Cemil Meriç Halk Kütüphanesi hizmete girdi

Kitap
Yunus Emre Kültür Merkezi içerisinde yer alan,13 bin 500 kitap kapasiteli, 563 metrekarelik,çağdaş ve modern tekniklerle donatılan Keçiören Cemil Meriç İlçe Halk Kütüphanesi, Cemil Meriç’in kızı Prof....
EMOJİLE

Yunus Emre Kültür Merkezi içerisinde yer alan,13 bin 500 kitap kapasiteli, 563 metrekarelik,çağdaş ve modern tekniklerle donatılan Keçiören Cemil Meriç İlçe Halk Kütüphanesi, Cemil Meriç’in kızı Prof.Dr.Ümit Meriç’in katılımı ile törenle hizmete açıldı.

Cemil Meriç’in kızı Prof.Dr.Ümit Meriç, törende yaptığı kısa konuşmada, Meriç Ailesi adına Keçiören’de bir kültür yanardağının açılmasından, çok mutlu olduklarını ifade ederek, “Babam bir sözünde şöyle demişti: Rabbül Alemin bana gözlerimi geri verse, hayatımın sonuna kadar kütüphanemde günde 7 tane zeytin yiyerek yaşamaya razıyım. Medeniyetimiz tarih boyunca kitaba hep sahip çıktı. Bugün maalesef geçmiş irfan zincirimizle irtibatımız kopmuş bulunuyor”dedi.

Büyük düşünürlerimize vefasızlık yapıldı     

Prof.Dr.Ümit Meriç,Başbakan Erdoğan’ın sıkı bir Cemil Meriç okuyucusu olduğunu ve Cemil Meriç’ten ezbere cümleler bildiğini de belirterek “Cemil Meriç’in görmeyen gözleri ile yazdığı bir sayfayı, bu kütüphaneye hediye edeceğim” sözü verdi. 

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler de, her yaştan insana hizmet verecek bu kütüphanenin önemli bir eksiği giderdiğini,Cemil Meriç’in 20.yüzyıl düşünce tarihine önemli bir not düştüğünü ifade ederek” “Geçmişte büyük düşünürlerimize vefasızlık yapıldı, ama Cemil Meriç, Necip Fazıl, Yunus Emre, Mevlana gibi düşünce dünyamıza damga vuran büyük insanların isimlerinin böyle merkezlere verilmesi önemlidir. Yeni nesiller ‘Biz de güzel eserler ortaya koyarsak, bizim ismimiz de böyle merkezlerde yaşar’ diye düşünür.”dedi.

44 ciltlik İslam Ansiklopedisi tamamlandı

İşler,“Kur’an’ın ilk ayetinin “Oku” olduğunu, başta kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim olmak üzere,tüm kitapların okunması gerektiğini,her yaştan insana hizmet verecek olan bu kütüphanenin de önemli bir eksiği giderdiğini belirtti.Bakan,44 ciltlik İslam Ansiklopedisi’nin tamamlandığını, “Hadislerle İslam” adlı 7 ciltlik bir eserin, Türkiye’ye kazandırıldığını sözlerine ekledi.

Kitaplar değiştirilebilecek! 

13 bin 500 kitabı ile Keçiören’in ikinci kütüphanesinin açılışını yaptıklarını,kütüphanenin Yunus Emre Kültür Merkezi’ni daha da renklendirdiğini,üniversite öğrencileri, çocuklar ve kitap okumayı sevenler için güzel bir hizmet olduğunu anlatan Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak da”İnsanlarımız evlerinde okumuş olduğu kitapları bu kütüphanede değiştirebilirler. Kitap, hayatımızdan hiç ayrılmaması gereken bir unsurdur” şeklinde konuştu.

