Kukla Festivali Başlıyor

Görsel Sanatlar
ABD Hava Kuvvetlerine ait bu ‘PlayStation 3 süper bilgisayarı’, kullanılmadığı zamanlarda artık üniversitelere kiralanıyor. Bu kurumlardan biri olan Ohio’da bulunan University of Day...
EMOJİLE

ABD Hava Kuvvetlerine ait bu ‘PlayStation 3 süper bilgisayarı’, kullanılmadığı zamanlarda artık üniversitelere kiralanıyor.

Bu kurumlardan biri olan Ohio’da bulunan University of Dayton, ‘Condor’ adındaki süper bilgisayarı ‘yapay sinirsel ağlar’ oluşturmak üzere kullanıyor. University of Massachusetts’den fizik profesörü Gaurav Khanna ise PS3 süper bilgisayardan kara deliklerin çarpışması gibi efektleri modellemekte faydalanıyor.

Khanna, PS3’ün gücünden oldukça memnun ve kendine ait ‘Gravity Grid’ adındaki 16 PS3’ten oluşan süper bilgisayarı hakkında şunları söylüyor: ‘Yaklaşık dört senedir ideal olmayan bir ortamda durmadan çalışıyorlar. Burası bir laboratuvar ve öğrenciler var.’ Khanna’nın bu süre içinde hiçbir konsolu değiştirmesi de gerekmemiş.

Mayıs ayında İstanbul’u en neşeli kültür merkezi haline getiren Uluslararası İstanbul Kukla Festivali, bu sene 4-14 mayıs tarihleri arasında izleyici ile bulaşacak. Cengiz Özek’in sanat yönetmenliğinde gerçekleşecek olan festivalin açılışı Kenter Tiyatrosu’nda Yunanistanlı tiyatro grubu Antamapantahoy’un "Müziğin İpleri" adlı gösterisiyle yapılacak. Festivale bu yıl, Almanya, ABD, Fransa, Endonezya, Hollanda, Norveç, İsveç, İtalya, İspanya, Avusturya, Slovenya ve Türkiye’den önemli kukla tiyatroları katılacak.
ONUR ÖDÜLÜ DERVİŞ ZAİM’E

Bu yıl Uluslararası İstanbul Kukla Festivali onur ödülü ise "Gölgeler ve Suretler" isimli son filmiyle Derviş Zaim’e verilecek. Film, festival kapsamında bir kez daha gösterilecek.

Festivale Almanya’dan katılan Kabare Pupala ipli kukla tiyatrosunun en güzel örneklerini sunacak. Avusturya’dan Lab.luck, değişik tiyatro disiplinlerinin bir araya getirildiği "Mutluluk hangi yönde" adlı oyunu, Endonezya’dan Behind the Actors, bir sentez gösteriyi izleyiciye sunacak. Fransa’dan La Salamandre, cam küre ile ipli kuklanin kontağını, Hollanda’dan t’ Magisch Theatertje ve Ananda Puijk Company, yoğun görselliğe sahip karışık kukla teknikleri ile oluşan "Cantos Animata" ve "Momentum", İspanya’dan Toni Rumbau – La Fanfarra "Full Hands", İsveç’den Staffan Bjorklunds Teater, özellikle 3 yaş üstü çocuklar için masa kuklası tekniğinde hazırlanan "Two on toe" adlı oyunlarını, İtalya’dan Gianluca Di Matteo, Napoli’nin geleneksel el kuklası Pulcinella’yi, Norveçli grup ise canlı jazz müziği eşliğinde değişik tekniklerde yorumlanan kuklaları, Slovenya’dan Puppet Theatre Nebo, masa kuklası tekniğinde ilginç bir çalışmayı seyirciye sunacak.

Türkiye’den ise Ahşap Çerçeve "Hamlet", Bakırköy Belediye Tiyatroları "Aklı Havada", Cengiz Özek Gölge Tiyatrosu "Çöp Canavarı" ve "Büyülü Ağaç", İBB Şehir Tiyatroları "Surname 2010", Kurmalı Salyangoz "Dört Mevsim", Tiyatro BeReZe "Kayıp Eşya Bürosu" ile katılacak.

Toni Rumbau, 13 Mayıs’ta 18:30’da Cervantes Kültür Merkezi’nde tiyatroseverlerle buluşacak.

yeni şafak