Şarkılarla Türk Sineması

Filmler
Hazırlayan: Hatice Özgiden Son birkaç yıldır eski 45’liklerden alınan şarkılarla “süslendirilmiş” filmler vizyona giriyor. Bu filmlerin, piyasaya sürülen müzik albümleri de en az fil...
EMOJİLE

Hazırlayan: Hatice Özgiden

Son birkaç yıldır eski 45’liklerden alınan şarkılarla “süslendirilmiş” filmler vizyona giriyor. Bu filmlerin, piyasaya sürülen müzik albümleri de en az film kadar dikkat çekiyor. Belki de bu, içimizdeki nostalji düşkününün, “şimdi”ye karşı çıkışı.

Bunların dışında, bir de Yeşilçam’ın romantik filmlerine isim veren çoğu zaman bir şarkı ya da şarkının içinde geçen bir sözdür. Genellikle şarkıyı söyleyen sanatçı da filmin başrol oyuncusudur.
Bu filmlerden bahsedilince ilk akla gelenler Zeki Müren’li, Emel Sayın’lı romantik filmler. Şarkılarla eskiye yolculuk:

ZEKİ MÜREN’Lİ FİLMLER

Bu filmler, Zeki Müren’in başrolde olduğu, başroldeki kadına aşkını şarkılarıyla ilan ettiği filmlerdir. Filmde, aşkın getirdiği hüzün, nefret, özlem, sevinç gibi duygularla şarkılarla dile getirilir. Bu filmlerden bazıları:

Beklenen Şarkı (1953), Hayat Bazen Tatlıdır (1961), Bahçevan (1963), Hep O Şarkı (1965), Katip/Üsküdar’a Giderken (1968), Kalbimin Sahibi (1969), İnleyen Nağmeler (1969), Aşktan da Üstün (1970).

EMEL SAYIN’LI FİLMLER

Bu filmlerde, Emel Sayın “esas kız”dır. Karşısındaysa “esas oğlan”, Tarık Akan, Ediz Hun, Engin Çağlar gibi Yeşilçam’ın jönlerinden birisidir. Esas kız, aşık olunca, filme de ismini veren şarkılar dilinden düşmez. Bu filmlerden bazıları:

Makber (1971), Kavanoz Dipli Dünya (1971), Hicran (1971), Feride (1971), Gülizar (1972), Feryat (1972), Yalancı Yarim (1973), Mavi Boncuk (1974), Hasret (1974), Bak Yeşil Yeşil (1975), Acı Hatıralar (1977), Rüzgar (1980).

Şarkı isimlerinden oluşan filmler bunlarla sınırlı değildir. Yeşilçam’da bunlara ekleyeceğimiz birçok film vardır. Bazılarında şarkının sahibi şarkıcı da rol alırken bazılarındaysa Yeşilçam’ın unutulmaz oyuncuları rol alır. İşte adını duyar duymaz kulağımıza melodisiyle beraber gelen Yeşilçam’ın romantik filmleri:

Bir Demet Yasemen (1961): Hulki Saner yönetmenliğindeki filmde, Belgin Doruk ve Göksel Arsoy başroldedir. Bu film, evlerine sığındığı zengin ailenin oğlu ile büyüyüp sonra da aşık olan bir kızın öyküsüdür.

Belki Bir Sabah Geleceksin (1962): Türker İnanoğlu yönetimindeki filmin başrollerini Muhterem Nur, Işın Kaan ve Kenan Pars paylaşır. Film sevgilisine kavuşmaya çalışan bir ses sanatçısının hikayesini anlatır.

Gözleri Ömre Bedel (1964): Ülkü Erakalın’ın yönetmenliğindeki filmde Türkan Şoray, Cüneyt Arkın ve Ekrem Bora başroldedir. Film, buruk bir aşk hikayesini konu edinir.

Yıldızların Altında (1965): Ülkü Erakalın’ın yönetmenliğindeki filmin başrollerini Göksel Arsoy ve Hülya Koçyiğit paylaşıyor.

Menekşe Gözler (1969): Atıf Yılmaz yönetmenliğindeki filmde, Sadri Alışık, Fatma Girik ve Erol Büyükburç başroldedir. Filme adını veren şarkıyı da Erol Büyükburç seslendirir. Film, aynı gazinoda çalıştıkları dansöze aşık olan iki arkadaşın öyküsünü anlatır.

Arım Balım Peteğim (1970): Yönetmenliğini Mustafa Arslan’ın yaptığı filmde, Türkan Şoray, Cüneyt Arkın ve Münir Özkul başrolleri paylaşır. Özel dedektiflik yapan Ahmet Bey, kızı Zeynep’le yaşar. Kıskanç bir koca, kendisini aldatan karısını yakalamak için Ahmet’le anlaşır. Kıskanç koca, karısının aşığı olan Harun adlı adamı öldürmeyi planlamaktadır.

Boşver Arkadaş (1974): Zeki Ökten yönetmenliğindeki filmin başrolünde Tarık Akan, Selma Güneri ve Reha Yurdakul vardır. Filme ismini de veren müzikleri İlhan İrem’e ait. Zengin yakınının yanına gelen Ferit, acı bir süprizle karşılaşır. Karanlık işler çeviren Selim’in genç ve güzel eşi kendisinin eski sevgilisidir. Selim’in kirli işlerini bilmez yardımcı olur, hem de karısıyla yasak aşk yaşamamak için mücadele eder. Aslında kendiside hala sevmektedir ama mertliği ve dürüstlüğü engelidir.

Ateş Böceği (1975): Osman F. Seden yönetmenliğindeki Tarık Akan ve Necla Nazır yer alır. Genç işportacı günün birinde müşterisini çarpan adamı yakalayınca satışlardan daha çok para kazanır. Bu olay ona müşteriyi avlamak için yeni yollar denemesini sağlar. İşbirliği yaptığı yankesici kız onun kısa yoldan para kazanmasına sebep olacaktır. Önce iş ilişkisiyle başlayan ikilinin ilişkisi zamanla aşka dönüşür.

Aşkların En Güzeli (1982): Osman F. Seden’in yönettiği filmin başrolünde Kadir İnanır ve Banu Alkan oynadı. Zengin bir ailenin kızı Lale ve elektrik tamirciliği yapan Kadir, aşık olup evlenirler. Bu evlilikten bir çocukları olur; ancak Lale, Kadir’in sağladığı hayat düzenine uyamadığı için eski günlerinin özlemini çeker. Sonunda Lale, Kadir’den boşanıp babasına döner. Büyüyüp okul çağına gelen oğulları Murat, anne ve babasını tekrar bir araya getirmeyi başarır.

Bu filmler, her gün defalarca televizyonda oynayan; ancak hiçbir zaman ne filminden ne de şarkısından bıkmadan bizi sürükleyen yapımlar. Konuları ortak olmasına rağmen hepsinin ayrı bir tadı, hepimizin hayatında bıraktığı bir iz var.