Şair ve öykücü Ali Ayçil, 20 Kasım’da Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde Güray Süngü’nün sunduğu Geçmiş Zamanın İzinde Roman söyleşisinin konuğu oldu. Yazar Mitat Enç’in Uzun Çarşının Uluları kitabının anlatıldığı söyleşi, Türk edebiyatı okuyucusu için gizli kalmış bir yazarın eserine ayna tuttu.
Uzun Çarşının Uluları kitabını, birkaç yıl boyunca Sultanahmet’te bulunan bir kitapevinde gördüğünü fakat yazarın adını bilmediği için pek ilgisini çekmediği için okumadığını belirten Ali Ayçil; daha sonra Antep’te katıldığı bir söyleşide eserle tanıştığını anlattı ve kitabın kendisine etkisini şu sözlerle ifade etti: “ Antep’te, Ahmet Turan Alkan’ın bulunduğu bir söyleşide kitaptan bahsediliyordu. Program sonunda kitabı da hediye ettiler. Oradan ayrıldıktan sonra çarşıya gittim ve bir yere oturdum. Kitabın kapağını açıp, ilk hikayeyi okuduğumda büyük bir mahcubiyet duydum. Mitat Enç ile hikayem, onun hikayelerini anlattığı Antep çarşısında başladı.”
Daha sonra kitabı büyük bir dikkatle okuduğunu belirten Ayçil, yazarı hakkında okuyucuya da bilgiler verdi.
“Mitat Enç, 18 yaşlarında gözlerini kaybetmiş bir yazardır. Görme yeteneğini belli bir yaştan sonra kaybetmiş bir adam ile, doğuştan görmeyen bir adam arasında büyük bir fark var. Kitaptaki öyküler, Mitat Enç’in dünyayı gördüğü günlere aittir. Kendi filmini geriye sarmış bir adamın, kendi filmini her geriye sarışında bütün ayrıntıları bir pirinç tanesi gibi seçişine şahit oluyoruz kitapta. Ve kitabın en mühim özelliklerinden biri de, hiçbir anlatının çocukluğumuzdan çıkıp gelen bir anlatı kadar sahici olamamasıyla ilgili.”
Antep çarşısındaki esnafın hikayelere konu olduğunu anlatan Ali Ayçil, kitabın kahramanlarına da şu sözlerle değindi: “Kitabın kahramanı bana kalırsa insanlar değildir. Bu kitabın esas kahramanı 1800’lü yılların sonunda Fransızlar tarafından yok edilen Antep çarşısıdır. Türk toplumunda çarşı geleneği birinci dereceden önemlidir. Çarşı geleneğimizi kaybettiğimizde Türk toplumu kalmayabilir. Bu kitapta tarihçiler ve sosyologlar için büyük bir değer vardır. Herkes Uzun Çarşının Uluları kitabını okumalı. Uzun Çarşının Uluları kitabını okumayan ben Türkiyeliyim demesin.”