Otopark, kütüphane, çok amaçlı salonlar ve asansör… Bunları camilerde görmeye pek alışık değiliz. Ama mimar Gülen Yalçınkaya Özelçi’nin tasarladığı camide hiçbiri unutulmamış. Gülen Hanım, camiyi yapmak isteyen hayırseverlere projesini bağışlayacak.
Camilerin yaşam alanı olması gerektiği söylenir sürekli. Mimar Gülen Yalçınkaya Özelçi, geçen yıl Mimar Sinan’ın Anısına Cami Mimarisi yarışmasına katıldığı projeyle tam da bunu hedeflemiş. Projesi çizilen cami; otoparkından kütüphanesine, imam odasından çok amaçlı salonuna kadar çok farklı bir tasarıma sahip. Cami, şayet yapılırsa Türkiye’nin ilk yeşil bina sertifikalı ve sürdürülebilir mimari özelliklere sahip camisi olacak. Üstelik Gülen Hanım yapımını üstlenmek isteyen hayırseverlere cami projesini hiçbir ücret talep etmeden bağışlamak istediğini söylüyor. Yaptığı projeyi ‘ilminin zekatı’ olarak gören Özelçi’nin gönlünde yatan, projenin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e ulaşması. "Elbette projemi hayır kurumları ya da şahıslara da bağışlamak isterim ama projenin özellikle İstanbul’da uygulanmasını arzuluyorum." diyor. Böyle bir projeden ücret talep etmeyi de hiç düşünmemiş. Tek dileği projeyi hayata geçirebilecek bir hayırsevere ulaştırmak ve tabii bu camide iki rekat şükür namazı kılmak.
Cami camdan, minaresi elif’ten!
Eskinin eskimeyen ilhamlarıyla modern çizgileri harmanlayan Gülen Hanım’ın cami projesi, 594 metrekare alana kurulu, yüksekliğiyse 27 metre. Ama onu diğerlerinden farklı kılan özelliği küre şeklinde olması. Burada ‘Küre-i Arz bana bir mescit ve temiz kılındı’ hadis-i şerifinden esinlenmiş Gülen Hanım. Caminin dışı camdan. Bu detayla İslam dininin şeffaflığı vurgulanmış. Taşıyıcısı uzay kafes sistemiyle ve bu sistemin çelik boruları siyah, bağlantı aparatları altın yaldızlı bir Kâbe örtüsünü hatırlatıyor. Altın Oran gözetilerek tasarlanan camdan caminin üstünde Arapça olarak ALLAH (c.c.) lafzı yer alıyor. Minaresi de alışılmışın dışında: Elif biçiminde. ‘Lam’ harfinin üstündeki şedde işareti de ‘Alem’ niyetine kullanılmış.
Minber vav, kürsü mim şeklinde
Baştan aşağı tasavvufi çağrışımlarla bezeli caminin halısı da ilginç. Zira, bej zemin üzerine Turkuvaz Lale desenli halılarla, ‘Secde edilen Allah’, tasavvufi sembolüyle simgelenmekte. Zeminden bir basamak yukarıdaysa Hacer-ül Esved’i hatırlatan mihrap bulunuyor. Mihrabın sağında bulunan minber cenine benzeyen iki adet ‘vav’ harfinden. Bu da iki doğumu temsil ediyor. Birincisi maddi aleme, ikincisiyse ‘Hakikat’e doğum. Aynı zamanda ebced hesabına göre altı rakamını veren vav harfi yan yana 66’yı, yani Allah’ı simgeliyor. Kürsü de secdeyi, hikmeti ve Peygamber’i simgeleyen mim harfini yansıtıyor.
Kendi enerjisini üreten asansörlü cami
Gülen Yalçınkaya’nın projesi, sürdürülebilir mimarlık örneği yeşil bina sertifikalı ilk cami projesi. Su ve ısı tasarruflu cami, güneş enerjisinin nimetlerinden de faydalanıyor. Enerji üretimi ve korunmasına, geri dönüşümlü, yenilenebilir ve yerel malzeme kullanımından iç ortam hava kalitesinin sağlanmasına kadar tüm detaylar projede yer bulmuş. Cami ısıtma, iklimlendirme, jeneratör ve güvenlik sistemlerinde de yüksek teknolojiye sahip. Küre şeklindeki yapının; kabuk sistemi dış yüzeyi güneş ısısı girişini sınırlayarak, güneşin parlaklığını ve soğutma tüketimini denetliyor. Ezan okumak için minareye çıkan müezzinleri de ilginç bir tecrübe bekliyor. Zira çıkışta merdivenin yanı sıra, kendi enerjisini üreten ve tasarruf sağlayan bir asansöre de yer verilmiş.
Otopark, kütüphane ve çok amaçlı salon
Caminin içi gibi avlusu da simgelerle dolu. Avlu, cami ve aydınlatmayla Peygamberimiz’in kalbindeki Allah lafzı ve onun ışığı olan Peygamber iç içe yansıtılmış. Yürüyen rampalarla otoparktan rahatça ulaşım hedeflenmiş camiye. Avlu girişindeki şadırvanın dört çeşmesi de "Cennette dört ırmak akar." ayetinden esinlenerek dizayn edilmiş. Bodrum katta da kapalı otopark imam ve müezzin odaları, çok amaçlı salon ve kütüphanesi mevcut. Özel ışıklandırma efektleri de unutulmamış. Kandil, bayram ve Ramazan gecelerinde aydınlatılmak üzere değişik renklerde ışıkları da içeriyor proje.