Kitapların hayatımızın en önemli parçası   

Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu ise halk kütüphanelerinin bulundukları bölgelerin bilgi ihtiyacını karşıladığını,böyle güzel bir kütüphanenin açılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirirken,Ankara Vali Yardımcısı Uçar da, çağımızda bilgi alışverişi yöntemlerinin değiştiğini, eskiden kitaplardan bilgi alan insanların şimdi internet ve televizyon kanalıyla bilgilendiğine dikkat çekerek,kitapların her zaman hayatımızın en önemli parçası olması gerektiğini söyledi. Kurdele kesilerek hizmete açılan Cemil Meriç İlçe Halk Kütüphanesi,davetliler ve vatandaşlar tarafından çok beğenildi.

Cemil Meriç kimdir?

Balkan Harbi sırasında1912’de, Yunanistan Dimetoka’dan Hatay’a gelen göçmen bir ailenin çocuğudur.Hüseyin Cemil, 12 Aralık 1916´da Hatay Reyhanlı´da dünyaya geldi. Hatay Lisesini bitirdi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe bölümüne girdi. Öğrenimini tamamlayamadan Hatay´a döndü. Bir süre ilkokul öğretmenliği ve nahiye müdürlüğü, tercüme kaleminde reis muavinliği yaptı.

1955´te gözleri görmez oldu 

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi. Elâzığ Lisesi’nde  1942-1945 yılları arasında,2 yıl 4 ay Fransızca öğretmenliği yaptı.

İstanbul Üniversitesi yabancı diller okulunda okutman olarak çalıştı (1946). 1955´te gözleri görmez oldu. Fakat talebelerinin yardımıyla çalışmalarını ölümüne kadar sürdürdü. 1974’de İstanbul Üniversitesinden emekli oldu. 13 Haziran 1987 günü İstanbul´da vefat etti.

Sansüre ve anarşik edebiyata karşı çıktı          

Meriç´in ilk yazısı Hatay Yeni Gün Gazetesi´nde çıktı (1928). Sonra Yirminci Asır, Yeni İnsan, Hisar, Türk Edebiyatı, Yeni Devir, Pınar, Doğuş ve Edebiyat dergilerinde yazılar yazdı. Cemil Meriç, gençlik yıllarında Fransızcadan tercümeye başladı. Hanore de Balzac ve Victor Hugo´dan yaptığı tercümelerle, kuvvetli bir mütercim olduğunu gösterdi. Batı medeniyetinin temelini araştırdı. Dil meseleleri üzerinde önemle durdu. Dilin, bir milletin özü olduğunu savundu. Sansüre ve anarşik edebiyata şiddetle karşı çıktı. 

Mekanı hep kütüphane oldu      

38 yaşında iken gözlerini kaybetti. Ancak, çalışmalarını durmaksızın sürdürdü. Doğrunun peşinden gitti. Doğruyu aradı…Meriç’in mekanı hep kütüphane oldu. Politikaya, argoya, arenaya, ateş hattına hiç inmedi.  Makalelerinde, yayımladığı eserlerde, Asya’nın Avrupa ile hesaplaşmasına tanık olduk. Müphem,kaypak,tarif edilmemiş, Avrupa’nın emellerini dile getiren, ama bizim şuursuzca benimsediğimiz mefhumlar, ideolojiler, sloganlar… O’nun kaleminden aydınlığa kavuşur tek tek gözlerimizin önünde…

Eserleri ve ödülleri         

Umrandan Uygarlığa (1974), Kırk Ambar (1983) isimli eserleriyle iki defa Türkiye Millî Kültür Vakfı ödülünü kazandı. Hint Edebiyatı, Saint Simon, İlk Sosyolog, İlk Sosyalist, Bir Dünyanın Eşiğinde, Bu Ülke, Mağaradakiler, Bir Facianın Hikâyesi, Işık Doğudan Gelir ve Kültürden İrfana başlıca eserleridir.        

Kırk Ambar adlı eseriyle “Türkiye Millî Kültür Vakfı” ödülü, Ankara Yazarlar Birliği Derneği’nin” Yılın Yazarı”, Kayseri Sanatçılar Derneğince, “İnceleme”, Kültürden İrfana adlı eseriyle, Türkiye Yazarlar Birliği “Yılın Fikir Eserleri” ödüllerini aldı.