Kristal Kayısı’da heyecan başlıyor!

Türk Sineması
Malatya Valiliği’nin koordinasyonunda, Malatya Kayısı Araştırma-Geliştirme ve Tanıtma Vakfı tarafından; T.C. Kültür Bakanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu, Malatya Belediyesi ve İnönü Üniversitesi&...
EMOJİLE

Malatya Valiliği’nin koordinasyonunda, Malatya Kayısı Araştırma-Geliştirme ve Tanıtma Vakfı tarafından; T.C. Kültür Bakanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu, Malatya Belediyesi ve İnönü Üniversitesi’nin destekleri ve Manas Evleri’nin ana sponsorluğunda; Festival Concept International organizasyonu ile bu yıl üçüncüsü düzenlenen Malatya Uluslararası Film Festivali, Türk ve dünya sinemasından hazırlanan seçkin örneklerle yine dopdolu!

Bu yılki ana teması “Ortadoğu ve Barış” olarak belirlenen 3. Malatya Uluslararası Film Festivali hazırlanan film seçkilerinin yanı sıra, atölyeler, sergiler, panel ve söyleşilerle Malatyalılar ve sinemaseverlerle buluşacak.  

Festival kapsamında usta yönetmenlerin filmleri; bağımsız sinemanın son örnekleri; ülkemizden ve dünyadan kısalar ve belgeseller gibi farklı başlıklar altında oluşturulmuş seçkiler; ulusal ve uluslararası yarışma filmleriyle birlikte 140’a yakın film gösterilecek. Gösterimlerin birçoğu yönetmen ve oyuncuların katılımıyla olurken,  gösterimler sonrası söyleşiler gerçekleştirilecek. 

9-15 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek 3. Malatya Uluslararası Film Festivali’nin açılış töreni 9 Kasım Cuma, 19.00’da Malatya Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenecek. Törende değerli sanatçı İlhan Şeşen en sevilen şarkılarını sinemaseverler için seslendirecek.

FESTİVAL DANIŞMA KURULU

Festival programının hazırlanmasında, Onur Ödülü ve Yaşam Boyu Onur Ödülü sahiplerinin ve jüri üyelerinin belirlenmesinde Mehmet Açar, Osman Alkan, Hüseyin Hüsnü Kılıç, Alin Taşçıyan, Nazif Tunç ve Hülya Uçansu’dan oluşan danışma kurulu destek vermiştir.

“Yaşam Boyu Onur Ödülü”  Münir Özkul ve Türker İnanoğlu’na!

Yaşar Usta, Turşucu Kazım Efendi ve Mahmut Hoca gibi karakterlerle hafızalara kazınan usta oyuncu Münir Özkul, bu yıl “Yaşam Boyu Onur Ödülü” alacak. Münir Özkul, “Yaşam Boyu Onur Ödülü’ne” ise ilk defa 3. Malatya Uluslararası Film Festivali’nde sahip olacak.

Bir diğer “Yaşam Boyu Onur Ödülü” ise yüzlerce filmin yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlenerek sinemamızın gelişimine büyük katkı sağlayan ve kurduğu sinema müzesiyle, sinema tarihimizi gelecek kuşaklara aktaran Türker İnanoğlu’na veriliyor.

Türk sinemasına kaleme aldığı kitaplarla pek çok eser kazandıran sinema yazarı ve araştırmacısı Ali Can Sekmeç’in sinemanın bu duayen iki ismi için özel olarak hazırladığı,  sanatçıların daha önce hiçbir yerde yayınlanmayan fotoğraflarının da bulunduğu “Türk Sinemasında 55 Yıl: Türker İnanoğlu” ve“Kendine Benzeyen Adam: Münir Özkul”  kitapları festival yayınları arasındaki yerini alacak. “Kendine Benzeyen Adam: Münir Özkul” kitabı büyük usta için yazılmış en kapsamlı kitap olma özelliğini taşıyor. 

Sinemanın “Sultanı”na ve “Delikanlısı”na Onur Ödülü!  

Malatya Uluslararası Film Festivali ilk yılından başlayarak her yıl, sinemamıza büyük hizmetlerde bulunmuş isimlere “Onur Ödülü” vermeye devam ediyor.

Yıllarca oynadığı filmlerle, sinemaseverlerin gönlünde taht kuran, sinemamızın “Sultanı” Türkan Şoray ve rol aldığı yüz seksenin üzerinde filme kendi çizgisini taşıyan sinemamızın “Delikanlısı” Kadir İnanır, Malatya Uluslararası Film Festivali’nin üçüncü yılında Onur Ödülü alacak.  

Sinemamızın bu iki dev ismi için Ali Can Sekmeç’in kaleme aldığı kitaplar da festival yayınları arasından çıkacak ve sinemaseverlere armağan edilecek. 

Bağımsız Sinemanın Usta İsmi John Sayles’a “Onur Ödülü” 

Bir diğer “Onur Ödülü”nün sahibi ise 17 filme imza atmış ve hala çalışmalarına devam eden, tüm dünyada birçok yönetmene ilham kaynağı olmayı başarmış Amerikan sinemasının seçkin ve en saygın bağımsız yönetmenlerinden biri olan John Sayles.  

