Fatih devri eseri olan Kızıl Minare Mescidi

İbadethaneler
İstanbul’da Fatih ilçesinde, Gureba Hüseyin Ağa Mahallesi’nde Horhor Caddesi’ndeki Kızıl Minare Mescidi iki yapıdan oluşan bir bütündür. Adnan Menderes Bulvarı (eski Vatan Caddesi) t...
EMOJİLE

İstanbul’da Fatih ilçesinde, Gureba Hüseyin Ağa Mahallesi’nde Horhor Caddesi’ndeki Kızıl Minare Mescidi iki yapıdan oluşan bir bütündür. Adnan Menderes Bulvarı (eski Vatan Caddesi) tarafından Fatih’e çıkan Horhor Caddesi ile Halit Ağa Sokağı köşesindedir. Birinci yapı kubbeli bir camidir ve minaresi kırmızı tuğlalıdır. Sağındaki bitişik ikinci yapı ise mescittir ve kubbeli camiden alçaktadır. Cami yapısı kullanılmayıp, mescid bölümü açıktır.

İslam Ansiklopedisi’nde yer alan bilgilere göre; bu mescit, Fatih Sultan Mehmed’in kiremitçi başısı Ni’me’l-ceyşten Pîr Mehmed bin İlyas tarafından yaptırılmış. Fatih devri eseri olan caminin vakfiyesi 1521 tarihli. Cami 197 sene sonra, yani 1718’deki yangınla ortadan kalkmış ve Halil Ağa isimli bir hayırsever tarafından yeniden ihya edilmiş. 1965’te ise halk, camiyi hatırı sayılı bir yardımla genişletme faaliyetinde bulunmuş.

Mescidin klasik olarak ortada mermer mihrabı, sağda ahşap minberi, solda ahşap kürsüsü, kırmızı şeritli yeşil halısı bulunmaktadır. Tavan beyaz boyalı olup, uzunlamasına dikdörtgen alanın ilk girişteki bölümü üzeri hanımlar balkonudur. Mihrabın sağ ve solunda iki üstte iki altta olmak üzere dört ahşap pencere vardır. Sol duvardan eski camiye açılan kapıdan caminin içi görülür.

Kubbeli bölüm Mayıs 2008’de tekrar ibadete açılmıştır. İstanbul’da, hatta Türkiye’de minare kaidesinin cami içinde olduğu tek camidir. İç duvarları boydan boya çinilerle kaplıdır.