Zorunlu göçün hikayesi Bursa’da

Filmler
Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı (TESEV) Demokratikleşme Programı’nın Kürt Sorunu Projesi kapsamında SuFilm tarafından hazırlanan ve 1990’larda göçe zorlanan vatandaşların maddi za...
EMOJİLE

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı (TESEV) Demokratikleşme Programı’nın Kürt Sorunu Projesi kapsamında SuFilm tarafından hazırlanan ve 1990’larda göçe zorlanan vatandaşların maddi zararlarını gidermeyi amaçlayan “Terör ve Terörle Mücadeleden Kaynaklanan Zararların Tazminatı Yasası”nın Van ilindeki uygulanışını mercek altına alan “Sulhname” isimli belgesel, 20 Haziran Çarşamba günü Nilüfer Kent Konseyi’nde seyircilerle buluşacak.

Saat 17:00’de gerçekleşecek gösterimin hemen ardından belgeselin yönetmeni Şehbal Şenyurt izleyicilerin sorularını yanıtlayacak.

2004 yılında, 1990lı yıllarda köyleri boşaltılarak göçe zorlanmış olan bir milyonun üzerindeki insanın zararlarının bir kısmının tazmini amacıyla bir yasa çıkartıldı. “5233 sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Yasa” (Tazminat Yasası), hükümetin yerinden edilmiş vatandaşlarına ilişkin geliştirdiği politikaları anlamak ve değerlendirmek için benzersiz bir fırsat sunmaktadır. Bunun da ötesinde, yasa, Türkiye’de devlet ile Kürtler arasındaki ilişkinin veya ilişkisizliğin, Avrupa Birliği sürecinde nasıl cereyan ettiğini gözler önüne seriyor. TESEV Demokratikleşme Programı ve SUFilm işbirliğiyle Van ili merkezi ve köylerinde çekilmiş olan Sulhname, bir yandan uygulamadan sorumlu komisyon üyelerinin, diğer yandan göç mağdurları ile avukatlarının Tazminat Yasası üzerinden adalete, hakikate ve elbette Kürt sorununa bakışını ele alıyor. Belgesel, yasadan yararlanan Kürtler ile devlet arasında imzalanan sulhnamelerin, toplumsal barışa ne ölçüde hizmet ettiğini sorguluyor.

Ntvmsnbc