‘Ormancı’ Belgesel Oluyor

Filmler
Muğla‘ya bağlı Çaybükü köyünde bulunan ve meşhur ‘‘Ormancı’‘ türküsüne konu olan Belen Kahvesi, yılda ortalama 45 bin turisti ağırlıyor. Eski adıyla Gevenes köyüne hakim ...
EMOJİLE

Muğla‘ya bağlı Çaybükü köyünde bulunan ve meşhur ‘‘Ormancı’‘ türküsüne konu olan Belen Kahvesi, yılda ortalama 45 bin turisti ağırlıyor. Eski adıyla Gevenes köyüne hakim bir tepede bulunan Belen Kahvesi’ni ziyaret edenler, zeytin ve çam ağaçları arasında Ormancı türküsü eşliğinde çaylarını yudumlayıp, yorgunluk atma fırsatı buluyor.

Muğla Valiliğince 2005 yılında restore edilen Belen Kahvesi, yılda ortalama 45 bin turist ağırlıyor. Çaylarını yudumlayıp, köy peyniriyle hazırlanmış ‘otlu gözleme’ yiyerek yorgunluk atan ziyaretçiler, olaya şahit olmuş yaşlılardan türkünün hikayesini dinliyor.

Kahvenin duvarlarını, türküde adı geçenlerin resimleri ve mahkeme tutanakları süslüyor. O günü yaşatmak için, kahvede Belen Türküsü ile diğer Muğla türküleri çalıyor.

Gevenes köyünü yasa boğan olayların yaşandığı 1946 yılından sonra kullanılmayan ”Belen Kahvesi”nin, 63 yıl sonra köyün kaderini değiştirdiğini belirten muhtar Necati Cezayir, restore edilen kahvehanenin, ”Ormancı türküsü’‘nün hikayesini dinlemek için gelenlerle dolup taştığını anlattı.

Türküde adı geçen o zamanın muhtarı Tevfik Cezayir’in torunu muhtar Necati Cezayir, Muğla Üniversitesinde eğitim gören bir grup öğrenci tarafından ”Ormancı Türküsünün belgeselinin çekildiğini ifade ederek, ”Yaklaşık bir buçuk aydır çekimler devam ediyor. Yakında dizinin galası köyümüzde yapılacak” dedi.