Altın Koza Bu Yıl Daha Sağlam

Filmler
14 filmin yarışacağı ulusal yarışmanın yanı sıra Cannes’dan iki film, ‘Bir Zamanlar Anadolu’da’ ile ‘Paris’te Geceyarısı’, Türkiye prömiyerini Adana’da ...
EMOJİLE

14 filmin yarışacağı ulusal yarışmanın yanı sıra Cannes’dan iki film, ‘Bir Zamanlar Anadolu’da’ ile ‘Paris’te Geceyarısı’, Türkiye prömiyerini Adana’da yapacak.

42 yıllık geçmişine rağmen bu yıl 18. si düzenlenecek olan Adana Altın Koza Film Festivali, dolu bir programla sinemaseverleri ağırlamaya hazırlanıyor. 1969’da büyük umutlarla yola çıkan festival, uzun aralarla bugüne geldi. 1973’ten sonra verilen 18 yıllık aranın ardından tam da ayaklarının üzerinde durdu derken, bu kez depremle kesintiye uğradı. 1998’de Adana, ertesi yıl da tüm Türkiye’yi sarsan Marmara depremleriyle festival, yedi yıllık meçhul bir yolculuğa çıktı. 2005’ten bu yana kesintisiz devam eden Altın Koza, geçtiğimiz yıl belediyenin yaşadığı bazı sorunlar nedeniyle Mavi Marmara baskını sebep gösterilerek erteleme kararı alınca, akıllara ‘Uzun bir ayrılık daha mı?’ sorusu gelmişti. Ancak kısa süre sonra ‘eylül’de gel haberiyle umutlar yeşermişti. Yine de aylar öncesinden yapılan tüm hazırlıkların iptal edilmesi, bir ay gibi kısa bir sürede hazırlanan yeni program da ‘eh işte’ dedirtince geçtiğimiz yılki festival pek tat vermemişti. Bu yıl da eylül ayında karar kılan festival ekibi, yarışma filmlerinden jüri ekibine, festival programından ‘Bir Zamanlar Anadolu’lu prömiyerlerine kadar dopdolu bir Altın Koza vaat ederek şimdiden sinema çevrelerinin ağzını sulandırıyor (tabii ki bunda Adana kebabının da etkisi var!).
 
Altın Koza ekibi, Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından 17-25 Eylül tarihlerinde düzenlenecek festivalin tanıtımı için dün İstanbul Hilton Otel’de basının karşısına çıktı. Festival kapsamında, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması ve Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması gerçekleştirilecek. Ayrıca dünya sineması seçkisi, özel gösterim bölümleri, belgesel gösterimleri, söyleşiler, atölye çalışmaları ve sergiler de sinemaseverlerle buluşacak. Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, programın detaylarına dair bilgi verdi. Festivalin genel koordinatörü Ozan Aksu ve festival sinema programları koordinatörü Kadir Beycioğlu’nun da hazır bulunduğu toplantıda Aldırmaz, festivalin Türk ve dünya sinemasının en seçkin örneklerini Adana’da buluşturmaya hazır olduğunu söyledi. Toplantıda, Cannes ödüllü filmi ‘Bir Zamanlar Anadolu’da’yı ilk kez Altın Koza’da gösterecek olan Nuri Bilge Ceylan’a teşekkür de unutulmadı. Aldırmaz, "Ceylan’ın filminin Türkiye prömiyerinin Adana’da yapılacak olması, bize büyük mutluluk veriyor." dedi.

Dünya sinemasının seçkin örneklerinin olduğu festival programdaki ‘Ben Asyalıyım, Afrikalıyım’ bölümü ayrıca dikkat çekici. Aldırmaz’ın da belirttiği gibi nitelikli bir film festivali, yaşadığı coğrafyaya, hatta uzak komşularına ve onların yaşadıkları gerçeklere karşı duyarlıdır. Geçtiğimiz yılki Filistin sineması da bu açıdan önemliydi. Festival ertelenmeseydi, Filistinli sinemacıların katılımıyla belki de daha etkili olacaktı. Bu yıl da gayet uygun bir seçimle Asya ve özelde Afrika seçilmiş. Toplantıda, Adana Sinema Müzesi’nin açılış müjdesi de verildi. "Müzemizin açılışını festivalimiz sırasında yapacağız." diyen Aldırmaz, müzenin Adana’nın en eski yerleşim yeri olan Seyhan Nehri kıyısındaki Tepebağ bölgesinde olacağını söyledi. Adana ve sinema denilince akla gelen ilk isim Yılmaz Güney, müzeye damgasını vuracak. Ona ait özel eşyalar, belgeler ve dokümanlar ile çok sayıda Adanalı sinema sanatçısının film afişleri ve filmleri yer alacak.
 
Festival ekibi, yönetmenleri film çekmeleri için Adana’ya davet etti ve bu konuda her türlü desteğe hazır olduklarını belirtti. Senaryosunun bir bölümü ya da tamamı Adana’da geçen filmlere maddi ve manevi destek sözü de verildi. 17-25 Eylül tarihinde düzenlenecek Altın Koza Film Festivali’nde ulusal uzun metraj, Akdeniz Ülkeleri Kısa Film ve ulusal öğrenci filmleri yarışmalarında toplam 936.000 TL para ödülü verilecek.
 
Dünyanın sineması Adana’da

Derviş Zaim’in başkanı olduğu ulusal uzun metraj jürisine Beste Bereket’in katılımıyla kadro tamamlandı. 14 filmin Altın Koza için yarışacağı ulusal yarışmada Özcan Alper’in ‘Gelecek Uzun Sürer’, Onur Ünlü’nün ‘Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikâyesi’, Ali Özgentürk’ün ‘Beni Sev’ filmleri de var. Adana’da Cannes Film Festivali’nden iki film de ilk kez Türkiye prömiyeri yapacak. Cannes’ın açılış filmi olan Woody Allen’ın ‘Paris’te Gece Yarısı’ ve büyük jüri ödülü alan Nuri Bilge Ceylan’ın son filmi ‘Bir Zamanlar Anadolu’da’ ilk kez festivalde gösterilecek. Yönetmen Ceylan ve filmin oyuncuları da festival kapsamında sinemaseverlerle buluşacak.
 

Zaman