Bahman Ghobadi SineMardin’de

Filmler
Muzaffer Duru İran sinemasının dünyaca ünlü yönetmeni Bahman Ghobadi, SineMardin Uluslararası Film Festivali’nin Onur Konuğu olarak Mardin’e geldi. Cannes Film Festivali’nde Jüri Öze...
EMOJİLE

Muzaffer Duru

İran sinemasının dünyaca ünlü yönetmeni Bahman Ghobadi, SineMardin Uluslararası Film Festivali’nin Onur Konuğu olarak Mardin’e geldi. Cannes Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü’nü alan Kimse İran Kedilerinden Bahsetmiyor adlı son filmini Mardinli sinemaseverlerle birlikte izleyen Ghobadi, daha sonra izleyicilerle sohbet etti. Taraf ’a özel açıklamalarda bulunan Ghobadi, Mardin’de film çekeceğini söyledi. İran’da baskılar nedeniyle yeraltında müzik yapan üç bin grubun olduğunu belirten ünlü yönetmen, “İran’ın yüzde 70’i özgürlük istiyor” dedi.

Mardin Valiliği, Mardin Belediyesi ve Mardin Film Ofisi Derneği işbirliğiyle düzenlenen 6. SineMardin Uluslararası Film Festivali tüm hızıyla devam ediyor. Festivale katılan Ghobadi, kariyerine fotoğrafçı olarak başladıktan sonra çektiği Life in Fog/Sisli Hayat filmiyle birçok ödül kazandı. Ghobadi SineMardin Sinema Salonu’nda iki yıl önce Cannes Film Festivali’nden ödülle dönen Kimse İran Kedilerinden Bahsetmiyor filminin gösterimine katıldıktan sonra Mardinli sinemaseverler, Ghobadi’ye sorular yöneltti. Ghobadi “Mardin Kürt coğrafyasının içindedir” diyerek konuşmasını Kürtçe ve İngilizce yaptı.

Yeraltında üç bin grup yaşıyor

Taraf’ın sorularını da yanıtlayan ünlü yönetmen İran’daki durumu şöyle özetledi: “Herkes bana İran’da bir gün devrim olacak mı sorusunu yöneltiyor. Ben bu soruya ‘Kendi devrimimi yapmak istiyorum’ diye yanıt veriyorum. Ben oradaki rejimden ve orada yaşananlardan hiçbir zaman memnun olmadım. İran’daki her genç oradaki rejimi değiştirmek ve özgürlüğü getirmek istiyor diyebilirim. Öyle ki sadece Tahran’da değil, tüm İran’da tam üç bin grup yeraltında müzik yapıyor. Ben de aslında bu son filmimi değil, başka bir projeyi yapmak istiyordum, ama gerçekleştiremedim. Çünkü İran hükümeti izin vermedi o projeye.”

Filmini tam 17 günde çekip bitirdiğini belirten Ghobadi, filmdeki tüm müziklerin orjinal İran ezgileri olduğunun da altını çizdi. Festival dışa yönelik ‘açılımlarına’ bu yıl da devam ediyor. Geçen yıl Suriye’nin Halep şehrinde gösterimler ve etkinlikler düzenleyen SineMardin, bu kez de Mardin’le eşzamanlı olarak Kuzey Irak’ın Erbil kentinde ödüllü filmleri sinemaseverlerle buluşturacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından daha önce sinema platosu ilan edilen yerler arasında bulunan ve Başbakan Erdoğan’ın da Mardinwood müjdesini verdiği Mardin’de bir dönem düğün salonu olarak kullanılan binadan Mardin Film Ofisi, 100 kişilik sinema salonu olarak yararlanıyor.
 
Mardin’de dünyanın filmi

Gölgeler ve Suretler, Kavşak, Saç, Oğul gibi yerli filmlerin yanı sıra, SineMardin’de dünya sinemasından seçkin örnekler de gösterilecek. Bu yıl Altın Ayı’yı alan İran filmi Bir Ayrılık, Venedik’ten özel ödül alan Ölümüne Kaçış, Yabancı Film Oscar’ı alan Daha İyi Bir Dünyada, Javier Bardem’li Biutiful, Güney Koreli yönetmen Kim Jee-woon’un son filmi Şeytanı Gördüm bunlardan yalnızca birkaçı.

Taraf Gazetesi