Altın Safran’ın Başvuru Tarihleri Açıklandı

Filmler
Hüseyin Güneş’in haberi Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, basın toplantısında yaptığı konuşmada, ilk kez 2000 yılında düzenlenen ve o tarihten bu yana giderek büyüyen, gelişen ve zaman i...
EMOJİLE

Hüseyin Güneş’in haberi

Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, basın toplantısında yaptığı konuşmada, ilk kez 2000 yılında düzenlenen ve o tarihten bu yana giderek büyüyen, gelişen ve zaman içinde uluslararası nitelik kazanan “Altın Safran Belgesel Film ve Fotoğraf Festivali” bu yıl 16-18 Eylül tarihleri arasında kapılarını 12’nci kez açacağını söyledi.

Aksoy, “Festivalin düzenlenmesine Türk belgesel sinemasının büyük üstatlarından Süha Arın’ın ilçeye adadığı Altın Portakal ödüllü başyapıtı “Safranbolu’da Zaman” belgesel filminin ilham verdiğini belirterek; festivalin amacı dünyada belgesel sinemacılığı geliştirmek, belgesel sinemacılığı ve koruma kültürünü öne çıkararak kentimizi tanıtmak. Bu amaç doğrultusunda yerel yönetim olarak bütün imkânlarımızla çalışıyoruz.” dedi.

Festivalin, Türkiye’nin belgesel film yarışması alanında ilk olma özelliği taşıması ve 12 yıldan bu yana düzenli olarak devam etmesinin önemli olduğunu vurgulayan Aksoy, Bugüne kadar festivale 1500’den fazla amatör ve profesyonel belgesel filmin katıldığını söyledi.

2009 yılından bu yana festivali daha fazla kültürel aktiviteler eksenine çekme gayretlerinin bu yıl daha da ön plana çıkacağını ifade eden Aksoy, şunları kaydetti: “Ana teması ‘Kültürel Miras ve Korumacılık’ olan festivalimize her yıl farklı alt temalar belirlenerek Safranbolu’ya özgü kültürel değerlere vurgu yapmaktayız. Bu yıl ise festivalin teması Safranbolu’nun önemli bir zenginliği olan ‘Su Kültürü’ olarak belirlendi. Bu kapsamda Türkiye’deki ve ilçemizdeki içme, kullanma sularıyla ilgili yapıtlar ve suyun kültürel doku açısından önemi vurgulanacak.”

Safranbolu’nun muhtelif yerlerinde Osmanlı döneminden kalma yaklaşık 200 çeşmeyle şehre su sağlayan İncekaya Su Kemeri ve kaynaklardan tevzi depolarına kadar suyu taşıyan tarihî altyapı su yollarının bulunduğunu söyleyen Aksoy, şöyle devam etti: “Festivalin teması kapsamında bizim de bir çalışmamız var. Geçmişte bu 200 çeşmenin musluğundan her daim su akmaktaydı. Bu su yolları zamanla altyapı ve yol çalışmalarıyla tarımsal aletlerin yoğun olarak kullanılması nedeniyle bozulmaya maruz kaldı. Bu çeşmeler sadece anıtsal bir değer olarak kalmıştı. Yeni bir proje başlattık, bu sene uygulamasını yapıyoruz. Pınarlardan suyu, modern borularla çeşmeye kadar getiriyoruz. Şu anda esas meydanda olan 8 çeşmeye her daim akacak pınar suyunu akıtmaya başlattık. Bu çeşmelerden akan su içecek kalitede. Bu sayı zamanla da yaygınlaşacak.”

Aksoy, Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) ile ortaklaşa “Su kültürü” konulu bir panelin düzenleneceği festivalde, ressam Hüsamettin Koçan’ın bir sergisiyle Levent Kılıç’ın "34 yıl sonra Süha Arın’ın Safranbolu’su" isimli sergi de görülebilecek.

Festival bu yıl fotoğraf ve belgesel olmak üzere 2 dalda yapılacak. "Profesyonel" kategoride dereceye girenlerin 3 bin, 4 bin ve 6 bin TL, "Desteklenmesi gereken proje" kategorisinde dereceye girenlerin 1500, 2 bin ve 3 bin TL, "Süha Arın Özel Ödülü" ise 1500 TL verilecek.

Benzersiz tarihî zenginlikleri nedeniyle sanat, mimari ve arkeoloji çevrelerinde “müze-kent” olarak tanımlanan, sahip olduğu kültür varlıklarından dolayı UNESCO tarafından da 1994 yılında “Dünya Kültür Mirası Listesi”ne dahil edilen ilçe, Türkiye için turistik alanda bir “marka” olma konumunu söz konusu festival sayesinde her yıl biraz daha ilerletiyor.

Karabük’ün Safranbolu ilçesinde "Su Kültürü" temasıyla 16-18 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek "12. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali"ne başvurular, 26 Ağustos’ta sona erecek.

on5yirmi5.com