John Sayles festivalin onur konuğu olarak festival süresince aramızda olacak ve Sayles’ın filmografisinden 4 seçkilik film izleyicilerle buluşacak. Yönetmen filmlerinin gösterimlerinde izleyiciler arasında yer alacak ve film sonrası izleyicilerle söyleşiler yapacak. 

“Yaşam Boyu Onur Ödülü” ve “Onur Ödülü” alacak olan sanatçılara ödülleri, 9 Kasım Cuma, 19.00’da Malatya Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenecek olan Festival Açılış Töreni’nde takdim edilecek.
John Sayles’ın söyleşisi 14 Kasım Çarşamba saat: 16.00’da İnönü Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi büyük salonda gerçekleştirilecektir.

ULUSAL VE ULUSLARARASI UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI

Festivalin Uluslararası Yarışma Jüri Başkanlığını İranlı kadın yönetmen Tahmineh Milani üsteleniyor. Uluslararası Yarışma’nın diğer üyeleri ise: senarist ve yönetmen Suha Arraf, sinema yazarı Esin Küçüktepepınar, sinema yazarı Aruna Vasudev ve Hamburg Film Festivali Direktörü Albert Wiederspiel.

3. Malatya Uluslararası Film Festivali’nin Ulusal Film Yarışması Jüri Üyeleri ise sinema sanatının usta isimlerinden oluşuyor. Ulusal Uzun Film Yarışması’nın Jüri Başkanlığını senarist ve yönetmen Biket İlhan üstleniyor. Ulusal Uzun Film Yarışması’nın diğer jüri üyeleri ise: gazeteci ve Turkuvaz Medya Kurumsal İletişim Müdürü Fecir Alptekin, oyuncu Pelin Batu, yönetmen Mehmet Eryılmaz ve sinema yazarı Rasih Yılmaz.

Ulusal Film Yarışması SİYAD Jürisi: Sadi Çilingir, M. Kerem Sanatel ve Orhan Ünser’den oluşuyor.
Ulusal Uzun Metraj Yarışma kategorisinde yarışacak filmler;

• Ana Dilim Nerede? – Yön: Veli Kahraman
• Ateşin Düştüğü Yer – Yön: İsmail Güneş
• Babamın Sesi – Yön: Orhan Eskiköy, Zeynel Doğan
• Devir  – Yön: Derviş Zaim
• Ferah Feza – Yön: Elif Refiğ
• Lal Gece – Yön: Reis Çelik
• Şimdiki Zaman – Yön: Belmin Söylemez
• Tepenin Ardı – Yön: Emin Alper
• Yük – Yön: Erden Kral  
• Zerre – Yön: Erdem Tepegöz

Uluslararası Uzun Metraj Yarışma kategorisinde yarışacak filmler;

• Beast Of Southern Wild – Düşler Diyarı – Yön: Benh Zeitlin  2012 (ABD)
• Behold the Lamb – Tanrı’nın Kuzusu- Yön: John Mcllduff 2011 (İngiltere)
• Bullhead – Taş Kafa  – Yön: Michael R. Roskam 2011 (Hollanda)
• Children of Sarajevo – Çocuklar – Yön: Aida Begiç  2012 (Bosna)
• God’ Neigbours – Müfettişler – Yön: Meni Yaesh 2012 (İsrail)
• Infancia Clandestina – Kayıp Çocukluk  – Yön: Benjamin Avilla 2012 (Arjantin/İspanya/Brezilya)
• Monsieur Lazhar – Lazhar Bey – Yön: Philippe Falardeau 2011 (Kanada)
• Mustafa’s Sweet Dreams – Mustafa’nın Tatlı Rüyaları – Yön: Angelos Abazoglu 2012 (Yunanistan/Fransa)
• No – No – Yön: Pablo Larrain  2012 (Şili)
• War Witch – Savaş Cadısı – Yön: Kim Nguyen  (Kanada) 2012

Ödüller

3. Malatya Uluslararası Film Festivali’nde,  Ulusal ve Uluslararası Uzun Yarışma kategorilerinde kabul edilen filmler “En İyi  Film”, “En İyi Yönetmen”, “En İyi  Senaryo”, “En İyi Kadın Oyuncu”, “En İyi Erkek Oyuncu” ve “En İyi Özgün Müzik” dallarında “Kristal Kayısı Ödülü” için yarışacak. Ödül kazanan filmler 15 Kasım 2012 Perşembe akşamı Malatya Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenecek olan Ödül Töreni’nde açıklanacak.

