Sinema Aşkına “Çek Bir Film”

Filmler
Gaziantep Üniversitesi Sinema Radyo Televizyon Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sadık Battal’ın 15 aylık çalışma sonucu ortaya çıkan projesi, bu ay TRT’de yayınlanacak. Türk sineması, bugüne ...
EMOJİLE

Gaziantep Üniversitesi Sinema Radyo Televizyon Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sadık Battal’ın 15 aylık çalışma sonucu ortaya çıkan projesi, bu ay TRT’de yayınlanacak.

Türk sineması, bugüne kadar çok sayıda kitaba ve belgesele konu oldu. Ancak ilk kez 18 bölümden oluşan geniş kapsamlı bir belgesele ve DVD setiyle Türk sineması ve sinemanın yapım evreleri tek elde toplanıyor. Bu zorlu işin arkasında sinema alanında bir kuyumcu titizliğiyle yaptığı çalışmalarla tanıdığımız Gaziantep Üniversitesi Sinema Radyo Televizyon Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sadık Battal var. Battal’ın “15 ay üzerinde çalıştım.” dediği ‘Çek Bir Film’, sinemanın hayalden tasarıma, bir başka deyişle hikâyeden senaryoya, yönetmenlikten oyunculuğa, ışıktan görüntüye, sesten melodiye, kurgudan filme, filmden perdeye giden yolculuğunu, ustaların dilinden aktarıyor. İzleyiciyi sinema tarihimizin koridorlarında yolculuğa çıkarmayı hedefleyen projede ülke sineması, öne çıkan yönetmenler ve filmleri de ayrıntılı bir şekilde değerlendiriliyor. Çekimleri ve yapım aşaması tamamlanan ‘Çek Bir Film’in ekran ve DVD yolculuğunda ise son aşamaya gelindi. TRT’de ekimde yayınlanması planlanan belgesel, 40′ar dakikalık 18 bölümden oluşuyor. Her bölüm için ayrı bir DVD hazırlanan belgeselin pek çok dile çevrilmesi ise projenin ön şartı olmuş.

HAYATIMIN PROJESİ

Sadık Battal’ın ‘Hayatımın projesi’ dediği ‘Çek Bir Film’in farklı dillerde basılması TRT ile yapılan anlaşmanın ilk maddelerindenmiş. Battal, TRT yetkilileri ile yaptığı görüşmelerde bu konu üzerinde özellikle durmuş. “Sinema eğitimi amaçlı bir seri belgesel çalışması. Sinemaya girişten başlıyor, film çekiminin tüm evreleri yer alıyor. Uluslararası bir çalışma oldu. Türkiye’nin dünyaya sözünü bu belgeselde söylüyoruz. Bu Türkiye’nin projesi oldu. Benim değil.”

Belgesel için, eğitim alanında iddialı ve etkisi yüksek filmler yapan, 100′ün üzerinde isimle görüşüldü. Sinemaya giriş bölümünde; Oğuz Adanır, Mutlu Parkan, Hasan Aycın, Mehmet Güreli, Kurtuluş Kayalı, Haydar Ergülen gibi isimler yer alıyor. Yönetmenlik bölümünde ise Yavuz Turgul, Ezel Akay, Majid Majidi, Özer Kızıltan, Handan İpekçi, Zeki Demirkubuz gibi usta sinemacılar var.

Oyunculuk ile ilgili bölümlerde, Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Vildan Atasever, Şener Şen, Ahmet Mekin, İsmail Hacıoğlu, Sinan Albayrak ve Olgun Şimşek başta olmak üzere birçok deneyimli isim; senaryo yazarlığında ise Nilgün Öneş, Leos Carax gibi ustalar birikimlerini aktarıyor. Film Müziği’nde Yalçın Tura, Erkan Oğur, Atilla Özdemiroğlu, Cahit Berkay gibi isimler yer alırken; görüntü yönetmenliğinde Çetin Tunca, Vitorro Storaro, Uğur İçbak, Gökhan Atılmış’ın adı geçiyor. ‘Çek Bir Film’ belgeseli, sanat yönetmenliği, kostüm, dekor, makyaj alanlarında deneyimli isimlerin görüş ve yorumlarına başvururken, yapımcılığı da ihmal etmiyor. Yardımcı yönetmenlik, set amirliği, ses, ışık konularına da tek tek değinilen belgesel çalışması, post prodüksiyon, renk, özel efekt animasyon ve laboratuvar gibi teknik konularda da seyircilere farklı perspektif sunacak. Projenin ilgi çekici bölümlerinden “Belgesel Sinema”da ise Süha Arın’ın açtığı yolda kendilerini yetiştiren Reha Arın, Zeynep Merve Uygun, Semra Güzel Korver, Rodi Yüzbaşı gibi isimler yer alıyor.

Ahmet Uluçay unutulmadı

‘Çek Bir Film’in finali iki yıl önce aramızdan ayrılan Ahmet Uluçay’a ayrıldı. Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak filmiyle onlarca ödül alan Uluçay’ın sinema felsefesi değerlendiriliyor. TRT tarafından Zeynep Film’e yaptırılan ve ekim ayından itibaren TRT Okul’da yayına girmesi planlanan ‘Çek Bir Film’in, dünya sinemasını ele alacak olan ikinci seti ise proje aşamasını geçip yola çıkmış bile.

Zaman