Gişelerde Kim Hüküm Sürüyor?

Filmler
Yazan: Bengü Dağlı Bir hafta aradan sonra Türkiye ve Amerika sinemalarında izleyicilerin tercih ettiği filmleri analiz etmeye devam ediyoruz. Bu hafta Amerika sinemalarında sürpriz bir gelişme yaşandı...
EMOJİLE

Yazan: Bengü Dağlı

Bir hafta aradan sonra Türkiye ve Amerika sinemalarında izleyicilerin tercih ettiği filmleri analiz etmeye devam ediyoruz.

Bu hafta Amerika sinemalarında sürpriz bir gelişme yaşandı. Bütün dünyada geniş bir hayran kitlesi olan “Alacakaranlık” serisinin son filmi Tutulma, sinemalardaki ikinci haftasında bir animasyon filmine geçildi. Amerika’da zirve bu hafta animasyon filmi olan “Despicable Me /Çılgın Hırsız”ın… ABD’de bu hafta sonu vizyona giren ve liderliğe Twilight’a rağmen açık ara yerleşen “Despicable Me/Çılgın Hırsız”, Türkiye’de 3 Eylül’de vizyona girecek…

“Despicable Me/Çılgın Hırsız”ın konusuna gelirsek; “Renk renk çiçeklerle çevrili, güler yüzlü komşuluk ilişkilerinin sürdüğü banliyöde, bu yaşantıyı bozacak bir sır saklıdır. Banliyönün en bakımsız ve çirkin evinde yaşayan Gru, küçük köleleri ile birlikte dünyanın kaderini değiştirecek bir plan yapmaktadır. Gru, dünyanın uydusu Ay’ı çalmaya karar vermiştir.

Despicable Me/Çılgın Hırsız

Üç küçük yetim olan Margo, Edith ve Agnes, bu kötü kalpli adamla karşılaştıklarında ise, hiç kimsenin göremediği bir ayrıntıyı fark ederler: Gru onlar için potansiyel bir baba adayıdır.”

"Çılgın Hırsız"ın vizyona girmesiyle, Gru ve küçük sarı adamlar sinema dünyasını domine ettiler. Aynı hafta beraber vizyona girdiği "Predators" filmine fark atan "Çılgın Hırsız", hafta sonu elde ettiği 56.4 milyon dolarlık hasılatla birlikte box office sıralamasında birinci sıraya oturdu.

Amerika’da hafta sonu açılış sıralamasında ikinci sırada, ikinci haftasında bulunan ve elde ettiği 31.7 milyon dolarla "Alacakaranlık Efsanesi: Tutulma" var.

Filmin başrollerinde son dönem sinema dünyasının en çok beğenilen üç genci Kristen Stewart, Robert Pattinson ve Taylor Lautner bulunuyor. “Alacakaranlık Efsanesi: Tutulma” dünya genelinde 235 milyon dolarlık hâsılat elde etti. Üçüncü sırada ise ilk haftasında bulunan ve elde ettiği 24.8 milyon dolarla hasılatla “Predators” filmi var.

Amerika’da en çok izlenen filmler listesinin dördüncü sırasında bu senenin en beğenilen filmleri arasında gösterilen “Toy Story 3/ Oyuncak Hikâyesi 3” bulunmakta. Filmin bu haftaki gişesi 21 milyon dolar… "Oyuncak Hikâyesi 3"ün elde ettiği toplam gişe ise 339 milyon dolar…

"Oyuncak Hikâyesi 3"ün konusu; "Woody ve Buzz, sahipleri Andy’nin günün birinde büyüyeceğini kabullenmiş durumdadır. Peki, o gün gelip çattığında ne yapacaklardır? Serinin üçüncü bölümünde Andy, üniversiteye gitmeye hazırlanmaktadır, sadık oyuncakları ise belirsiz gelecekleri yüzünden endişe içindedir."

Önümüzdeki hafta Amerika sinemalarında Christopher Nolan’ın seneryosunu yazıp yönetmenliğini yaptığı “Inception/Kesişme” vizyona giriyor. Sinemaseverlerin merakla beklediği filmlerin başında gelen yapımın başrol oyncuları; Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt ve Ellen Page oynuyor… Filmin gişe rakamlarını altüst etmesi bekleniyor.

