fuarın açılışında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, “Ramazan medeniyetimizin artık ayrılmaz bir parçası, bir geleneği haline gelen ‘Kitap Kültür Fuarı’mızın hayırlara vesile olmasını niyaz ediyorum” dedi.
Bu çağda her şeyin değişime, dönüşüme uğradığını belirten Başkan Görmez şöyle konuştu;
“Öyle bir çağda yaşıyoruz ki her şey değişiyor, dönüşüyor. Kitap ta değişmeye dönüşmeye başladı. Kitap, yazar, okur her şey bir değişime tabi tutulmaya başladı. Artık hızlı yazılan kitaplar revaçta. Bir de hızlı okuma kurslarıyla hızlı okurlar ortaya çıkarıyoruz. Artık metinleri az resimleri çok kitaplar revaçta. Medeniyet inşa eden metinlerimiz azalıyor. Kitaplarımız, yayınlarımız çoğalıyor ancak kitabın muhtevası değişiyor. Okurda değişiyor. Okumak bizim geleneğimizde derinlere dalmaktır. Çünkü derinlerde mana, mazmun, hikmet, inci ve mercan var. Ama şimdilerde okumak satırlarda yüzmeye benziyor. Okumayı yazmayı yeniden düşünmeye başlamamız gerekiyor. Pek çok şey değişiyor, dönüşüyor acaba kitabı değişimlere, dönüşümlere feda edecek miyiz?”
“Kitap başka bir şey, kitabın tüketim nesnesine dönüşmesi başka bir şey…”
Dünyanın muhtelif yerlerinde kitap okur sayısı, kitap okuma sayısı üzerinden zaman zaman mukayeseler yapılıyor. Şu unutulmamalı ki kitap başka bir şey, kitabın tüketim nesnesine dönüşmesi başka şeydir. Okur başka bir şey, tüketici olmak başka bir şeydir. Zaman zaman ‘Batı’da çok okunuyor bizde az okunuyor’ diye mukayese edilir. Batı’daki dostlarımız daha çok kitap tüketici konumundadırlar. Kitap okuyup çöpe atan, kitap okuyucusu olarak değerlendirilmez. Mühim olan gerçekten okur olmaktır. Kitap tüketmek başka şey kitabı okumak başka şeydir.
Yayıncılardan Sultanahmet talebi…
Yayıncı dostlarımızın iki talebi var. Mekân dar olduğu için bazı yayıncı dostları aramıza alamıyoruz. Bu fuar her yıl yapıldığı sürece biz kaliteli yayın yapan her yayınevini aramıza alabilmeliyiz. Yayıncı dostlarımız Ramazanda yapılacak kitap fuarının asli mekânının Sultanahmet Meydanı olduğunu söylüyorlar. Bu konuda da çalışma yürüteceğiz.
Ramazan teması ‘Helal Kazanç-Helal Lokma’…
Ramazan ayında Diyanet İşleri Başkanlığı olarak her yıl bir temayı gündeme getirerek milletimiz nezdinde farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Gerek Kutlu Doğum haftalarında gerek Ramazan ayında her yıl bir temayı ele alıyoruz. Bu sene Ramazan ayında ele alacağımız tema ‘Helal Kazanç-Helal Lokma’ Çünkü insanlık tarihinin en uzun yüzyılı olarak nitelendirilen 21. Yüzyıl bir tüketim toplumu olarak inşa edilmeye başlandı.
“Ramazan ayını, kazancımızın ne kadar helal olup olmadığını sorgulama ayına dönüştürelim…”
Tüketim, insanın nihai amacı haline gelmeye başladı. İnsanlığın ihtiyaçları değişmeye başladı. Lüks ve israf insanların ihtiyaçlarına dönüştü. Her türlü gösteriş ve reklam bu tüketim kültürünü körüklemeye devam ediyor. Böyle olduğu içindir ki, insanlar kazandıklarının helal ya da haram olduğuna bakmaksızın ihtiyaç haline getirdiği o lüksü yakalama çabasına girdi. İnsanoğlu bilhassa yediği lokmanın helal ve haramlığı konusunda daha az düşünmeye başladı. Bu sebeple Ramazan ayını kazancımızın ne kadar helal olup olmadığını sorgulama ayına dönüştürelim. Yavrularımıza yedirdiğimiz lokmanın ne kadar helal olup olmadığının muhasebesini yapmalıyız. Bunu yapacağımız en iyi zaman dilimi Ramazan ayıdır. Oruçlarımızı açacağımız iftar sofralarında, sahur bereketinde soframıza gelen lokmanın, helal olup olmadığını düşünmek zorundayız. Bu çılgınca tüketimin muhasebesini yapmak zorundayız. Bu tüketim çılgınlığının önüne geçmenin yolu helal haram bilincine sahip olmaktır. Bu yüzden ramazan ayı boyunca bu konu üzerinde duracağız.
Kitap fuarının açılışında Diyanet İşleri Başkanı Görmez’e İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu eşlik etti. Kitapseverler fuarı Ramazan ayı boyunca gezebilecek.