Necip Fâzıl’ın bibliyografyasını hazırlamak gerçekten zordur. Bunun sebebi şüphesiz onun yazı hayatının 60 yılı bulmasıdır. İkinci bir sebep ise onun çok fazla yazmış olmasıdır. Üstelik bunlar tür bakımından da oldukça farklıdır. Türk Edebiyatı’nda yayımlanan önemli yazılarından biri Prof. Dr. Nâzım H. Polat’ın imzasını taşıyor.
Necip Fâzıl’ın imzasının ilk defa Yeni Mecmua‘nın 1 Temmuz 1923 tarihli sayısında yayımlanan “Kitabe” adlı şiirde göründüğü bilgisi sonraki araştırmalara set çekişi bakımından önemli. Bunu doğru kabul ettiğimizde daha öncesini arama ihtiyacı hissedilmediğini söyleyen Polat, 1918 Ekim’inde Kırım Mecmuası‘nda yayımlanmış “Yâd-ı Hazîn” başlıklı yazısını bulduğu Necip Fâzıl’ın biyografisine yeni bir bilgi ekliyor. Yazının kaleme alındığı tarihte Necip Fâzıl, Heybeliada Bahriye Mektebi’nde öğrencidir.
Dünyabülteni’nin haberinde göre daha eski tarihli bir metin bulununcaya kadar Necip Fâzıl’ın ilk kalem tecrübesi olarak kabul edilmesi gereken yazı küçük hikâye türünde olup Necip Fâzıl’ın yazı hayatını beş yıl daha geriye götürmektedir. Orhan Midhat’a ithaf edilen bu yazı, devrin genel edasından kaynaklanan birkaç şairane teşbihe rağmen ileriki yıllarda görülecek olan Necip Fâzıl üslubundan uzaktır.