‘Devir Gençlerin Devri’

Filmler
90’lı yılların sevilen dizilerinden ‘Mahallenin Muhtarları’ndaki ‘Temel’ karakteriyle televizyon seyircisiyle tanışan Erkan Can 1998’de ‘Gemide’ adlı fi...
EMOJİLE

90’lı yılların sevilen dizilerinden ‘Mahallenin Muhtarları’ndaki ‘Temel’ karakteriyle televizyon seyircisiyle tanışan Erkan Can 1998’de ‘Gemide’ adlı filmdeki performansıyla en iyi erkek oyuncu dalında ödülleri topladı.

‘Dar Alanda Kısa Paslaşmalar’, ‘Vizontele’, ‘Yazı Tura’, ‘Anlat İstanbul’ ve ‘Takva’ kariyerinde öne çıkan başlıca filmlerinden. En son ‘Kapalıçarşı’ dizisiyle karşımıza çıkan Can, Tuncel Kurtiz ve Nejat İşler’le başrolü paylaştığı ‘Siyah Beyaz’, İsmail Hacıoğlu ve Uğur Polat’la oynadığı ‘Çakal’ ve bu hafta vizyona giren ‘Çoğunluk’ filmleriyle sinemaseverlerin karşısına çıkıyor.

Üç yeni filmle seyirciyle buluşuyorsunuz. Kendinize en yakın hissettiğiniz rol hangisi?
Hepsini sevdim, sevmeseydim oynamazdım. Kendime yakın hissetmediğim bir filmde olmam. Bir de bütün roller severek oynanır. Çünkü hepsi bizim çocuğumuz gibi. Birbirinden ayıramayız.

Genç yönetmenlerin filmlerinde rol almanız özel bir tercih mi?
Ben gençlerin ilk filmlerinde oynuyorum. Çünkü olaya hakimler ve devir gençlerin devri.

Riskli değil mi?
Benim için önemli olan rol. Tabii ki nasıl çekeceklerini merak ediyorum ve kumar oynuyorum. Bu da heyecan verici bir şey. Ama ilk filmleri olduğu için onlara yardım edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Yönetmenlerin film çekme çabası ve sinemadaki üretimine destek olmalıyız.

Oynadığınız filmler gişe filmi mi?
Hepsi gişe filmi ve tabii ki para kazanmak ister. Bu parayı da bir sonraki filmlerine yatırmak istiyorlar. Türkiye’de gişe filmi sanatsaldır. Ve sanatsal filme seyirci daha az gidiyor. Bu durumun değişmesi lazım. Önemli olan en iyisini yapmak. Bir de gişe yaparlarsa tadından yenmez.

Oyunculukla ilgili hedefleriniz kaldı mı?
Gençken vardı ama hepsine ulaştım. Bu da beni mutlu ediyor. Artık önümüze ne çıkarsa oynuyoruz. Kendime hedefler koymuyorum. Ama kendi projelerimizde oynamayı tercih ediyorum. Ve Yeni Sinemacılar’la çalışıyorum çünkü kurucularından biriyim.

Yeşilçam oyuncularının sinemada çok fazla yer almamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Gençler yeni başladı. Daha gelecek bir sürü senaryo, yazar, yönetmen var. Bu senaryoların içinde herkesin yerini bulacağına inanıyorum. Yeni yönetmenlerin eskilere yer vermesiyle bu durum gerçekleşecek. Tabii gerekiyorsa, gerekmiyorsa yapacak bir şey yok.

Kapalıçarşı bitti. Yeni bir dizi projesi var mı?
Kanal ve yapımcı şirketin ortak kararıyla bitti. Yeni bir iş olursa oynarım ama bu sene biraz dinlenmek istiyorum. Daha çok tiyatroyla haşır neşir olmak istiyorum. Hayat önümüze ne getirir bilmiyorum. Topa gelişine vuracağız gol olursa olur.

Cadde