Fatih’te bulunan Rüstem Paşa Medresesi yeniden düzenlenerek müze haline getirildi. Yapı, Bediüzzaman Said Nursi ve Risale-i Nur Müzesi olarak faaliyete geçti. Bediüzzaman’ın talebelerinin de katıldığı törende konuşan Barla Platformu Koordinatörü Said Yüce, müzenin açılmasıyla birlikte üstadın yaşamını ve yaşadıklarını bugüne taşımayı ve anlatmayı amaçladıklarını söyledi. O dönemin tanıkları arasında binlerce sayfalık külliyat olmadığını, sadece Bediüzzaman’ın yazdığı mektuplar olduğunu anlatan Yüce, Risale-i Nur’un evrensel bir değer olarak bugünlere geldiğini söyledi. Yüce, aydınların bir bölümünün Risale-i Nur’ları övdüğünü anlatarak ‘Cemil Meriç’in ‘Risale-i Nur, milli hazinelerimizdir. Onun kelimeleri üzerinde oynamak kimsenin hakkı değildir’ sözü dikkat çeker’ dedi.
İstanbul İlim ve Kültür Vakfı İcra Kurulu Başkanı Fariz Kaya, tarihe mal olmuş kişilerin müzeleri olduğunu ve bu yerlerde bu kişilerin düşünceleri ve eşyalarının sergilendiğini anlattı. Kaya, Bediüzzaman gibi bir şahsiyetin ebediyeti ilgilendiren düşüncelerinin müze ve arşivlerle çeşitli araçlarla mutlaka aktarılması gerektiğini söyledi. Müzenin açılışının kolay olmadığını ve zaman istediğini kaydeden Kaya, İstanbul İlim ve Kültür Vakfı’nın dualarla bundan sonra da yapılmayanları yapmaya devam edeceğini kaydetti.
Bediüzzaman’ın talebeleri de müzenin açılmasından duydukları memnuniyeti dile getirerek, Bediüzzaman’ın değerlerinin anaşılması konusunda gösterilerin gayretlere teşekkür etti.
Abdülkadir Bıdıllı, Bediüzzaman’ın kullandığı resimsiz paralardan bir bölümünü müzeye hediye etti. Mustafa Sungur ve Said Özdemir’in rahatsızlıkları nedeniyle törene katılamadığı belirtildi.
Müze ve sergi, Bediüzzaman’ın talebelerinin hep birlikte kurdele kesmesi ile resmen açıldı.
Cihan