Türk resminin rekortmen kadını

Görsel Sanatlar
Dünyanın en büyük müzayede evlerinden Christie’s Dubai, 29-30 Ekim’de yapacağı müzayedeye hazırlanıyor. Bu müzayedenin en önemli özelliği Türk ressam Fahrelnisa Zei’e (1901- 1991) ai...
EMOJİLE

Dünyanın en büyük müzayede evlerinden Christie’s Dubai, 29-30 Ekim’de yapacağı müzayedeye hazırlanıyor. Bu müzayedenin en önemli özelliği Türk ressam Fahrelnisa Zei’e (1901- 1991) ait bir yağlıboya tablonun 3-5 milyon dolar aralığında satışa çıkacak olması. Satış gerçekleşirse, hem Türk sanatçılar hem de Christie’s Dubai’nin satışını gerçekleştirdiği Ortadoğu coğrafyası sanatçıları arasında en pahalı eser olacak. Bu rekor halen 2.8 milyon dolarla İranlı sanatçı Parviz Tanavoli’ye ait.

İNŞALLAH 29 EKİM HEDİYESİ OLUR 

1962 tarihli tablo, Fahrelnisa Zeid’in oğlu Raad Bin Zeid Koleksiyonu’ndan müzayedeye girdi. 2.1 metreye 5.5 metre boyutlarındaki eserin orijinal adı “Break of the Atom and Vegetal Life”. Eserin fiyatının yüksek olmasında ailenin elinde fazla Zeid tablosu kalmamış olması etkili bir unsur. Tablonun peşinde olduğu bilinen önemli bir Türk koleksiyoner bu rekor fiyata imza atabilecek mi bilinmez. Ama Christie’s Dubai-Türk, İran ve Arap Ülkeleri Modern ve Çağdaş Sanat Satış Direktörü Hala Khayat, “Müzayede tam da 29 Ekim’de. İnşallah Türk koleksiyoner alırsa, Türkiye’ye doğum günü hediyesi olur” diyor. Hala Khayat ile sanat piyasasını ve Dubai 16’ncı sezon müzayedesini konuştuk. 

Eserin fiyatı niye yüksek? 

Büyük boyutu, kusursuzluğu, aile koleksiyonundan çıkması ve tabii konusu belirleyici oldu. Ürdün’de yaşayan bir kadın, atom parçacıkları ve doğal hayat üzerine 1960’larda kafa yormuş, bunu resmetmiş! Tabloda iç dünyasındaki patlamayı görebiliyorsunuz. Ayrıca 1960’lı yıllar Zeid’in en iyi dönemlerinden. 

Ortadoğu’daki gerilim ve savaş ihtimali sanat satışlarını etkiler mi? 

Christie’s çok üst segmentte bir müşteri grubuna sahip. İyi bir esere milyon dolarlar verecek biri, savaş olsa da, olmasa da o parayı ödüyor. Dolayısıyla satışların gerilimden etkileneceğini söyleyemem. 

Bu hassas dönemde size gelen eser sayısında değişiklik oldu mu?

Evet. Bölge ülkelerinden koleksiyonerler, likite dönmek veya ülkelerinden taşındıkları için eser satıyor. Bir kısmı da çatışmalarda zarar görür endişesiyle bize getiriyor. Eser yok olup gitmesin, güvenli bir evde ‘yaşasın’ diye… 

BÖLGE SANATIN A İLGİ ARTI 

Ayda ortalama kaç eser geliyor size? 

Önceden 200 kadardı. Savaş ihtimalleriyle iki katına çıktı. Tabii ki hepsi satışa çıkmıyor. Bu rakam bize gelen satış başvurusu. 

Batı dünyası Dubai’den eser alıyor mu? 

Christie’s Dubai ilk kurulduğu 2006’da Batılı alıcıların oranı yüzde 5’ti. Şimdi bu oran yüzde 50’ye geldi. Bölge sanatına ilginin arttığını gösteriyor. 

Bu müzayedede başka hangi Türk sanatçılar var? 

15 sanatçı var: Murat Pulat, Candan Öztürk, Abdurrahman Öztoprak, Erol Akyavaş, Firat Neziroğlu, Ayça Telgeren, Aylin Olukman, Özlem Şimşek, Murat Germen, Gülin Hayat Topdemir, Yusuf Aygeç, Sultar Acar, Gülşah Bayraktar, Yuşa Yalçıntaş ve Ansen. 

Türk sanatçıları Türk koleksiyonerler mi alıyor? 

Dört-beş yıl önce öyle denebilirdi. Artık değil. Türk sanatçıların eserlerini yüzde 85 oranında yabancı koleksiyonerler alıyor. 

SATILMASINI İSTEMEDİ

ChrIstIe’s Dubai Türk, İran ve Arap Ülkeleri Modern ve Çağdaş Sanat Satış Direktörü Hala Khayat, Fahrelnisa Zeid’in eseri için “Sanatçının satmaya asla yanaşmadığı bir eser. Satışa ailesi çıkardı. Umarım Türkiye’ye döner” diyor.

ONLİNE SATIŞ 24 EKİM’DE BAŞLIYOR

ChrIstIe’s Dubai, salon müzayedelerine online satışı da ekledi. 24 Ekim 2013’te başlayacak online satış iki hafta devam edecek ve 11 Kasım’da sona erecek. Hala Khayat, başta ABD ve Avrupa olmak üzere Batı dünyasından artan müşteriler nedeniyle Dubai’de ilk kez online satış da gerçekleştireceklerini söylüyor.
Handan Bayındır
Sabah


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107