Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdür Yardımcısı Nusret Tutan, camilere rehber atanması konusunda İstanbul Rehberler Odası, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) yetkililerinin İstanbul’da bir toplantı düzenlediğini, toplantıda camilere 250 civarında rehber kadrosu verilmesinin gündeme geldiğini bildirdi.
Antalya Rehberler Odası tarafından, Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nde, rehberlere yönelik hizmet içi seminer düzenlendi.
Seminerde konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdür Yardımcısı Nusret Tutan, Türkiye’nin tanıtımı ve cazibe merkezi haline gelmesi için en büyük elçilerin rehberler olduğunu söyledi.
Tutan, meslek kuruluşlarıyla bir araya gelerek Turist Rehberleri Meslek Kanunu tasarısı taslağı üzerinde fikir birliğine vardıklarını, taslağın TBMM’de görüşüleceğini bildirdi.
Son dönemde camilerde rehber görevlendirilmesi konusunun da tartışıldığını anlatan Tutan, ”Bu konuyla ilgili İstanbul Rehberler Odası, Diyanet İşleri Başkanlığı ve TÜRSAB yetkilileri, İstanbul’da bir toplantı düzenlendi. Toplantıda camilere 250 civarında rehber kadrosu gündeme geldi” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın talimatıyla Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileriyle irtibata geçildiğini ve bir yazı gönderildiğini bildiren Tutan, şöyle devam etti:
”Bu kadrolara büyük ihtimalle imam hatip mezunu çıkışlı arkadaşların KPSS sonucunda istihdam edilmek üzere atamalarının yapılacağı, belli bir eğitimden geçirildikten sonra camilerde din görevlilerinin olmadığı zamanlarda, dini hizmetleri ifa etmek üzere görevlendirilecekleri, fakat çalışma usul ve esaslarının henüz belirlenmediği ifade edildi. Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileriyle daha sonra bizzat görüştüm ve tekrar bir yazı gönderdik. Bunun yanlış anlaşılmaya mahal vermemesi ve yetki karmaşasına yol açmaması adına yapacakları çalışmalarda ve belirleyecekleri usul ve esaslarda bakanlığımızın mutlaka içinde yer alması gerektiğini vurguladık.”
Camilerde rehber konusunun henüz çok yeni bir gelişme olduğuna değinen Tutan, rehber olmak için en az iki yıllık üniversite mezunu olma şartı bulunduğunu, ancak Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileriyle yapılan görüşmelerde, camilerde düşünülen rehberlerin imam hatip çıkışlı olmasının gündeme geldiğini anlattı.
Tutan, ”Görüşmelerde rehberlerin camilere yönelik çalışmalarda hizmet alacakları ifade edilmiştir. Herhangi bir sorun yaşanmaması için de çıkarılacak mevzuatların çok iyi hazırlanması gerektiği düşünüldü. Umarım karşılıklı görüşmelerle bu iş çözüme kavuşur” diye konuştu.
Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik de, camiye ayrı, kiliseye ayrı rehber yetiştirilmemesi gerektiğini söyledi.
Bu uygulamanın bilimsel olmayacağını savunan Çevik, bu kişilerin rehberlik okulu mezunu olması gerektiğini savundu.
Konuşmaların ardından Nusret Tutan ve Prof. Dr. Nevzat Çevik, arkeoloji ve Türkiye’nin tanıtımına katkılardan dolayı Antalya Rehber Odası Başkanı Hasan Uysal’a plaket verdi.
Seminere, Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel, İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı İlknur Selçuk Köker de katıldı.
AA