Türk edebiyatının önemli temsilcilerinden şair, yazar ve fikir adamı .
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü tarafından düzenlenecek olan ‘Doğumunun 113. Yılında Necip Fazıl Kısakürek’i Anma Programı’ 24 Mayıs Çarşamba günü Fatih Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.
Etkinlikte ‘Şairler Sultanı’ olarak bilinen Kısakürek’in bestelenen ‘Ufukta Pas Tuttu’, ‘Yıllar Bir Gözyaşı’, ‘Dağda Dolaşırken’, ‘Kim Bilir Nerdesiniz’, ‘Ne Hasta Bekler Sabahı’, ‘Bilmem Kaçı Kaç Geçe’ ve ‘Canım İstanbul’ gibi 12 eseri, şef Taşkın Savaş yönetimindeki ‘Yakarış Müzik Topluluğu’ ile sanatçılar Işık Ersin, Murat Erdoğan, Evren Evin ve Mert Erağan tarafından seslendirilecek.
Necip Fazıl Kısakürek
Modern Türk şiirinin mistik şairi olarak bilinen Kısakürek, 26 Mayıs 1904 tarihinde İstanbul’da doğdu. Kısakürek, ilk ve orta öğrenimini Amerikan ve Fransız kolejlerinde tamamlamasının ardından, Bahriye Mektebine gitti.
Lisede Yahya Kemal, Ahmet Hamdi (Akseki) ve İbrahim Aşki gibi isimlerden ders alan şair, İstanbul Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nü bitirdikten sonra Maarif Vekaletinin açtığı sınavı kazanarak, Fransa’ya gitti.
Şairliğe 17 yaşında başlayan Kısakürek’in ilk şiirleri, Yeni Mecmua’da yayımlandı.
Kısakürek, Paris dönüşü Örümcek Ağı (1925) ve Kaldırımlar (1928) adlı şiir kitaplarını yayınladı. Türk basınının merkezi olan Babıali’nin önde gelen isimleri arasında yer aldı. 1943-1978 yılları arasında 512 sayı yayımlanan ‘Büyük Doğu Dergisi’ yoluyla İslamcı görüşlerini kamuoyuna duyuran ve Büyük Doğu Hareketi’ne önderlik eden şair, 1980’de Kültür Bakanlığı Büyük Ödülü’ne layık görüldü.
Türk Edebiyatı Vakfı tarafından verilen beratla 1980’de ‘Şairlerin Sultanı’ ünvanını alan Necip Fazıl Kısakürek, 25 Mayıs 1983’te hayatını kaybetti.