Karadeniz Kadınına Vefa

Filmler
Doğu Karadeniz‘de bugün artık sayıları çok fazla olmasa da, kadınların zorlu koşullar altında çalışarak geçirdikleri hayatları, İfakat adlı yeni bir belgesele konu oldu. Yıllarca ekonomi ve bors...
EMOJİLE

Doğu Karadeniz‘de bugün artık sayıları çok fazla olmasa da, kadınların zorlu koşullar altında çalışarak geçirdikleri hayatları, İfakat adlı yeni bir belgesele konu oldu. Yıllarca ekonomi ve borsa muhabirliği yaptıktan sonra belgesel çekmeye karar veren Orhan Tekeoğlu‘nun çektiği İfakat bu akşam Cemal Reşit Rey‘de yapılacak prömiyerle seyirciyle buluşuyor.

Kendi çocukluğu da Trabzon’un Çaykara ilçesinde bir köyde geçen Tekeoğlu, belgeseli çekmesinde yakından tanıdığı mahalle komşusu İfakat adlı kadının ölümünün önemli bir çıkış noktası olduğunu söylüyor : "İfakat, bölgede sırtında yük, karnında bebeğiyle saatlerce patika yolundan yayladan köye inen, tarlada, çayırda, ormanda çalışan kadınlardan biriydi. Ancak 1991’de iki kızıyla birlikte yaylada vurularak öldürülmüştü. Cinayet hâlâ sır perdesi. Aslında Doğu Karadeniz’in yüksek dağlarında yaşayan kadınların birçoğunun kaderi İfakat’a benziyor."

Tekeoğlu yüzyıllar boyunca bölgede sert tabiat koşulları nedeniyle kol gücüne dayalı çalışma biçiminin hüküm sürdüğüne dikkat çekiyor. "İşlerin tamamına yakın kısmını kadınlar üstlenmiş. Kadın, hem ana hem baba olmuş. Kadın, yıllarca bu yükün altında ezilmiş, ancak hiç sesini çıkarmamış, bunu kader bilmiş. Bu duruma yorumsuz bir şekilde ayna tuttuk" diyor.

30 yıl önce yörede otomobil yolu ve elektrik olmadığı için hayat şartlarının farklı olduğunu ve 70’li yılların ortalarına kadar devam eden zorlukları vurgulayan Tekeoğlu, belgeselin çekimlerinin bir yıldan fazla sürdüğünü söylüyor. Tekeoğlu başta kadın belgeselleri gösterilen etkinlikler olmak üzere İfakat’la bazı yarışmalara girmeyi hedeflediklerini de sözlerine ekliyor.