Yarışma kategorileri ve dereceye giren filmlere verilecek ödüller ise şöyle:
En İyi Film Ödülü   30. 000 TL ve Kristal Kayısı Ödülü
En İyi Yönetmen Ödülü  10.000 TL ve Kristal Kayısı Ödülü
En İyi  Senaryo Ödülü      6.000 TL ve Kristal Kayısı Ödülü
En İyi Kadın Oyuncu Ödülü     6.000 TL ve Kristal Kayısı Ödülü  
En İyi Erkek Oyuncu Ödülü          6.000 TL ve Kristal Kayısı Ödülü
En İyi Özgün Müzik      6.000 TL ve Kristal Kayısı Ödülü

Jüri Özel Ödülü Kristal Kayısı Ödülü SİYAD Ödülü (En İyi Ulusal Film)  Plaket

ULUSAL KISA METRAJ FİLM YARIŞMASI

Ulusal ve Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışmalarıyla birlikte, Festivalin üç yarışmalı bölümünden birini oluşturan Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması’nda, kurmaca ve animasyon olarak 15 film yarışacak. Yarışma, nitelikli yapımları teşvik edip ödüllendirerek, genç yeteneklere ulusal alanda isimlerini duyurma fırsatı sunacak.

Toplam dört ödül için yarışacak 15 film,  yönetmen Tan Tolga Demirci, akademisyen Ethem Özgüven ve sanat yönetmeni Deniz Ziya Temeltaş’tan oluşan Ulusal Kısa Film Yarışması Jürisi tarafından “En İyi Film” kategorisinde değerlendirilecek.

Ödüle layık görülen filmin sahibi Kristal Kayısı Ödülü’nün yanı sıra 5.000 TL para ödülünün de sahibi olacak. Malatya Uluslararası Film Festivali Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması’nda verilecek ödüller şöyle:

En İyi Film Ödülü 5.000 TL ve Kristal Kayısı Ödülü Jüri Özel Ödülü Kristal Kayısı Ödülü

Ulusal Kısa Metraj Yarışma kategorisinde yarışacak filmler;
• 1982 – Yön: Yıldıray Yıldırım – 2012
• Aralık – Yön: Hüseyin Mert Erverdi – 2012
• Bir Dilim Hayat – Yön: Aysel Pınar Necef – 2012
• Bir İtirafın Provası – Yön: Tolgay Hiçyılmaz – 2012
• Birlikte – Yön: Barış Çorak – 2012
• Boşluk – Yön: Onur Güler – 2012
• Dom – Yön: Halil Aygün – 2012
• Duvar – Yön: Burak Aktürk – 2012
• Ekmek – Yön: Koray Sevindi – 2012
• FGR – Yön: Doğacan Aktaş – 2012
• Kafes – Yön: Oğuzhan Akalın – 2012
• Kız Çocuğu – Yön: Hakan Berber – 2012
• Mavi Ceket – Yön: Alper Akdeniz – 2012
• Perde – Yön: Murat Soydan – 2012
• Zaman Yok – Yön: Onur Gül – 2012

HERKES FİLM İZLEYEBİLSİN!

Başta Malatya İnönü Üniversitesi’nde okuyan 20.000’e yakın öğrenci olmak üzere Malatya ve çevre illerden gelecek sinemaseverleri festivalle buluşturma hedefi doğrultusunda, festival gösterimlerinin bilet ücretleri sembolik rakamlarda tutuldu.

Malatya Park AVM içerisinde yer alan Avşar Sinemaları ile Malatya merkezde yer alan Yeşil Sinemaları’nda gösterime sunulacak filmlerin bilet ücretleri öğrenci 2 TL, tam 4 TL olarak belirlendi.

Malatya Kongre ve Kültür Merkezi Kemal Sunal Salonu’nda gösterilecek olan kısa yarışma filmleri, belgesel filmler ve Türkçe seslendirmeli çocuk filmleri; İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde gösterilecek, ulusal ve uluslararası yarışma dışı kısalar, ise ücretsiz izlenebilecek.

Avşar Sinemaları, Yeşil Sinemaları, Malatya Kongre ve Kültür Merkezi Kemal Sunal Salonu ve İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi olmak üzere toplam 6 salonda, yerli ve yabancı 140’a yakın film, 6 gün süresince 11.00, 13.00, 15.00, 17.00, 19.00 ve 21.00 seanslarında gösterilecek.

KAÇIRILMAYACAK FİLM SEÇKİLERİ 

Dünya sinemasının usta yönetmenlerinin ülkemizde merakla beklenen son filmleri Sabah Gazetesi işbirliğiyle “Sabah Panoraması” bölümünde izleyicilerle buluşacak.  Festivaldeki diğer bölümlerin başlıkları ise şöyle: “Ulusal ve Uluslararası Uzun Metraj Yarışma”, “Ulusal Kısa Yarışma”, “Ustalara Saygı”, “Onurlandırılan Filmler”, “Ortadoğu Sineması”, “Ulusal Uzun Metraj Film Panoraması”, “Ses Getiren Belgeseller”, “Çin Sineması”, “John Sayles Filmleri”, “Tahmineh Milani Filmleri”, “Seyfi Teoman’ın Anısına”, “Engelsiz Filmler”, ¨Korku Geceleri¨, “Malatya Günlüğü”, “Kısa Film Türkiye Panoraması”, “Kısa Film Dünya Panoraması” ve “Mişmiş – Çocuk Filmleri”.

