İlk Kadın Film Eleştirmenine Onur Ödülü

Filmler
31. İstanbul Film Festivali’nin Onur Ödülleri, yönetmen Ali Özgentürk, oyuncular Ayşen Gruda ile Halit Akçatepe ve Türkiye’nin ilk kadın film eleştirmeni Sevin Okyay’a verilecek. İst...
EMOJİLE

31. İstanbul Film Festivali’nin Onur Ödülleri, yönetmen Ali Özgentürk, oyuncular Ayşen Gruda ile Halit Akçatepe ve Türkiye’nin ilk kadın film eleştirmeni Sevin Okyay’a verilecek.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından Akbank sponsorluğunda 31 Mart – 15 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek 31. İstanbul Film Festivali’nin Sinema Onur Ödülleri’nin sahipleri belirlendi. Bu yıl festivalin Sinema Onur Ödülleri, yönetmen Ali Özgentürk, oyuncular Ayşen Gruda ile Halit Akçatepe ve Türkiye’nin ilk kadın film eleştirmeni Sevin Okyay’a takdim edilecek.

İstanbul Film Festivali tarafından her yıl verilen Sinema Onur Ödülleri bu yıl Türkiye sinemasına yıllar boyu emek vermiş dört değerli isme takdim edilecek. Yönetmen Ali Özgentürk, oyuncular Ayşen Gruda ile Halit Akçatepe ve yazar Sevin Okyay, bu yılki Sinema Onur Ödülleri’ne layık görüldü. Ödüller, 30 Mart Cuma akşamı Lütfi Kırdar Sergi ve Kongre Sarayı’nda yapılacak olan 31. İstanbul Film Festivali Açılış Töreni’nde verilecek.

Ali Özgentürk, 1960’larda belgeseller ve kendi kurduğu sokak tiyatrosuyla başladığı sanat yaşamına, Yılmaz Güney ve Zeki Ökten’e asistanlık yaparak devam etti. 1979 yılında Hazal filmi ile yönetmenliğe adım atan Özgentürk, kendine özgü senaryoları ve sinema dilini yenilemeye yönelik filmleriyle, kuşağının en etkili isimlerinden biri oldu. Hazal, At ve Bekçi gibi filmleriyle ulusal ve uluslararası alanda büyük başarılar kazanan Özgentürk, çok tartışma yaratan Su da Yanar, Çıplak ve Mektup gibi filmlerinin yanı sıra geniş çapta ilgi gören Balalayka, Kalbin Zamanı ve en son Görünmeyen gibi filmleriyle, Türkiye sinemasındaki ayrıksı kimliği ve arayış içindeki heyecanını her zaman sürdüren isimlerden biri oldu.

İstanbul Film Festivali’nin Sinema Onur Ödülü’ne layık görülen Ayşen Gruda, bugün Türkiye sinemasının ‘komik kadın’ tiplemelerini üstlenenlerin başında yer alıyor. 1975’te başladığı kariyeri boyunca sürekli üreten ve kendini geliştiren Gruda, özellikle Arzu Film – Ertem Eğilmez’in Hababam Sınıfı ve Erler Film’in Gırgıriye serilerinde, Kemal Sunal ve Şener Şen gibi usta oyuncularla birlikte başarılı kompozisyonlar yarattı. Gruda, 2010 yılında gösterime giren Kâğıt filmi ile yardımcı oyuncu dalında aldığı Altın Portakal Ödülü ile başarılı sanat hayatına devam ediyor.

1943’te henüz beş yaşındayken sinema dünyasına adım atan Halit Akçatepe, 1963 yılında Yasak, Gündoğarken ve Semaya Baktım Seni Gördüm filmlerinin ardından, 1970’lerden sonra Arzu Film’in yapımlarında canlandırdığı kahramanın can dostu sempatik kişiliklerle belleklere kazındı. 100’e yakın filmde yer alan ve Hababam Sınıfı’nın ‘Güdük Necmi’si olarak Türkiye sinemasına adını yazdıran Akçatepe, son dönemde oynadığı dizilerle de başarılı kariyerini sürdürüyor.

İstanbul Film Festivali’nin ilk yıllarından itibaren festival ailesinin ve mutfağının içinde bir isim olan Sevin Okyay, Türkiye’nin ilk kadın sinema eleştirmeni olmanın yanı sıra yazar, çevirmen, caz-polisiye-spor eleştirmeni ve radyo programcısı olarak yıllardır başarılara imza atmış bir isim. Gündelik hayat kültürü üzerine denemeler de yazan, pek çok gazete ve dergiye yazılarıyla katkıda bulunan Okyay, yaptığı çeviriler ve önerilerle de İstanbul Film Festivali’ne yıllardır destek veriyor.

31. İstanbul Film Festivali kapsamında, Ali Özgentürk’ün 1981 yılında çektiği At, Ayşen Gruda’yla Halit Akçatepe’nin birlikte rol aldığı, Ertem Eğilmez’in kültleşmiş filmi Süt Kardeşler ve Ayşen Gruda’nın ‘Kam Ana’ karakterini canlandırdığı Ezel Akay’ın Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü? adlı filmleri de seyirciyle buluşacak.

Ntvmsnbc