17 milyon dolarlık bütçesiyle Türk sinemasının en pahalı filmi olan ‘Fetih 1453’ 17 Şubat’ta gösterime girecek. Faruk Aksoy, yapımcısı olduğu ‘Recep İvedik’ serisinden kazandıklarının tamamını ‘Fetih 1453’e yatırdı. Yetmeyince bankadan kredi çekti, evini sattı ve abisinden borç para aldı. İşte Türk sinemasının en yüksek bütçeli ve çekim süresi en uzun filmi olma özelliğine sahip olarak henüz gösterime girmeden önce bir ilke imza atan ‘Fetih 1453’ filminin Şahan Gökbakar’ın ağzından hikâyesi: “2009’un başıydı.
Faruk Aksoy’un ofisine uğramış, sektör üzerine sohbet ediyorduk. Türk sinemasının yaşadığı parlak günlerin ömrünün fazla uzun sürmeme riskiyle karşı karşıya olduğu, büyük prodüksiyonlu filmlerle sıçrama yapılabileceği konusu açılınca Aksoy, büyük bir heyecanla çekmecesinden bir dosya çıkardı. ‘Bak! İşte sözünü ettiğin büyük prodüksiyon bu olabilir mi?’ dedi. Dosyanın üzerinde ‘Fetih 1453’ yazıyordu. Heyecan içinde anlatmaya başladı, filmi nasıl çekeceğini.
‘Fetih 1453’ün, Türk sineması için neden milat olacağını anlatırken yaşadığı heyecan görülmeye değerdi.”
8 AYLIK ÖN HAZIRLIK
Faruk Aksoy, 8 aylık bir ön hazırlık sürecinin sonrasında Eylül 2009’da çekimlerine başladığı ‘Fetih 1453’ü 3 yılda tamamlayarak gösterime hazır hale getirdi. Ayşe Germen ile ortak yapımcısı olduğu filmin yönetmenliğini yapan Aksoy, 94 yıllık Türk sinemasının en yüksek bütçeli filmine imza attı. ‘Fetih 1453’ün çekimlerine geçilmesi kolay olmadı. Her şeyden önce uzun soluklu çekimleri kabul edecek oyuncu kadrosunun oluşturulması gerekiyordu. Faruk Aksoy, birkaç aylık görüşmelerin ardından Devrim Evin, İbrahim Çelikkol, Dilek Serbest, Erden Alkan, Cengiz Coşkun, Recep Aktuğ, Şahika Koldemir ile el sıkıştı. Evin, ‘Fatih Sultan Mehmet’i, Çelikkol ise ‘Ulubatlı Hasan’ı canlandırdı.
SAVAŞ DERSLERİ VERİLDİ
Faruk Aksoy ‘Fetih 1453’te görsel efektlerin en az şekilde kullanılmasını istediğinden dolayı özellikle sur savaşlarında rol alacak figüranlar için 2 bin 500 parça kostüm dikildi, 6 bin parça zırh, silah ve savaş aksesuvarı hazırlandı. Hatta surların yıkılmasında büyük rolü olan Şahi Topu’nun bire bir benzeri Kırklareli Demirciköy’de yaptırıldı. Sur savaşları sahnesinde rol alacak olan figüranlar haftalarca kılıç ve yay kullanma, dövüş dersleri aldı. Gemilerin karadan yürütülüp Haliç’e indirilme sahneleri efekt uzmanları tarafından defalarca hazırlandı.
Faruk Aksoy, bu sahneleri kusursuz olana kadar tekrar tekrar yeniden yaptırdı.
Üç ayda Kemerburgaz’da kurulan ve içinde asıllarına uygun olarak yaptırılan 20 savaş kulesi, 15 top bataryası, 5 mancınık, Cenova Limanı’nın canlandırıldığı 2500 metrekarelik havuz ve Rumelihisarı’nın maketinin bulunduğu 14 bin 500 metrekarelik setin tamamlanmasının ardından sıra çekimlere geldi. Başrol oyuncularının sahnelerinde sorun yaşamayan Faruk Aksoy, sur savaşlarında figüranların fiziksel olarak yetersiz kaldığını düşünüp seti tatil etti.
Figüranların istediği performansı sergileyememesi üzerine Aksoy, Genelkurmay Başkanlığı’na bir mektup yazarak gerçek askerlerin ‘Fetih 1453’te rol almaları için istekte bulundu.
KREDİ ÇEKTİ, EVİNİ SATTI
Genelkurmay Başkanlığı’nın Faruk Aksoy’un talebine olumlu cevap vermesi üzerine İstanbul’daki birkaç kışladan askerler kılıç ve yay kullanma, dövüş dersleri alarak kameranın karşısına geçti. 100 metre boyunda 8 metre genişliğinde inşa edilen surlarda gerçekleştirilen savaş sahnelerinde askerlerden oluşan 5 bin figüranlı çekimler 55 gün sürdü. Çekimler boyunca sette ambulans, 15 doktor çeşitli kazalara karşın hazır bekletildi. Faruk Aksoy, çekimlerin ikinci yılında mali sorun yaşamaya başladı.
‘Recep İvedik’ serisinden kazandıklarının tamamını yatırmasına rağmen bütçesinin yeterli gelmemesi üzerine bankadan kredi çekti, abisi Fatih Aksoy’dan borç aldı ve evini sattı. ‘Fetih 1453’ün kalitesinden tek ödün vermemek için hiçbir masraftan kaçınmayan ve bugüne kadar 17 milyon dolar harcayan Faruk Aksoy, bir yandan da 17 Şubat’ta gösterime girecek filminin dünyaya dağıtımı için Alman Kinostar ile anlaşma sağladı. Filmin müziklerini ise Fazıl Say yaptı.
Filmin Künyesi
YAPIM ŞİRKETİ: Aksoy Film
YAPIMCILAR: Faruk Aksoy, Ayşe Germen, Servet Aksoy
ORTAK YAPIMCI: Hamit Keleş
YÖNETMEN: Faruk Aksoy
SENARYO: Atilla Engin, İrfan Saruhan
GÖRÜNTÜ YÖNETMENİ: Mirsad Heroviç
SANAT YÖNETMENİ: Servet Aksoy
YAPIM YÖNETİM: Faruk Metin
KOSTÜM: Canan Göknil
KURGU: Erkan Özekan
SÜRESİ: 170 dakika
GÖSTERİM TARİHİ: 17 Şubat 2012
Gazete Habertürk