“SABAH” PANORAMASI

Sabah Gazetesi’nin Tema Sponsoru olduğu “Sabah Panoraması” bölümünde festivallerde görücüye çıkmış ödüllü ve ilgi uyandıran, sinemaseverlerin yakından tanıdığı ve takip ettiği usta yönetmenlerin son filmleri ve genç kuşağın yetenekli yönetmenlerinin filmleri sinemaseverlerle buluşacak. “Sabah Panoraması” bölümünde gösterilecek filmler ise şöyle:

• A Better Life – Daha İyi Bir Hayat – Yön: Cedric Kahn – 2011 (ABD)
• A Gang Story – Bir Mafya Hikayesi – Yön: Olivier Machal – 2011 (Fransa/Belçika)
• Barbara – Barbara – Yön: Christian Petzold – 2012 (Almanya)
• Beyond The Hills – Tepelerin Ardı – Yön: Christian Mungiu – 2012 (Romanya/Belçika/Fransa)
• Broken – Broken – Yön: Rufus Norris – 2012 (İngiltere)
• Chicken with Plums – Azraili Beklerken – Yön: Vincent Paronnaud – 2011 (Fransa/Almanya/Belçika)
• Elena – Elena – Yön: Andrei Zvyagintsev – 2011 (Fransa)
• Eva – Eva – Yön: Kike Maillo – 2011 (İspanya)
• Hunt – Onur Savaşı – Yön: Thomas Vinterberg – 2012 (Danimarka)
• I Wish – Bir Dilek Tuttum – Yön: Hirokazu Koreeda – 2011 (Japonya)
• It Looks Pretty From a Distance – Uzaktan Güzel – Yön: Anka & Wilhelm Sasnal – 2011 (Polonya)
• Keep Smiling – Gülümse – Yön: Rusudan Chkonia – 2012 (Gürcistan)
• Lore – Savaşın Gölgesinde – Yön: Cate Shortland – 2012 (Almanya/İngiltere/Avustralya)
• Momentary Marriage – Geçici Evlilikler – Yön: RezaSerkanian – 2011
• Superstar – Süperstar – Yön: XavierGiannoli – 2012 (Belçika/Fransa)
• Alois Nebel – AloisNebel – Yön: Tomas Lunak – 2011 (Çek Cumhuriyeti)
• Beast Paradise – Hayvan Cenneti – Yön: Estelle Larrivaz – 2012 (Fransa)
• Chinese Take Away – Zoraki Misafir – Yön: Sebastian Borennsztein – 2011 (Arjantin/İspanya)
• La Pirogue – Oyma Kayık – Yön: MoussaToure – 2011 (Senegal/Fransa)
• Nicostratos – Pelikan – Yön: Olivier Horlait – 2010 (Fransa)

ULUSAL UZUN METRAJ FİLM PANORAMASI

• Aziz Ayşe – Yön: Elfe Uluç – 2012
• Canavarlar Sofrası – Yön: Ramin Martin – 2011
• Güzel Günler Göreceğiz – Yön: Hasan Tolga Pulat – 2011
• İncir Reçeli – Yön: Murat Aytaç Ağırlar – 2011
• Kaşık – Yön: Hakan Sümer – 2011
• Kırık Midyeler – Yön: Seyfettin Tokmak – 2011
• Musallat 2 – Yön: Alper Mestçi – 2011
• Oğul – Yön: Atilla Cengiz – 2011
• Saklı Hayatlar – Yön: A. Haluk Ünal – 2011
• Simurg – Yön: Ruhi Karadağ – 2011
• Yangın Var – Yön: Murat Saraçoğlu – 2012
• Yurt – Yön: Muzaffer Özdemir – 2011


ORTADOĞU SİNEMASI

3. Malatya Uluslararası Film Festivali’nin “Ortadoğu ve Barış” ana temasına uygun olarak: dünya medeniyetlerinin kaynağı olarak kabul edilen Ortadoğu’da yaşananlara dair bizleri içine alacak ve yaşananları ortak kılacak hikâyelerin anlatıldığı filmler ilk kez Malatyalılarla buluşacak.

• The Virgin, The Copts and Me – Meryem Ana, Kıptiler ve Ben – Yön: Meni Yaesh 2012 (İsrail)
• Modest Reception – Modest Reception – Yön: Mani Haghighi -2012 (İran)
• Mourning – Yas – Yön: Morteza Farshbaf – 2011 (İran)
• The Last Friday – Son Cuma – Yön: Yahya Alabdallah – 2011 (Ürdün)
• Women of Hamas – Hamas’ın Kadınları – Yön: Suha Arraf – 2011 (Filistin/İsrail/Almanya)
• Where Do We Go Now – Ve Şimdi Nereye? – Yön: Nadine Labaki- 2011 (Fransa/Lübnan/Mısır/İtalya)

ONURLANDIRILAN FİLMLER 

Festival kapsamında Yaşam Boyu Onur ve Onur Ödülleri alan değerli sanatçıların filmlerinden de bir seçki sunulacak.

