Cannes’dan İstanbul’a Film Market Geliyor

Filmler
Bu yıl Cannes’da düzenlenen fuara katılan İTO, katılımcılardan gelen olumlu tepkiler üzerine MIPCOM marketinin bir benzerini İstanbul’da kurma kararı aldı. İTO Yönetim Kurulu Üyesi İsrafil...
EMOJİLE

Bu yıl Cannes’da düzenlenen fuara katılan İTO, katılımcılardan gelen olumlu tepkiler üzerine MIPCOM marketinin bir benzerini İstanbul’da kurma kararı aldı. İTO Yönetim Kurulu Üyesi İsrafil Kuralay, 31. İstanbul Film Festivali’nde bir film market yapılmasının söz konusu olabileceğini söyledi.

Cannes’da düzenlenen dünyanın en büyük televizyon ve film marketi MIPCOM dün sona erdi. Bu yıl fuara Türkiye’den 10 firma ile ‘milli takım’ çıkarması yapan İstanbul Ticaret Merkezi (İTO), yeni bir projeyle geri döndü.

Katılımcılardan gelen olumlu tepkiler ve Türkiye’deki dizi ve sinema sektörünün yoğunluğunu göz önüne alan İTO, ağırlıklı olarak TV dizilerinin ve filmlerinin alınıp satıldığı MIPCOM marketinin benzerini İstanbul’a kuracak.

İTO Yönetim Kurulu Üyesi İsrafil Kuralay, bunun için 30 yılı geride bırakmış birikimiyle İstanbul Film Festivali’ni düşündüklerini belirterek, festivalin düzenleyicisi İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) ile görüşeceklerini söylüyor.

Geçtiğimiz yıllarda fuara bireysel olarak katılan ATV, Samanyolu Yayın Grubu, Ser Yapım, Global Prodüksiyon, Show TV, 7 Renk, Imaj Medya, İz TV, Taksi Prodüksiyon ve TRT Çocuk; İTO bünyesinde MIPCOM’a katıldı.

Ağırlıklı olarak TV dizilerinin ve filmlerinin alınıp satıldığı, sektörel işbirliklerinin, ortaklıkların kurulduğu MIPCOM’da İTO çatısı altında dizi ve filmlerinin satışı için görüşmeler yaptı. Bu firmalar haricinde TRT, Kanal D ve Global Ajans da ‘takımdan ayrı düz koşu’ yaparak farklı stantlarda fuara katılıp ürünlerini pazarlayan yapım şirketleriydi.

Katılımcı firmalardan gelen olumlu tepkiler üzerine daha da umutlandıklarını belirten Kuralay, "MIPCOM’a bir dahaki sefere en az 25 firma ile gelmeyi planlıyoruz. İTO olarak film endüstrisini tüm birimleri ile harekete geçirmek ve güç birliği sağlamak için yola çıktık. Film endüstrisini tüm birimleri ile kalkındırmak, kültür ve sanat ekonomisi oluşturmak için ciddi altyapılı çalışmalar yapıyoruz." diyor.

Dört günde 15 bin ziyaretçinin katıldığı MIPCOM’un bir benzerinin son yıllarda popülaritesi iyice artan Türk sinema ve dizilerinin de katkısıyla İstanbul’da yapılabileceğini söyleyen Kuralay, bu konuda İTO’nun öncü olmaya hazır olduğunu belirtti. İKSV’nin de sıcak bakmasıyla 31. İstanbul Film Festivali’nde bir film market yapılması kimseyi şaşırtmayacak.

Türk dizilerinin en büyük müşterisi Ortadoğu ve Balkanlar

Fuara katılan Türk yapım şirketlerinin en önemli müşterilerini tabii ki Ortadoğu ve Balkan ülkeleri oluşturuyor. Öyle Bir Geçer Zaman ki, Ezel, Asi, Şefkat Tepe, Tek Türkiye, Kollama, Sırlar Dünyası, Mavi Rüya, Çocuklar Duymasın, Caillou (Kayu) ve Muhteşem Yüzyıl dizileri, en çok rağbet gören yapımlar. Hatta, Kanal D standından aldığımız bilgiye göre Öyle Bir Geçer Zaman ki’ye İtalya ve Çek Cumhuriyeti’nden talip çıkmış.

Türkiye’de Caillou dizisiyle çocukları ekrana kilitleyen Yumurcak TV’nin genel yayın yönetmeni Meryem Akbal’a, stantlarda yeni ‘Caillou’lar ararken rastladık. Anne-baba ve çocuklar yeni Caillou’lara hazır olsa iyi olur. Çünkü Akbal, çocukları yakalayacak faydalı bir çizgi dizi ve film aradıklarını belirterek Malezya’dan bir yapımı beğendiğini, detaylar üzerinde araştırma yaptıklarını belirtti.

Zaman