Ülkücüler Belgeselde Kendilerini Anlatacak

Filmler
Ülkücülerin, 12 Eylül darbesinin öncesi ve sonrasında yaşadıkları belgesel oldu. 6 Nisan’da vizyona girecek olan belgesel özellikle idam ve işkence sahneleriyle dikkat çekiyor…  ...
EMOJİLE

Ülkücülerin, 12 Eylül darbesinin öncesi ve sonrasında yaşadıkları belgesel oldu.

6 Nisan’da vizyona girecek olan belgesel özellikle idam ve işkence sahneleriyle dikkat çekiyor…
  
ÜLKÜCÜLER İLK KEZ KENDİLERİNİ ANLATACAK
 
Siyah Türk Yapım Şirketi, 1980 darbesi öncesinde ve darbe sonrası cezaevi sürecinde Ülkücüleri konu olan bir belgesel film çekti. 6 Nisan’da vizyona girecek filmin yapımcıları Bilal Kalyoncu ve Arif İlke.
 
"ÜLKÜCÜLER"
 
Filminin yapımcısı Bilal Kalyoncu, filmin çerçevesini "Ülkücülerin 12 Eylül’le ilk görsel hesaplaşması" olarak çiziyor. "1980 öncesinden 1991’e kadar ülkücülerin tarihini ele aldık" diyen Kalyoncu’ya göre bu dönemde Ülkücü hareket, Türkiye’deki bütün unsurlar açısından kapsayıcıydı.
 
Kalyoncu’ya göre Ülkücülük, 80 öncesi bir yaşam felsefesi. Bu yaşam felsefesi Türk Milletine ait olan bütün değerleri, kültürel öğeleri kapsamaktadır. Ülkücüler de bu değerlere ait olan herşeyi korumakla yükümlü kişilerdir.
 
Arif İlke ise Ülkücü Hareketin bir ırk hareketi gibi gösterilmesinin tamamen yanlış olduğunu ifade ediyor.
 
"1980 öncesi ve sonrası on binlerce Kürt kökenli vatandaşımız Ülkücü Hareketin içerisinde, Türk Milletini millet yapan değerlere hizmet etmiş, bu uğurda cezaevlerine düşmüşlerdir. Örneğin, Hikmet Tekin bir Kürt, bir Ülkücü olarak Bingöl Belediye Başkanı seçilmiş ve şehit edilmiştir. 1980 öncesi Türkeş Diyarbakır’da, Van’da, Bingöl’de yüz binleri ellerinde Türk bayraklarıyla yürütmüştür"
 
Film’de Gün Sazak, İlhan Darendelioğlu, Dursun Önkuzu, Mustafa Pehlivanoğlu ve Ali Bülent Orkan gibi simge ülkücü şehitlerin de hikâyelerine yer verilmiş.
 
Bilal Kalyoncu’ya göre Halil Esendağ ve Selçuk Duracak’ın koşarak İdama gitmeleri, hak’ka yürümeleri belleklerden yıllarca silinemeyecek sahneler…
 
Herkesin merakla beklediği film 6 Nisan’da Sinemalarda… Peki ya sonrası? Arif İlke gişeden daha büyük bir hedeflerinin olduğunu söylüyor:
 
"Umuyoruz ki bu film sonunda yanlış doğruya, ezber olan gerçeğe dönsün! Tüm Türkiye Ülkücüleri gerçekleri ile yargılasın…"
 
Bilal Kalyoncu’ya göre ÜLKÜCÜLER Filmi, dünyaya sol gözü ile bakan medya tarafından kurulan ve Ülkücüleri acımasız bir şekilde yargılayan engizisyon mahkemesini ortadan kaldıracak…
 
FİLME DESTEK YAĞIYOR
 
MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri: Ülkücüler Belgesel Filmini çekenler, tarihi gerçeklerle ifade etmeye çalışanlar, her şeyden önce tarihi bir görev yapmışlardır. Onlara, teşekkürü bir borç biliyorum, toprağın altında yatanlar bu filmden sonra biraz daha rahat uyuyacaklardır.
 
Yavuz Bülent Bakiler: Ben arkadaşlarımın 1980 darbesinde yaşadıklarını ve çektikleri acıları kitaplaştırmaya niyet etmiştim ancak memnuniyetle görüyorum ki ülkücülerin yaşadığı haksızlıklar sinemaya yansıtılmış. Bütün gönlümle filmin yapımcılarını tebrik ediyorum.
 
Prof.Dr.Ümit Özdağ: Ülkücüler Belgesel Film Türk Milliyetçiliği tarihinde, Ülkücü Harekette olağanüstü bir boşluğu dolduruyor. Bu konuda birçok kitap, makale, doktora tezi var ancak bundan sonra yazılacak ve yapılacak bütün çalışmalarda eğer Ülkücüler Belgeseli kullanılmaz ise çok büyük boşluk olduğu derhal ortaya çıkacaktır. Ben bu filmi yapan bütün arkadaşlara en içten teşekkürlerimi sunuyorum.
 
Ahmet Şafak: Ülkücü Hareket gibi büyük bir sosyal hareketin hikayesi sosyal vitrinde, sosyal sahnede yer almamış idi. Bu film yılların özlemi, yılların hasretidir. Bu hasretin doğru ve anlaşılabilir bir ölçekte giderileceğini düşünüyorum.
 
Yusuf Ziya Arpacık: Biz Ülkücüler yakın tarihte bir istiklal savaşı vermişiz ama maalesef bunu yazmamışız, bunu görsel anlamda medyaya aktaramamışız. Ve hep karşı tarafın filmleriyle beyinler bulandırılmış, akıllar karıştırılmış ülkücüler bambaşka bir formatta tanıtılmış kamuoyuna… İlk defa Ülkücüler Belgesel Filmi ile Ülkücüler yaptıklarını anlatacaklar…
 
Yakın çağın kurtuluş savaşını veren Ülkücüler nelere engel olduklarını, Türkiye’yi Sovyet belasından nasıl kurtardıklarını anlatacaklar. Görsel anlamda artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak…

İnternethaber