• Karılar Koğuşu – Yön: Halit Refiğ – 1980
• Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni – Yön: Yavuz Turgul – 1990
• Selvi Boylum, Al Yazmalım – Yön: Atıf Yılmaz – 1977
• Dila Hanım – Yön: Orhan Aksoy – 1977
• Neşeli Günler – Yön: Orhan Aksoy – 1978
• Hababam Sınıfı – Yön: Ertem Eğilmez – 1975

JOHN SAYLES FİLMLERİ

Bağımsız sinemanın kurucularından biri olarak kabul edilen ve festivalin onur konuğu olarak festival süresince Malatya’da olacak olan John Sayles’ın filmografisinden 4 seçkilik film izleyicilerle buluşacak. Yönetmen filmlerinin gösterimlerinde izleyiciler arasında yer alacak ve film sonrası izleyicilerle söyleşiler yapacak.

• Amigo – Amigo – Yön: John Sayles – 2010 (ABD)
• Honeydripper – Tatlı Dilli – Yön: John Sayles – 2007 (ABD)
• Lone Star – Yalnız Kovboy – Yön: John Sayles – 1996 (ABD)
• Silver City – Gümüş Kent – Yön: John Sayles – 2004 (ABD)

SES GETİREN BELGESELLER

Gösterildiği festivallerde büyük ilgi uyandıran ve Fatih Akın’ın Türkiye’de çektiği son filminin de aralarında bulunduğu belgeseller, Malatya Kongre ve Kültür Merkezi’nde izleyicilerle ücretsiz olarak buluşacak.

• Arzu Film Ekolü – Yön: Osman Dikiciler – 2002/2012 (Türkiye)
• Cennetteki Çöplük – Yön: Fatih Akın – 2012 (Almanya)
• El Gusto – Yön: Safinaz Bousbia –  2011 (Fransa/Cezayir)
• Vivan Las Antipodas – Yaşasın Zıtlar – Yön: Victor Kossakovsky – 2011 (Almanya/Hollanda/Arjantin/Şili)

KORKU GECELERİ

3. Malatya Uluslararası Film Festivali korku filmleri sevenler için Korku Geceleri bölümünde iki filmi sinemaseverlerle buluşturacak.

• Korku Efendisi –  Sint – Yön: Dick Maas – 2010 (Hollanda)
• Tımarhane – Greystone Park – Yön: Sean Stone – 2012 (ABD)

TAHMİNEH MİLANİ FİLMLERİ

İran’ın en önemli sinemacılarından biri kabul edilen kadın yönetmen Tahmineh Milani’nin filmleri Malatya’da ilk kez seyirciyle festival kapsamında buluşacak.

• The Hidden Half – Gizli Yan – Yön: Tahmineh Milani – 2001 (İran)
• Principles – Prensipler – Yön: Tahmineh Milani – 2011 (İran)
• The Fifth Reaction – Beşinci Tepki – Yön: Tahmineh Milani – 2003 (İran)
• The Unwanted Woman – İstenmeyen Kadın –  Yön: Tahmineh Milani – 2005 (İran)
• The Women – İki Kadın –  Yön: Tahmineh Milani – 1999 (İran)

SEYFİ TEOMAN’IN ANISINA

Bu yıl genç yaşta kaybettiğimiz senarist ve yönetmen Seyfi Teoman’ın anısına hazırlanan bu bölümde, yönetmenin iki uzun filmi gösterilecek.

• Bizim Büyük Çaresizliğimiz
• Tatil Kitabı

USTALARA SAYGI

Ustalara Saygı bölümünde, dünya sinemasının en önemli yönetmenleri arasında gösterilen 6 büyük ustanın filmleri gösterilecek.

• Amour – Aşk – Yön: Michael Haneke –2012 (Avusturya/Fransa/Almanya)
• Ceaser Must Die – Sezar Ölmeli – Yön: Tavianni Kardeşler – 2012 (İtalya)
• Like Someone in Love – Sevmek Gibi – Yön: Abbas Kiarostami – 2012 (Fransa/Japonya)
• Me and You – Ben ve Sen – Yön: Bernardo Bertolucci – 2012 (İtalya)

ENGELSİZ FİLMLER

Sesli Betimleme Derneği’nin katkıları ile görme engelliler için, diyalogun olmadığı sahnelerin bir anlatıcı tarafından tasvir edildiği; işitme engelliler için ise film içerisindeki tüm seslerin özel altyazı ile beyazperdeye verileceği filmlerin de gösterimi festival programı dâhilinde yapılacak.
• Aşk Tesadüfleri Sefer – Yön: Ömer Faruk Sorak – 2011 (Türkiye)
• Bizim Büyük Çaresizliğimiz – Yön: Seyfi Teoman – 2011 (Türkiye)
• Güneşin Oğlu – Yön: Onur Ünlü – 2008 (Türkiye)
• Sevmek Zamanı – Yön: Metin Erksan – 1965 (Türkiye)

ÇİN SİNEMASI

Son yıllarda oldukça başarılı yönetmenleri ve filmleri ile uluslararası festivallerde sahne ve ödüller alan Çin sineması seçkisi de festival kapsamında Malatyalı sinemaseverlerle buluşacak.
• A Simple Life – Sade Bir Hayat – Yön: Ann Hui – 2011 (Çin)
• Lotus – Lotus – Yön: Liu Shu – 2012 (Çin)
• Flying Swords of Dragon Gate – Uçan Kılıçlar ve Ejderha Köprüsü – Yön: Haktsui 2012 (Çin)

MALATYA GÜNLÜĞÜ

Malatya Valiliği bünyesinde KUDEB tarafından çekilen ve yönetmenliği Levent İskenderoğlu ve Turgay Kural’ın üstlendiği Malatya’da çekilmiş filmler ilk kez festivalde seyirciyle buluşacak.

