Gişe Memuru Altın İskender Yolunda

Türk Sineması
Festivalde yeni Türk filmleri gösterilecek, Erden Kıral’a Onur Ödülü verilecek ve ‘Gişe Memuru’ Altın İskender için yarışacak. Yunanistan’ın en önemli kültür sanat etkinlikleri...
EMOJİLE

Festivalde yeni Türk filmleri gösterilecek, Erden Kıral’a Onur Ödülü verilecek ve ‘Gişe Memuru’ Altın İskender için yarışacak.

Yunanistan’ın en önemli kültür sanat etkinliklerinden Selanik Film Festivali’nin 52.’si 4-13 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Programın belkemiğini  Uluslararası Yarışma, Açık Ufuklar ve Ustalara Saygı bölümleriyle birlikte oluşturan Balkan Survey kapsamında bu yıl dokuz filminden oluşan Erden Kıral retrospektifi yapılacak. Türkiye sinemasının usta yönetmenine bir de onursal ödül verilecek. Selanik’te gösterilecek olan Erden Kıral filmleri Avcı, Ayna, Bereketli Topraklar Üzerinde, Haliç (belgesel), Hakkari’de Bir Mevsim, Kanal, Mavi Sürgün, Yolda ve Vicdan yönetmenin parlak kariyerini gözler önüne seriyor. 5-6 Kasım tarihlerinde Selanik’te izleyici ve basınla buluşacak olan Erden Kıral “İlk kez dokuz filmim bir araya geldi” sözüyle memnuniyetini açıkladı.

Türkiye’den yeni filmler var

Altın ve Gümüş İskender ödüllerinin dağıtılacağı Uluslararası Yarışma’ya ise Türkiye’den Tolga Karaçelik’in yazıp yönettiği Gişe Memuru seçildi. Balkan Survey seçkisinde ise Sedat Yılmaz’ın Press’i gösterilecek. Festivalin film endüstrisine yönelik bölümlerinde de Türkiye’den projeler yer alıyor. Bulut Film, Melissa Önel’in yöneteceği Kumun Tadı ile MEDIA destekli ortak yapım platformu Crossroads ve Emin Alper’in yöneteceği Tepenin Ardı ile Works in Progress bölümünde yer alacak. Zeki Demirkubuz’un yöneteceği Yeni Sinemacılar projesi Zavallılar da Crossroads’a katılacak.

Parlak bir program

52. Festival 4 Kasım Cuma akşamı Alexander Payne’in, The Descendants / Mahdumlar adlı yeni filminin gösterimiyle açılacak. Bu yıl Sundance Film Festivali’nde Sean Durkin’e En İyi Yönetmen Ödülü kazandıran Martha Marcy May Marlene ise 12 Kasım Cumartesi akşamı kapanış filmi olarak gösterilecek. Festivalin direktörlüğünü üstlenen Dimitri Eipides, dünya sinemasının sayılı uzmanlarından biri olarak bu yılki programa damgasını vurdu. Eipides, Aleksandr Sokurov’un Venedik Film Festivali’nde Altın Aslan kazanan filmi Faust ya  da İranlı usta Amir Naderi’nin Japonya’da çektiği Cut misali parlak yapımların yanı sıra Çin’den Black Blood, Sri Lanka’dan Flying Fish, İtalya’dan Corpo Celeste, Romanya’dan Adalbert’s Dream gibi ilginç filmleri gözden kaçırmadı. Selanik’te Avusturyalı Ulrich Seidl, Danimarkalı Ole Christian Madsen, İtalyan Paolo Sorrentino, Amerikalı Sara Driver ve Yunan Konstantinos Giannaris gibi orta kuşağın artık ustalaşma yolunda olan önemli yönetmenlerinin toplu gösterilerini de programa heyecan katıyor.

Star