8 milyon Yıllık Fosiller

Görsel Sanatlar
Özel bir teşhir düzeniyle 1972 yılında hizmete açılan Çankırı Müzesi’nde, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Paleoantropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayla Sevim başkanlığ...
EMOJİLE

Özel bir teşhir düzeniyle 1972 yılında hizmete açılan Çankırı Müzesi’nde, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Paleoantropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayla Sevim başkanlığında Çorakyerler Fosil Yatağı’nda sürdürülen kazılardan çıkarılan geç miyosen (Günümüzden 23,7-5,3 milyon yıl önceki süreyi kapsayan dönem) döneme ait omurgalı hayvan fosilleriyle birlikte müzede, 2 bin 227 arkeolojik, bin 236 da etnografik eser yer alıyor.

Dünyada alanında önemli bir lokalite olarak kabul edilen Çorakyerler Omurgalı Fosil Yatağı’nda 11 yıldır süren kazıların ardından çıkartılan omurgalı fosillerin bazıları, hortumlular, et yiyiciler, gergedangiller, atgiller, zürafagiller, öküzgiller ve "hominoid" denilen kuyruksuz büyük maymunlar.

Müze yetkilileri, eserler arasında ziyaretçilerin en çok ilgisini et yiyiciler familyasındaki kılıç dişli kaplanın çektiğini belirterek, eserleri görmeye yurt dışından da meraklıların geldiğini söylediler.

Çankırı Valisi Ali Haydar Öner, yaptığı açıklamada, Çankırı Müzesi’nin içeriğiyle sadece Anadolu tarihi hakkından değil, dünya tarihi hakkında bilgilendirici olduğunu söyledi.

Müzenin sahip olduğu yaklaşık 8 milyon yıllık fosiller ile Türkiye’nin ilk ve tek fosil müzesi olduğunu belirten Öner, şunları kaydetti: "Müzenin bunca özelliğine rağmen sergilenme imkanı açısından henüz arzulanan boyutta değil. Müzenin daha iyi bir ortamda hizmet verebilmesi için yeni bir arsa belirledik. Bu arsaya yeni bir bina yapmayı düşünüyoruz. Eğer burası olmazsa tarihi özelliği olan eski binalardan birini düzenleyerek müzemizi buraya taşıyacağız."

Tarih meraklılarına Çankırı Müzesi’ni görmelerini tavsiye eden Öner,"Müzemizi ziyaret edenler tarih öncesi dönemlere yolculuk ediyor. Ziyaretçilerimiz Türkiye’nin başka bir yerinde göremeyecekleri fosil eserleri sadece burada görebilirler. Müzeyi ziyarete gelenler Çankırı’nın doğa güzellikleri ile halkının konukseverliğini de görecektir" dedi.