Bu Festival Hollywood’a Yasak!

Görsel Sanatlar
Butan, Senegal, Çad, Burkina Faso, Bangladeş’in de aralarında bulunduğu 3 kıtadan birçok ülkenin sineması ‘Bilinmeyen Sinemalar Film Festivali’yle’ gün ışığına çıkacak. Birleşm...
EMOJİLE

Butan, Senegal, Çad, Burkina Faso, Bangladeş’in de aralarında bulunduğu 3 kıtadan birçok ülkenin sineması ‘Bilinmeyen Sinemalar Film Festivali’yle’ gün ışığına çıkacak. Birleşmiş Milletler Konferansı kapsamında düzenlenecek "Bilinmeyen Sinemalar Festivali" 11- 17 Mayıs’ta İstanbul’da yapılacak.

ORTAK NOKTA MİLLİ GELİR

Festivalde Afrika, Asya ve Amerika’dan adını çok duymadığımız coğrafyaların sineması İstanbullu sinemaseverlerle buluşacak. Filmler Beyoğlu Sineması, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi ve Kadıköy Moda Sineması’nda ücretsiz olarak takip edilebilecek. Ruanda, Laos, Çad ve Myanmar gibi adını çok duymadığımız ülkelerin sinemasını İstanbullu sinemaseverlerle buluşturacak olan festivalde 35 film gösterilecek. Filmleri gösterilecek ülkelerin ortak özelliği kişi başı milli gelirlerinin 750 doların altında olması.

48 ÜLKEDEN KATILIM OLACAK

48 ülkeden filmin gösterileceği Uluslararası ‘Bilinmeyen Sinemalar Film Festivali’nin açılış gösterimi ve tanıtım toplantısı 1 Mayıs’ta Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde yapılacak. Toplantıda Festival Genel Koordinatörü İhsan Kabil, Danışma Kurulu Üyesi Murat Pay ve Sinema Yazarı Burçak Evren, festivalle ilgili soruları cevaplayacak.

Tarihi perspektif ile güncel olanın izinde

Uluslararası Bilinmeyen Sinemalar Festivali "Toplumsal Hafıza", "Güncelin İzinde", "Belgesel Gözü", "Panorama", "Derin Bakış" olmak üzere beş ana bölümden oluşuyor. Festivalde gösterilecek filmlerin en önemli özellikleri, ülkelerin tarihi perspektifi içinde kültürel dokularını ele alan yapıda olması ve güncel sorunları dile getirmesi.

Ekonomik azgelişmişlik kıstası gözetilerek sınıflandırılmış ve "En Az Gelişmiş Ülkeler" kategorisinde aralarında Butan, Senegal, Çad, Burkina Faso, Bengaldeş’in de bulunduğu 33’ü Afrika, 14’ü Asya, biri de Amerika kıtasında olmak üzere toplam 48 ülke yer alıyor.

Birleşmiş Milletler En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı’nın ilki 1981 yılında Paris’te, ikincisi yine Paris’te 1990 yılında ve üçüncüsü de 2001’de Brüksel’de düzenlenmişti. Dördüncüsü İstanbul’da düzenlenecek konferans sinema festivaliyle ilk olacak.

yeni şafak – Orhan Turan