İbrahim Tayfur’dan “Balat Sokakları” sergisi

Görsel Sanatlar
Balat İstanbul’un Fatih ilçesinde Haliç kıyısında Ayvansaray ile Fener arasında bir semttir. Balat adı, muhtemelen Baltacı Balat dan gelmektedir ve surlardaki Blaherna Sarayı’na yakınlığın...
EMOJİLE

Balat İstanbul’un Fatih ilçesinde Haliç kıyısında Ayvansaray ile Fener arasında bir semttir. Balat adı, muhtemelen Baltacı Balat dan gelmektedir ve surlardaki Blaherna Sarayı’na yakınlığından ötürü semt bu adla tanınmıştır

İstanbul tarihinde Balat’ın özel önemi, İspanya’dan gelen Yahudilerin buraya yerleştirilmesi ve yakın zamanlara kadar buranın başlıca Yahudi mahallesi olarak varlığını sürdürmesidir. Ayrıca Yahudilerin Balat çevresine yerleşmeleri Gürcistan Yahudilerini de bu bölgeye çekmiştir. İspanya’da Engizisyon’dan kaçan Sefardim kolundan Yahudiler II. Bayezid’in davetiyle İstanbul’a gelmişlerdi. 15. yüzyıldan itibaren İstanbul’un Musevi toplumu Balat’ta ve Haliç’in karşısında Hasköy’de oturmuştur. Yahudi evlerinden günümüze kalan örnekler mahallenin içlerine doğru çoğalır. Bunlar genellikle üç katlı, dar ön yüzlü, ikinci ve üçüncü katlarında cumba gibi çıkmaları olan binalardır.Bu tarihi dokunun içerisinde yaşayıp resmeden sanatçının sokaklardaki yaşanmışlıkları ve tarihe tanıklık ettigini ‘Balat Sokakları’isimli sergisinde göreceksiniz.

İbrahim

Sanatçı, 1971 Adana doğumludur. İlk ve orta öğretimini Adana’da, üniversite öğrenimini Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde tamamlamıştır.

Bu güne kadar 25 den fazla kişisel sergi açan sanatçı, bir çok karma sergiye de katılmıştır. Balat’da atölyesinde çalışmalarına devam etmektedir.

İbrahim

Sergi 14 Agustos’a kadar Cumartesi ve Pazartesi günleri hariç 10:00 – 19:00 saatleri arasında gezilebilir.

Galeri Eksen Balat Art & Artist House

Ayan Caddesi No:32 Balat / İstanbul 

0212 327 3499

info@galerieksen.com

www.galerieksen.com