SİYAD üyesi felsefeci-sinemacı yazarı Metin Gönen eğitmenliğindeki Paradoks Sine-Felsefe Atölyesi, 8. haftasında Pedro Almodovar’ın Konuş Onunla adlı filmini inceliyor.
Konuşan öznelere odaklanan ve 08 Ocak 2011 Cumartesi günü saat 11:00 – 15:00 saatleri arasında yapılacak olan atölye, sinemayı hem bir sanat olarak ele alıp filmleri kendi özgün sinematografik operasyonları içinde nasıl yapıldığını inceliyor, hem de film analizlerini “eserlerle birlikte düşünme” çalışması olarak felsefenin aydınlatıcı kavramsallığıyla yapıyor.
Metin Gönen’nen atölye hakkında şu bilgileri veriyor;
"Hepimiz, mantıklı insanlar olarak, homojen ve rasyonel bir bütünlük içerdiğini düşündüğümüz bir dünyada yaşıyoruz. Bu rasyonel akla göre Alicia konuşmuyor, duymuyor, hissetmiyorsa, sonuçta o, yaşamıyordur; bitkisel yaşam, yaşam değildir.
Filmdeki gazeteci karakteri Marco’nun ifade ettiği gibi iletişimin aklı, insanlar arası mantıklı bir bilgilenme rejimi oluşturmaktadır. Bu rasyonel rejime göre Alicia, ölüdür; Benigno’nun onunla yaşıyormuş gibi sürekli konuşması saçmalıktır.
Uzman doktorun altını çizdiği gibi, tıbbın rasyonalitesine göre Alicia’nın beyin ölümü gerçekleşmiştir, ona ısrarla bakım yapmak boşuna bir çabadır.
Alicia’nın psikiyatr babasının psikanalitik teorinin rasyonalitesine göre ise Benigno’nun kızı Alicia’ya ile sanki yaşıyormuş gibi inançla konuşması, ona sevgiyle bakım yapması mantıklı olmayan saplantılı bir durumdur.
Oysa hepimiz, aklı başında ve mantıklı insanlar olarak, aynı zamanda her türlü deliliği yapma kapasitesine sahip duyusal varlıklarız. Uzmanların ve bilimin rasyonalitesinin tüm umudu kestiği anlarda bile, Benigno’nun filmde yaptığı gibi, sevdiklerimizin yaşamda kalması için her türlü çılgınlığı yapabilme kapasitesine sahibiz.
Çünkü sonuçta Saint Paul’un dediği gibi: Tanrının çılgınlığı karşısında dünyanın rasyonalitesi nedir ki!"