Üç Kıta 35 Film

Filmler
Bütan, Burkma Faso, Bengaldeş ve SenegaTin de aralarında bulunduğu ülkelerin kültürel değerleri gün ışığına çıkıyor. ‘Bilinmeyen Sinemalar Film Festivali’ Türkiye’nin evsahipliğinde,...
EMOJİLE

Bütan, Burkma Faso, Bengaldeş ve SenegaTin de aralarında bulunduğu ülkelerin kültürel değerleri gün ışığına çıkıyor.

‘Bilinmeyen Sinemalar Film Festivali’ Türkiye’nin evsahipliğinde, Dışişleri Bakanlığının 9-13 Mayıs 2011 tarihleri arasında İstanbul’da düzenleyeceği 4. Birleşmiş Milletler En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı* kapsamında yapılacak. 11-17 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek festivalde Afrika, Asya ve Amerika’dan adını çok duymadığımız coğrafyaların sineması İstanbullu sinemaseverlerle buluşacak. Filmler Beyoğlu Sineması, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi ve Kadıköy Moda Sineması’nda ücretsiz olarak takip edilebilecek.

35 film gösterilecek

Ruanda, Laos, Çad ve Myanmar gibi adını çok duymadığımız ülkelerin sinemasını İstanbullu sinemaseverlerle buluşturacak olan festivalde 35 film gösterilecek. Filmleri gösterilecek ülkelerin ortak özelliği kişi başı milli gelirlerinin 750 doların altında olması. Ekonomik azgelişmişlik kıstası gözetilerek sınıflandırılmış ve "En Az Gelişmiş Ülkeler" kategorisinde sayılan bu ülkelerin 33’ü Afrika, 14’ü Asya, biri de Amerika kıtasında bulunuyor. Festival toplumsal hafıza, güncelin izinde, belgesel gözü, panorama, derin bakış olmak üzere beş ana bölümden oluşuyor. Festivalde ülkelerin tarihi perspektifi içinde kültürel dokularını işleyecek yapımların yanı sıra güncel sorunlarını da dile getirecek filmler yer alacak.

‘BATI YAKASI’ ŞiMDi DAHA SESSiZ

Hollywood’un ünlü oyun yazarı Arthur Laurents hayatını kaybetti. Laurents, geride aralarından Batı Yakasının Hikayesi de olmak üzere birçok başyapıt bıraktı.

Dünya klasikleri arasındaki "Batı Yakasının Hikayesi" (West Side Story) ve "Çingene" (Gyps) müzikallerini, sinema klasikleri "Bulunduğumuz Yol" ve "ip"i (Rope) yazan Amerikalı oyun yazarı, senarist ve yönetmen Arthur Laurents, 93 yaşında öldü. Laurents’ın, Mahattan’daki evinde, geçirdiği zatürre rahatsızlığının komplikasyonları sonucu öldüğü açıklandı.

Hollywood ve radyoda önemli kariyeri bulunan Laurents’ın, en büyük başarıyı özellikle bugüne kadar yazılanların en iyisi kabul edilen söz konusu iki müzikalle Broadway’de sağladığı yorumları yapılıyor.

Orduda yazdı

Bir avukatın oğlu olarak Brooklyn’de doğan ve Cornell Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra radyo oyunları yazmaya başlayan Laurents, II. Dünya Savaşı sırasında orduda görev yaparken askeri eğitim filmlerinin senaryosunu da yazdı.

Laurents’ın savaştan sonra senaryosunu yazdığı filmleri arasında gerilim ustası Alfred Hitchcock’un yönettiği "İp" (Rope-1948) bulunuyor.

Ünlü oyun yazarı 1970’lerde, en büyük sinema filmi başarısı olarak nitelenen, 1940’lar ile 50’lerde McCarthy döneminde ideolojik çatışma içindeki iki sevgiliyi Barbara Streisand ile Robert Redford’un oynadığı "Bulunduğumuz Yol"u yazdı.

Arthur Laurents, ABD’de 1940-50 döneminde komünist faaliyetleri bulunduğu iddiasıyla Hollywood kara listesi olarak anılan oyuncu, yönetmen, yazar topluluğu arasında da yer almıştı.

‘Saklı Hayatlar’ sınırları aştı

Türkiye’de vizyona girdiği tarihten itibaren büyük bir ilgiyle karşılanan Saklı Hayatlar, Almanya ve Avustralya’da da vizyona giriyor. Dün Berlin Karli Sineması’nda galası gerçekleştirilen filmin, bugün de Köln Cinedon Sineması’nda galası yapılacak. Almanya dağıtımını AF Media Ali Fidan’ın üstlendiği Saklı Hayatlar’ın dağıtım ve tanıtımına Avrupa’da Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Almanya’da Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu destek verecek. Konfederasyon Başkanı Turgut Öker filmi Aleviler ve Sünniler başta olmak üzere herkesin izlemesi gerektiğini ifade etti.

Serdar Gökhan’dan ilk kişisel sergi

Aktör, yapıma, yazar, ressam Serdar Gökhan’ın iöz mesleğim" diye tanımladığı Natural temalı ilk kişisel resim sergisi iFirst Look" bugünden itibaren Arnavutköy Art Gallery istanbul’da sanatseverlerle buluşuyor. Gökhan ilk okul yıllarında başladığı sanatsal faliyetlerine Beşiktaş Tatbiki Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nde okuduğu yıllarda devam etti. Babıali’de yedi yıl tabela ve resimli roman ressamlığının yanı sıra film platolarında set dekoratörlüğü yaptı ve prodüktör Kadir Kesemen’in dikkatini çekerek sinemaya oyuncu olarak ağırlık verdi.

Kitabını sahnede seslendirecek

Şair, yazar Bejan Matur, Politik Oyunlar Festivali kapsamında bugün izleyicilerle buluşacak.
Matur, garajistanbul’da gerçekleşecek etkinlikte dağa çıkmış, çatışmalara katılmış, yakalanmış, teslim olmuş, cezaevinde yıllarını geçirmiş kişilerle yaptığı görüşmelere yer verdiği "Dağın Ardına Bakmak" adlı eserini sahnede seslendirecek. Etkinlikte Matur’a, Derya Alabora, Övül Avkıran, Mustafa Avkıran ve Ferit Kaya eşlik edecek.

Ceylan’a Cannes’da gala

Cannes Film Festivalinde büyük ödül Altın Palmiye için yarışacak filmler arasına seçilen Nuri Bilge Ceylan’ın son filmi "Bir Zamanlar Anadolu”nun galası, 64. Cannes Film Festivali’nde yapılacak. Festival komitesinden alınan bilgiye göre, Ceylan’ın filmi festival sarayındaki resmi gösterimi, 21 Mayıs’ta saat 22.30’da gerçekleşecek. Filmin gösteriminden önce, yönetmen ve oyuncular "kırmızı halıdan” geçerek salona girecek. Nuri Bilge Ceylan’ın Yılmaz Erdoğan ve Taner Birsel’in baş rollerde yer aldığı filminin çekimleri Keskin’de yapıldı.

Bugün