Pamuk’un romanlarında Doğu-Batı algısı BSV’de

Kitap
Yadigar Şanlı, İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde tamamladığı doktora tezi “Orhan Pamuk’un Romanlarında Doğu-Batı Algısı” üzerine bir konuşma yapacak. Orhan Pamuk, 2006 yılın...
EMOJİLE

Yadigar Şanlı, İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde tamamladığı doktora tezi “Orhan Pamuk’un Romanlarında Doğu-Batı Algısı” üzerine bir konuşma yapacak.

Orhan Pamuk, 2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanarak Türk edebiyatının ilk Nobel ödüllü yazarı olmuştur. Bu itibarla eserleri ayrıca bir önem kazanmaktadır. Bu sunumda, Orhan Pamuk’un romanlarındaki ana tema olarak karşımıza çıkan “Doğu” ve “Batı” kavramlarının edebiyat yoluyla nasıl işlendiği, yazarın bu kavramlara yüklediği farklı anlam kodlarına okuyucunun algı dünyasında nasıl bir meşruiyet kazandırmaya çalıştığı ve nihayet bütün bunları hangi yöntemlerle gerçekleştirdiği konusu ele alınacaktır. Daha çok siyasal ve ideolojik birer sömürü aygıtı olarak kullanılan postmodernizm, ironi edebiyatı, şarkiyatçılık, garbiyatçılık ve kargo kültü gibi meseleleri de dikkate alarak yaptığımız bu inceleme, Orhan Pamuk’un âdeta “Doğu” kavramını ve bu kavramın çağrıştırdığı bütün anlamsal hâleyi değersizleştirmek fakat buna karşılık “Batı” kavramını kayıtsız şartsız yüceltmek amacıyla roman yazdığını ve bütün romanlarını da böyle bir paradigma üzerine kurguladığını gösteren çok çeşitli veriler içermektedir.

Kırkambar Tez-Makale Sunumu

Konu: Orhan Pamuk’un Romanlarında Doğu-Batı Algısı

Konuşmacı: Yadigar Şanlı 

Tarih: 05 Kasım 2013 Salı

Saat: 18.30

Yer: Şakir Kocabaş Salonu

Yadigar Şanlı kimdir?
İstanbul Fatih Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümün’nden, Prof. Dr. Orhan Okay’la birlikte yaptığı “Feyzullah Sacit Ülkü -Hayatı-Şahsiyeti-Eserleri” isimli tezle mezun oldu. 2005 yılında yine aynı üniversiteden Prof. Dr. Orhan Okay danışmanlığında “Tanzimat’tan Sonra Türkçe’de Roman Tercümeleri (1860-1928)” isimli tezle yüksek lisansını tamamladı. 2013 Ekim’inde, “Orhan Pamuk’un Romanlarında Doğu-Batı Algısı” isimli tezle İstanbul Üniversitesi Yeni Türk Edebiyatı Bölümü’nden doktor unvanını aldı. Timaş Yayınları, Hayat Yayınları, Selis Yayınları gibi farklı yayınevlerinde musahhihlik, redaktörlük ve editörlük görevlerinde bulundu. Zaman Gazetesi’nde musahhih olarak çalıştı. Türk Edebiyatı Dergisi’nde Londra’ya dair yazıları yayımlanmaktadır.

 

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/