• Altın Ayaklar – Gold Feet – Yön: Levent İskenderoğlu – 2011 (Türkiye)
• Kitaplara Bir Ömrü Adamak – Dedicating A Life On Books – Yön: Levent İskenderoğlu – 2011 (Türkiye)
• Dar Ayakkabılar – Tight Shoes – Yön: Levent İskenderoğlu – 2011 (Türkiye)
• Daldaki Altın – Gold On Branch – Yön: Turgay Kural – 2011 (Türkiye)
• Günpınar Vadisi – Günpınar Valley – Yön: Turgay Kural – 2011 (Türkiye)
• Sarı Balık – Yellow Fish – Yön: Turgay Kural – 2011 (Türkiye)
• Aslantepe – Aslantepe – Yön: Turgay Kural – 2011 (Türkiye)

KISA FİLM TÜRKİYE PANORAMASI

Festival kapsamında Kısa Film Türkiye Panoraması başlığı altında Türkiye’den kısa filmlerin özel gösterimlerine yer verilecek.

• Bir Kurabiye Masalı – Yön: İlkyaz Kocatepe – 2012
• Bozuk – Yön: Esra Sezer – 2012 
• Düğün – Yön: Sertaç Yumun – 2012
• Gizli Oturum – Yön: Merve Hürriyet – 2012
• Gölge Oyunu –  Yön: Sinan Sertel – 2012
• Hala – Yön: Veysel Akşahin – 2012
• İs – Yön: Musa Ak – 2012
• Kaynak ABD – Yön: Armağan Pekkaya – 2012
• Kırmızı Başlıklı Kız Ormana Girmek İsterse? – Yön: Arzu Şenses – 2012
• Modern Zamanlar – Yön: Aykut Alper Ersoy – 2012
• Oğlum İçin – Yön: İlker Gümüşoluk – 2012
• Turuncu – Yön: Emre Açıkgöz – 2012
• Ucube – Yön: Erol & Taylan Mintaş – 2012
• Uykusuz – Yön: Sinan Salaz – 2012
• Vardiya 12-48 – Yön: Fatih Özdemir – 2012

KISA FİLM DÜNYA PANORAMASI

• Tamamen Aile – Wholly Family – Yön: Terry Gilliam – 2011 (İtalya)
• 3 Saat  – 3 Hours – Yön: Regan Hall – 2012 (Ürdün/İngiltere)
• Balkan Şövalyeleri – Balkan Knights – Yön: Nemanja Savanovic – 2011 (Bosna-Hersek)
• Salween’ı Geçmek – Crossing Salwenn – Yön: Brian O’Malley – 2011 (İrlanda)
• Birisi Bir Yerde Beni Bekliyor Olsaydı – I Wish Someone Were Waiting For Me Somewhere – Yön: Babak Amini – 2011 (İran)
• Mokhtar – Mokhtar – Yön: Halima Ouardiri – 2010 (Kanada)7
• RH Negatif – Rhesus Negative – Yön: Valerian Kirkitadze – 2010 (Gürcistan)
• Vardiya – Shift – Yön: Anu Aun – 2010 (Estonya)
• Ayakkabı – Shoe – Yön: Nick Kelly – 2010 (İrlanda)
• Büyük Yarış – The Big Race – Yön: Kote Gamacho – 2010 (İspanya)
• Yılın Satıcısı – The Salesman Of The Year – Yön: Brian Cote Soler – 2010 (İspanya)

MİŞMİŞ – ÇOCUK FİLMLERİ

Malatya Uluslararası Film Festivali çocuk sinemaseverleri de unutmadı. Çocuk Kuşağı filmleri şöyle;

• İkizler Firarda – Twins On The Run – Yön: Yusuf Güven/Necmi Yıldırım – 2012 (Türkiye)
• Ninja Kaplumbağalar – TMTN – Yön: Kevin Munroe – 2007 (ABD)
• Sevimli Kedi İşbaşında – Top Cat – Yön: Alberto Mar – 2011 (Arjantin)

Seminerler, Atölye Çalışmaları ve Sergilerle Dolu Bir Hafta

Malatya Uluslararası Film Festivali etkinleri kapsamında gerçekleşecek pek çok sergi, seminer, atölye çalışmaları ve söyleşilerle tam anlamıyla bir “festival” yaşanacak. 

“Hababam Malatya’da!”