“Despicable Me /Çılgın Hırsız”ın fragmanı…


Amerika sinemalarında en çok izlenen diğer filmler…

  5. The Last Airbender, $16.6M, $99.7M
  6. Grown Ups, $15.8M, $111M
  7. Knight and Day, $7.72M, $61.8M
  8. The Karate Kid, $5.37M, $164M 
  9. The A-Team, $1.75M, $73.9M
10. Cyrus, $1.28M, $3.43M

TÜRK SİNEMASEVERLER BU HAFTA HANGİ FİLMLERİ TERCİH ETMİŞ?

Amerika’da bu hafta tercih edilen filmler böyle. Türk izleyicisinin bu hafta en çok tercih ettiği filmlerin başında "Alacakaranlık Efsanesi: Tutulma" bulunmakta. Filmin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de geniş bir hayran kitlesi bulunuyor. Tutulma ikinci haftasında Türkiye’de 105.739 kişi tarafından izlenmiş. Toplamda ise filmi izleyen izleyici sayısı 660.866 kişi…

Stephenie Meyer’ın fenomen haline gelen başarılı kitap serisinden uyarlanan "Alacakaranlık Efsanesi: Tutulma"nın konusu şöyle; “Bella Swan (Kristen Stewart), Seattle’ın gizemli ölümlerle çalkalanması ve kinci bir vampirin intikam almaya devam etmesiyle kendisini yine tehlikenin tam ortasında bulur.

Tüm bunların ortasında bir de Edward Cullen (Robert Pattinson)’a olan aşkıyla arkadaşı Jacob Black (Taylor Lautner) arasında bir seçim yapmak durumundadır — tabii vereceği kararın vampirlerle kurt adamlar arasında asırlardır varolan kavgayı ateşleyebileceğinin farkındadır. Mezuniyetinin giderek yaklaşmasıyla Bella hayatının en zor kararını vermeye de yaklaşmaktadır.“

Alacakaranlık Efsanesi: Tutulma

Türkiye’de en çok izlenen filmler listesinin ikinci sırasında “Gece ve Gündüz” bulunuyor. Tom Cruise ve Cameron Diaz’ın başrollerinde oynadığı film, dünya genelinde pek ilgi görmüyor. Aksiyon, komedi türündeki film ilk haftasında 56.655 kişi tarafından izlendi. İlk kez Vanilla Sky’da bir araya gelen Cruise-Diaz ikilisi “Gece ve Gündüz”de de iyi bir performans gösteriyorlar.

Gelelim listenin üçüncü sırasına… Tüm dünyada gişeleri sallayan "Oyuncak Hikâyesi 3" anlaşılan o ki Türk izleyiciler tarafından da pek bir beğenildi. Film ikinci haftasında gösterime girdiği 156 salonda 50.000 kişi tarafından izlendi. Filmi toplamda izleyen izleyici sayısı ise 161.557 kişi…

Türkiye’de en çok izlenen filmler listesinin dördüncü sırasında “Büyük Hata” filmi var. Film ilk haftasında 9.936 kişi tarafından izlenmiş. Filmin başrollerinde Julianne Moore ve Liam Neeson bulunuyor.

Önümüzdeki hafta Türkiye’de vizyona girecek filmlerin içinde en dikkat çekeni “Sihirbazın Çırağı”… Nicolas Cage’in başrolünde oynadığı film bünyesinde fantastik öğeler barındırıyor.

"Gece ve Gündüz"ün fragmanı…


Türkiye sinemalarında en çok izlenen diğer filmler…

  5. Şrek: Sonsuza Dek Mutlu, 7, 6.599, 528.871
  6. Pers Prensi: Zamanın Kumları, 8, 5.304, 537.515
  7. Paris’ten Sevgilerle, 3, 4.358, 55.006
  8. Gezegen 51, 4, 2.113, 40.868
  9. Sex And The City 2, 5, 2.063, 97.731
10. İlahların Aşkı, 4, 1.689, 31.247