Sekiz yıldır ‘Amatör Tiyatrolar Buluşması’ olarak yapılan etkinlik, bu yıl geniş kapsamlı bir festivale dönüşmekle kalmadı, ismini ve içeriğini de büyük ölçüde değiştirdi.
Anadolu’ya baharla gelen tiyatro festivalleri bir bir perdelerini kapattı. 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde başlayan ve Devlet Tiyatroları’nın festivaller zincirinin ilk halkası Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, 28 Nisan’da sona erdi. Konya’da 14-24 Nisan arasında esen festival rüzgârı, 25-30 Nisan arasında Ankara’ya uğradı. Anadolu’da tiyatronun ‘ağır abi’lerini misafir eden festival sahnesi, bu sefer ‘genç’ tiyatrocuları ağırlayacak. Bu yıl dokuzuncusu düzenlenen "Üniversitelerarası İstanbul Tiyatro Festivali" yarın başlıyor.
Dokuzuncu kez düzenlense de, festivalin ismi sıkı tiyatro takipçilerine bile tanıdık gelmeyebilir. Çünkü sekiz yıldır ‘Amatör Tiyatrolar Buluşması’ adıyla yapılan etkinlik, bu yıl geniş kapsamlı bir festivale dönüşmekle kalmadı, ismini ve içeriğini de büyük ölçüde değiştirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ’ye bağlı olarak 19 yıldır tiyatro eğitimi veren Gösteri Sanatları Merkezi (GSM) tarafından düzenlenen festivalin yönetmenliğini, GSM’nin sanat yönetmenliğini de yürüten Hüseyin Sorgun yapıyor. Amatör heyecanların, ‘yerleşik tiyatronun’ kör noktalarını aydınlatacak bir yoğunluk ve doygunluğa ulaşması için çabaladıklarını söyleyen Sorgun, "Esas amacımız ise genç yeteneklerin tiyatro ‘heves’inin görünür olmasını sağlamak. Festivale yön veren ve bugünlere getiren de bu hevestir. Hevesimiz oldukça, bu festivalin gelişerek, büyüyerek İstanbul’un bir rengi olacağını düşünüyorum. 10. yılında festivalin ulusal/uluslararası pencerelerini de açmak düşüncesindeyiz. Ayrıca önümüzdeki yıl festivali açık alanlara taşımak istiyoruz. En önemlisi ise 10. yılda Tiyatro Festivali’nin içerisinden mini bir festival daha çıkabilir." diyor. Festivale bu sene geçen yıllara göre iki kat başvuru olmuş. Bunun neticesinde festivalin iki haftalık dilime yayıldığını söyleyen Sorgun, bu sayede tiyatro topluluklarını, İstanbul’da daha çok sahnede seyirci ile buluşturma amacına da ulaştıklarını ifade ediyor.
41 TİYATRO GRUBUNDAN 43 OYUN
İstanbul ağırlıklı olmak üzere Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden tiyatro gruplarının katıldığı festivale, amatör tiyatro grupları da katılıyor. Fatih, Sabancı, Akdeniz, Marmara, Çanakkale 18 Mart, Yeni Yüzyıl ve Mimar Sinan üniversitelerinin yanı sıra Tiyatro Triole, Tiyatro Hayal Et, Rize Gençlik Merkezi, Pera Gençlik Orkestrası ve Küçükçekmece Belediye Tiyatrosu, festivale katılacak tiyatro gruplarından sadece birkaçı. 41 tiyatro grubundan 800’e yakın oyuncunun sahneye koyacağı 43 oyun, Devlet Tiyatrosu Cevahir-2 Sahnesi, Üsküdar Tekel Sahnesi, Muammer Karaca Tiyatrosu, Garajistanbul gibi 14 ayrı gösteri mekânında ücretsiz sahnelenecek. 18 Mayıs’ta Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirilecek ödül töreniyle sona erecek festivalin programı, mekânları, gruplar, oyunlar ve saatleri için ayrıntılı bilgi www.unistiyafest.org adresinde. (0212 293 12 70 / 0212 521 55 56)
Kenter mi, Kurtiz mi?
Festival kapsamında bu yıl ilk defa verilecek onur ödülü, festivalin internet sitesinde düzenlenen anketle belirlenecek bir ‘usta’ya verilecek. Katılımcılar ankette yer alan Erol Günaydın, Tuncel Kurtiz, Yıldız Kenter veya Zihni Göktay’a oy verebileceği gibi, istediği sanatçıyı da önerebiliyor. Ayrıca onur ödülüyle birlikte, jüri tarafından 12 kategoride ‘en iyiler’ seçilecek. Ödüller ise en iyi irkek oyuncu ödülü (Karagöz), en iyi kadın oyuncu ödülü (Zenne), en iyi yönetmen ödülü (Tuzsuz Deli Bekir), en iyi oyun (İstanbul Efendisi) gibi Karagöz tiplemeleriyle sahiplerini bulacak. Festivalde bu yıl yeni bir uygulama da başlatılıyor. Her yıl, tiyatroya emeği geçen bir oyuncunun anısına verilecek en iyi erkek ve kadın oyuncu ödülleri, bu yıl Hüseyin Katırcıoğlu ve Şehnaz Pak anısına verilecek.