Türk Edebiyatı’nın en önemli yazarlarından Rıfat Ilgaz’ın 1957’de kaleme aldığı; 1974 yılında Ertem Eğilmez’in sinemaya aktardığı efsanevi Hababam Sınıfı’nın öğrencileri, 3. Malatya Uluslararası Film Festivali kapsamında Malatya’da bir araya geliyor.
Hababam Sınıfı’nın Malatyalı öğrencisi Dilaver Gür önderliğinde bir araya gelecek olan ekibin Malatya’da buluşmasının nedeni ise “Yaşam Boyu Onur Ödülü”ne Mahmut Hoca’nın değer görülmesi. 

Törene Hababam Sınıfı öğrencilerinden Halit Akçatepe, Dilaver Gür, Ercan Gezmiş, Teoman Ayık, Ahmet Arıman, Ergun Sözen, Cafer Dere, Tuncay Akça, Tayfun Akalın, Dinçay Çetindamar, Mehmet Çatay, Kazanfer Şener, Ümit Doğru ve Faruk Şavlı katılacak.
Ayrıca festival kapsamında Dilaver Gür’ün kişisel arşivinden gün ışığına çıkacak Hababam Sınıfı fotoğraflarından ve afişlerinden oluşan “Hababam Malatya’da Sergisi” ise Malatya Park AVM’de gezilebilecek. Sergi açılışı Malatya Park AVM’de 9 Kasım Cuma günü saat:14.30’da Malatya Valisi Vasip Şahin’in katılımıyla gerçekleştirilecek.
“Sinema Temel Eğitim Seminerleri” 

Festival etkinlikleri kapsamında sinemanın usta isimleri, merkezi İnönü Üniversitesi kampusu olan seminer ve atölye çalışmaları ile gençlerle bir araya gelecek. 9 başlık altında düzenlenen Sinema Temel Eğitim Seminerleri İnönü Üniversitesi öğrencileri ve Malatyalı gençler ile buluşacak. Katılım için herhangi bir ön koşul ya da yaş sınırlamasının olmadığı seminer ücretsiz olarak gerçekleştirilecek. Katılımcılara sertifika sunulacak olan seminerler beş gününe yayılacak.

Alanında yetkin isimler tarafından ele alınacak seminer konu başlıkları ise şöyle: “Bir Filmi Yönetmek”, “Görüntü Oluşturma Sanatı”, “Bir Senaryo Yazmak”, “Oyunculuk Metodolojisi”, “Kurgu Teknikleri”, “Türk Sinema Tarihi”, “Film Analiz Yöntemleri”, “Dünya Sinema Tarihi” ve “Yapımcılık”. Bu başlıkların ele alınmasıyla, katılımcılar bir filmin oluşumunun tüm aşamalarına ilişkin bilgi sahibi olacaklar.

“Anadolu Kartalları”, “Av Mevsimi”, “Hokkabaz”, “Organize İşler” gibi birçok başarılı yapımda önemli işlere imza atmış Uğur İçbak, “Görüntü Oluşturma Sanatı” konusunu işleyecek. Akademisyen ve sanat yönetmeni Deniz Ziya Temeltaş “Yapımcılık” dersini işleyecek.

“Küçük Günahlar” filminin senaristi ve yönetmeni; “Araf’ta Bir Melek”,  “Düşmüş Erkekler Masalı”, “Komşumun Uzun Kızıl Saçlı Sevgilisi” kitaplarının yazarı Rıza Kıraç, “Bir Senaryo Yazmak” ve “Bir Filmi Yönetmek” üzerine bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaşacak.

“Türk Sinema Tarihi” seminerini sinema yazarı ve araştırmacısı Ali Can Sekmeç; “Dünya Sinema Tarihi” seminerini sinema yazarı ve “Tersninja.com” internet sitesinin kurucusu Ege Görgün verecek.
“Film Analiz Yöntemleri” seminerini sinema eleştirmeni, roman ve öykü yazarı Mehmet Açar verecek. “Kurgu Teknikleri” ise Telesine Reklam Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Osman Alkan tarafından işlenecek.

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sahne Sanatları Bölüm Başkanı, tiyatro ve sinema oyuncusu Adnan Tönel ve son dönemin dikkat çeken oyuncularından Akasya Asıltürkmen “Oyunculuk Metodolojisi” seminerinde katılımcılarla deneyimlerini paylaşacaklar.

“Ortadoğu Barışına Sinemanın Katkısı”

“Ortadoğu ve Barış” ana temasıyla sinemaseverlerle buluşacak olan 3. Malatya Uluslararası Film Festivali kapsamında “Ortadoğu Barışına Sinemanın Katkısı” konulu bir de panel düzenlenecek. Moderatörlüğünü sinema yazarı Alin Taşçıyan’ın üstlendiği panelin konuşmacıları ise; İranlı kadın yönetmen Tahmineh Milani, senarist ve yönetmen Suha Arraf ve Meni Yaesh olacak.

Panel 14 Kasım Çarşamba saat: 14.00’da İnönü Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi büyük salonda gerçekleştirilecektir.

