Eşrefpaşalılar’a ABD’den Ödül

Filmler
Eşrefpaşalılar filmi 43. Uluslararası Houston Film Festivali’nde "Drama ve En İyi Konulu Film Dalında" Jüri Özel Ödülü’nü kazandı. Filmin ödülü anons edildiğinde yapımcı M. Yusuf...
EMOJİLE

Eşrefpaşalılar filmi 43. Uluslararası Houston Film Festivali’nde "Drama ve En İyi Konulu Film Dalında" Jüri Özel Ödülü’nü kazandı.

Filmin ödülü anons edildiğinde yapımcı M. Yusuf Kulaksız ve oyuncu Fırat Paşayiğit salondaki sanatseverler tarafından uzun süre alkışlandı.

Houston Renaissance Hotel’deki törene sinema dünyasından 400’ün üzerinde davetli katıldı. Türkiye Houston Başkonsolosu Akil Öktem‘in şeref konukları arasında anons edildiği geceye finalde yarışan 55 filmin yapımcı, yönetmen ve oyuncularıyla sanatseverler yoğun ilgi gösterdi. Ödülün takdiminden sonra bazı davetliler masasına kadar geldikleri Yapımcı Yusuf Kulaksız ve Oyuncu Fırat Paşayiğit‘i kutladı.

Gecede ödül alan isimlerden ünlü Bulgar sanatçı Dyana Dafova da yanlarına geldiği Türk sanatçı ve davetlileri tebrik ederek, "Komşu ülke Bulgaristan adına sizi kutluyorum. Bu ödül bizim coğrafyamıza geldi, çok mutlu oldum." dedi.

43. Uluslararası Houston Film Festivali Başkanı Hunter Todd, Kuzey Amerika’daki 2 bin film festivali içinde 3. sırada yer alan Houston Festivali’ne tüm dünyadan 4 bin 400 filmin başvurduğunu, bunların 500’ünün yarışmaya değer görüldüğünü hatırlattığı konuşmasında dünyaca ünlü yönetmenler Steven Spilberg, George Lucas, Ridley Scott’ın ilk ödüllerini bu festivalde aldıklarını söyledi.

Ang Lee, John Hancock, Coen Brother, Brian De Palma, David Linch gibi meşhurların da bu festivalden ödül kazandıklarını belirten Todd, İzlanda’daki yanardağ patlamasından dolayı Avrupa’dan özellikle İngiltere, Fransa ve Almanya’dan 50 yapımcının Ödül Gecesi’ne gelemeyişlerinin tek üzücü husus olduğunu vurguladı. Programda kendisiyle röportaj yaptığımız Hunter Todd, Türk filminin inanılmaz etkileyici olduğunu belirterek ana ödüllerden birini hakkıyla aldığını söyledi. Filmde insan unsurunun ustalıkla kullanıldığını vurgulayan Başkan Tod, "En önemlisi de hikayesi, baştan sona izledim, çok hoştu. Anlatımdaki doğallık ve fotoğraflamadaki özen de dikkat çekiciydi." dedi.

Jüri Başkanı Kathleen Todd ise "Üç yıl önce birisi bana Türk sineması hakkında ne düşünüyorsunuz deseydi, hiçbir fikrim yok, derdim." şeklinde başladığı yorumuna şöyle devam etti: "Ancak son birkaç yılda Türk filmlerini tanımaya başladık. Bugün Eşrefpaşalılar filminde kendini yalın bir şekilde ortaya koyan gerçek şu. Sinema tekniklerinin kullanımı, kurgu ve tiyatral özellikleri bakımından Hollywood filmleri gibi büyük bir yapımı gerçekleşitirebilen bir sinemayı görüyorum. Dramanın işlenişindeki etnik ögeler Türk kültürünün ve sinemasının şaşırtıcı şekilde zengin olduğunu da ortaya koyuyor. Zaten Drama dalındaki en önemli ödülümüz olan Jüri Özel Ödülü’nü alabilmesi bunun açık bir göstergesi."

Yapımcı Yusuf Kulaksız, dünya film endüstrisinin merkezi ABD’deki en önemli organizasyonlardan birinden ödül almanın çok anlamlı ve güzel bir duygu olduğunu belirterek, "Bu ödül aynı zamanda bize yeni sorumluluklar yüklüyor. Yeni projelerle kültür, sanat ve evrensel değerlerimizin tanıtımı için üzerimize düşeni yapacağız." dedi.

Houston Başkonsolosu Akil Öktem de ödülün gurur verici olduğunu kaydederek, "Bunlar daha başlangıç. Bundan sonra daha fazla sayıda eseri buralarda göreceğimize ve kültürümüzün buralarda daha iyi tanıtılacağına inanıyorum. Filmimizin özellikle gençlik için uyuşturucu ve kötü alışkanlıklardan uzak tutma kaygısı güden mesajlarını çok önemsiyorum." diye konuştu.

FİLM SEYİRCİDEN TAM NOT ALDI

Eşrefpaşalılar filmi ABD’li seyirciden de tam not aldı. Sinema dünyasının prestijli mekanlarından AMC’de gösterilen film yoğun ilgi gördü. Houston Raindrop Türkevi’nin tanıtım katkısı yaptığı organizasyonda 600 kişilik salona giremeyen bazı seyirciler kapıdan dönmek zorunda kaldı. 1 milyon 200 bin dolar harcanan film ABD ölçülerine göre mütevazı bütçesine rağmen, dev bütçeli filmleri geride bırakarak ödül kazandı.

43. Uluslararası Houston Film Festivali Başkanı Hunter Todd gösterim öncesi seyircilere yaptığı selamlama konuşmasında "Ben burada sizlere Türkiye’den büyüleyici, etkileyici bir filmi tanıtacağım. Eşrefpaşalılar… Ne anlama geldiğini sorduğumda bana New York, Brooklyn gibi bir yer ismi olduğunu söylediler." diye konuştu. Todd şöyle devam etti: "Bu bizim Raindrop Turkish House ile koordineli olarak 3. yılımız ve güzel ülke Türkiye’den 3. filmimiz. Bu fevkalade gala için sizleri burada ağırlamaktan mutluyuz."