Sosyal Gerçekçi Korku Filmi

Filmler
Son yılların yükselen ekolü İngiliz korku sineması belli ki önümüzdeki süreçte de can yakmayı sürdürecek. Öyle ki Christopher Smith, Neil Marshall, Adam Green, Billy O’Brien ve Jake West derken ...
EMOJİLE

Son yılların yükselen ekolü İngiliz korku sineması belli ki önümüzdeki süreçte de can yakmayı sürdürecek. Öyle ki Christopher Smith, Neil Marshall, Adam Green, Billy O’Brien ve Jake West derken bu isimlerin arasında İskoç Colm McCarthy de adını yazdırıyor. “Yabancı” ya da orijinal isminin tam anlamıyla ‘bir kenara itilmiş’, korkunun alt türleri arasında dolaşırken İngiliz işçi sınıfının altında yatanlara da odaklanan bir sosyolojik analiz sunuyor. Bu noktada yönetmenin zeki görsel türüklerle yarattığı gizem, tekinsizlik ve iç kıyılmaya dikkat çekilmesi gerek. İngiltere’de henüz Aralık 2010’da vizyona giren filmin bizde Ocak 2011’de DVD raflarına girmesi ise sevindirici.

Ayin yapan bir anne, etrafta dolaşan bir yabancı, geceleri kimseyle beraber görülmek istemeyen bir ana karakter. “Yabancı” (“Outcast”, 2010) işte bu imge ya da tiplemelerin izinde üreyen bir korku filmi. İngiltere menşeli olması ise yararına olmuş belli ki. Öyle ki orada Edgar Wright, Christopher Smith, Adam Green, Neil Marshall gibi isimlerin katkısıyla yükselen bir korku ekolü mevcut şu sıralar.

Türe hakim ve tartışmalı bir eser

Colm McCarthy’nin de bu ilk filminde bu durumun bilincine varan bir eserle çıkageldiği apaçık ortada. Filmin tamamını el kamerasının sallantılı halinin ve röntgenci kamera kullanımının üzerine kuran yönetmen, 80 dakika boyunca gizemini koruyan bir tür eseri ile dikiliyor izleyicilerinin önüne. Bu durumun sonucunda da kimi eksiklerine karşın izlenilirliğini olan bir film bu.

Büyü filmi, okült korku filmi, vampir filmi, kurt adam filmi, şeytan filmi gibi alanların içinde düşünüp bunlar arasında kaybolmanız ise aslında orijinal ismin ‘bir köşeye itilmiş’ ya da ‘kimsesiz’ anlamıyla daha da tedirgin edici hale geliyor. Bu noktada çıplak yapılan ayinlerden çıplaklık içeren iddialı sahnelere kadar ‘cinsellik’ konusunda da iddialı bir yapıt “Yabancı”.

İşçi sınıfının bilinçaltında saklananları görmek için izlemek şart!

Yine de dersine daha iyi çalışması gereken bir yönetmenin ürünü. Ancak burada İngiliz sosyal yapısının, nam-ı diğer işçi sınıfının içinden, oraya giren bir ‘yabancı’nın izinde bir korku filmi çıkarılması, aslında sınıfsal çatlama odaklı bir alt tür denemesi çıkarıyor karşımıza. Eldeki eser maddi sorunları başka bir açıdan ele alıp, bu köşeli yapının ‘çeteleşme’ye yol açtığını vurguluyor.

O da böylesi filmlerde Ken Loach, Mike Leigh gibi isimlerin sevdiği açılımları ve eleştirel bakışı salgılamasına yol açıyor McCarthy’nin. Belki “Zombilerin Şafağı” (“Shaun of the Dead”, 2004) kadar devrimci olmasa da incelenmeyi ve üzerinde düşünülmeyi hak eden bir eser “Yabancı”. Sosyal yapının arkasında gizlenenleri aralamak için ise izlemek şart!

Künye:

Yabancı (Outcast)

Yönetmen: Colm McCarthy

Oyuncular: Niall Bruton, James Cosmo, Kate Dickie, James Nesbitt, Claire Catterson, James Cosmo

Süre: 94 dk.

Yıl: 2010