Altın Bamya Kaybedenler Kulübü’nün

Türk Sineması
Türkiye sinemasındaki cinsiyetçi bakışı mizahi bir dille eleştirmek üzere verilen Altın Bamya Ödülleri’nin ‘kazananı’ Kaybedenler Kulübü oldu. Behzat Ç. ve Çınar Ağacı filmlerinin er...
EMOJİLE

Türkiye sinemasındaki cinsiyetçi bakışı mizahi bir dille eleştirmek üzere verilen Altın Bamya Ödülleri’nin ‘kazananı’ Kaybedenler Kulübü oldu. Behzat Ç. ve Çınar Ağacı filmlerinin erkek ve kadın karakter ödüllerini aldığı geceye film ekiplerinden katılım olmadı.

Sinemada erkek egemen bakışı eleştirmek ve cinsiyetçiliğe dikkat çekmek üzere dağıtılan Altın Bamya Ödülleri önceki akşam Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu’ndaki törenle duyuruldu. Tören, bu yıl da “Seneye verecek ödül bulamamak” dileğiyle başladı.
Erkek Karakter, Kadın Karakter, Senaryo, Film, İzleyici, Jüri Özel- Tek Taşlı, Üç Buçuk-Homofobi ve Eşek Arısı – Cinsiyetçi Dil Bamyası dallarındaki Altın Bamya Ödülleri, 2011 yılında vizyona giren yerli sinema filmleri arasından dokuz filme dağıtıldı. Büyük ödül, erkek egemen bakışın ağırlığı açısından ‘Kaybedenler Kulübü’ne gitti. Tolga Örnek’in yönettiği film, Altın Bamya’nın web sitesinde oy kullanan izleyicilerin kararıyla belirlenen İzleyici Bamyası Ödülü’nün de sahibi oldu.
Erkek karakter ödülü ‘Behzat Ç: Seni Kalbime Gömdüm’ filminin karakterleri Behzat Ç., Harun ve Hayalet’e giderken ‘Çınar Ağacı’nın kadın karakterleri de kadın karakter ödülüne layık görüldü.
‘Kurtlar Vadisi – Filistin’ senaryo dalındaki ödülü alırken eşcinselliği bir komedi unsuru olarak kullanan filmlere verilen Jüri Özel – Homofobi – Üç Buçuk Bamya Ödülü ‘Kolpaçino – Bomba’ya gitti. Ödülü sunan trans aktivist Esmeray, Türkiye sinemasındaki tüm filmlerin homofobik olduğuna dikkat çekti, “Eşcinsel filmi yapılıyor, o bile homofobik” dedi.

Ödüller Akademi’de kaldı
Jüri Özel Tek Taşlı Bamya Ödülleri ise ‘Misafir’, ‘Ağır Abi’ ve ‘Günah Keçisi’ filmlerine verildi. Bu sene ilk kez verilen; kullandığı dil ile cinsiyetçilik üreten filmlere gidecek olan Eşekarısı Cinsiyetçi Dil Ödülü’nü Onur Ünlü’nün Altın Kozalı filmi ‘Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi’ kazandı. Akademi üyeleri ödüllerin, oyunculara ya da senaryo film yapım aşamasında verilen emeğe değil, kendini bilinçli veya bilinçsizce gösteren zihniyete verildiğini vurguladı. Radikal Hayat editörü Bahar Çuhadar’ın sunduğu törene, ödül alanların hiçbiri katılmadı. Törenin ardından Kolektif İstanbul bir konser verdi.

AA