“Eski Türk Filmlerine Yeni Afişler Sergisi”

HINK Ajansı’nın kurucularından grafik sanatçıları Selçuk Ören, Hakan Küçükyılmaz ve Ethem Onur Bilgiç’in Yeşilçam’ın klasikleşen filmleri için ürettiği yeni nesil afişler, Malatya Kongre ve Kültür Merkezi’nde festival süresince ücretsiz olarak gezilebilecek.

Sanatçılar sergilerini: “Günümüz modern grafik dilli ile klasikleşen Türk filmlerini konu alan bir deneme, yeni bir arayış, bir sergi” olarak niteliyor.

“Çizimlerle Ortadoğu ve Sinema Sergisi”

Ortadoğu şehirlerinin mistik, eşsiz mimarisi ve atmosferinin sinemayla aynı kompozisyonda buluştuğu gerçeküstü illüstrasyonlardan oluşan sergi, grafik sanatçısı Ethem Onur Bilgiç’in çizimlerinden oluşuyor.

Sanatçı, NTV Tarih, GQ Türkiye, Notos, Sabitfikir, Bant Mag, Mediacat, Skylife, Zero İstanbul gibi dergilere kapak ve konu çizimleri; Radikal Gazetesi’ne birçok illüstrasyon; İthaki Yayınları başta olmak üzere, yayınevleri için kitap kapağı tasarımları ve kitap illüstrasyonları üretti. Türkiye’nin önde gelen birçok reklam ajansıyla çalıştı. Rock’nCoke 2011 olmak üzere, çeşitli afiş, ilan ve illüstrasyon çalışmaları yaptı. Yurtiçi ve yurtdışı olmak üzere, birçok karma sergiye katıldı.  

“Uluslararası Karikatür Sergisi”

Malatya Film Festivali, bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek olan sinema ve karikatür buluşmasıyla “Uluslararası Karikatür Sergisi’ne” ev sahipliği yapacak. “Sinema” temalı sergide; sanat yaşamları boyunca ulusal ve uluslararası organizasyonlarda birçok kez ödül almış usta karikatür sanatçıları Tan Oral ve Rus karikatürist Sergei Tunin’in çizimleri, festival süresince Malatya Park AVM’de ücretsiz olarak gezilebilecek.

“Cumhuriyet Döneminden 40 Sinema Dergisi” Sergisi

Sinema yazarı Ege Görgün’ün imzasını taşıyan “Cumhuriyet Döneminden 40 Sinema Dergisi” başlıklı sergisi sinema sevdalılarını zaman tünelinde kısa bir yolculuğa çıkarıyor.  Sinemanın dününe sahip çıkma prensibi ile hazırlanan bu sergi,  sinema yazarı Ege Görgün’ün arşivinden derlenmiş 20. yüzyılda çıkan Türkçe sinema dergilerinden 40 tanesinin kapaklarından oluşuyor.

“Sinema Öğrencileri İçin Ücretsiz Sinema Teknik Kitapları”

Sinema tekniği üzerine çok az kitabın yayınlanmış olduğu ülkemizde, Malatya Uluslararası Film Festivali ilk yılından itibaren bu eksikliği giderebilmek için teknik bir kitabı yayına hazırlıyor. MUFF birinci yılında Jeremy Vineyard’ın “Sinemada Çekim Teknikleri: Her Sinemacının Bilmesi Gereken Önemli Kamera Hareketleri” kitabını; ikinci yılında GaelChandler’ın “Film Kurgusu:  Sinemaseverlerin ve Film Yapımcılarının Bilmesi Gereken Mükemmel Kesmeler, 2009” kitaplarını sinemaseverlere ve sinema öğrencilerine armağan etmişti.

Malatya Uluslararası Film Festivali geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da, bir önceki kitapların devamı niteliğinde; Yeni Zelanda Üniversitesi Sanat Okulu Ekran ve Medya Araştırmaları Kürsü Başkanı Dan Fleming’in dünyada ses getiren “Making the Transformational Moment in Film” adlı yeni kitabı, festivale katılacak sinema öğrencileri için Türkçe olarak hazırlıyor.

Eleştirmenlere göre kitabın en önemli yararı; sinema insanlarına, film yapımındaki ham materyallerin bir araya getirilerek, nasıl bir dönüşüm yarattığını, ayrıntılar ve örneklerle öğretmesi.
Yazar bu kitapta anlık dönüşümün nasıl inşa edildiğini, anın nasıl sahnelendiğini, görsel kompozisyonların nasıl kullanıldığını, öykünün nasıl yapılandırıldığını, renk, ışık ve müziğin nasıl bir araya getirildiğini ve karakterlerin nasıl ete kemiğe büründüğünü; Vincent Ward ve diğer yönetmenlerin filmlerinin önemli kareleri ile örneklendirerek anlatıyor. Fleming’e göre dönüşüm süreci, renk, ışık ve müzik öğelerinin bir araya gelmesiyle oluşuyor ve tüm içeriğe etki ediyor.  

Festival görselleri ve videolar için: ftp://www.malatyafilmfest.org.tr
 

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/