Bosna Hersek’in milli şairi Cemalettin Latiç, Sırp katliamını anlatan bir Boşnak filmi için güçlü bir senaryo yazdı. Ancak Latiç’in bir sıkıntısı var ve Başbakan Erdoğan’a çağrıda bulunuyor.
Yakın tarihinin en büyük soykırımının yaşandığı Bosna Hersek’te halk savaşın soğuk yüzünü aradan 10 yıl geçmesine rağmen ilk günkü sıcaklığıyla hissediyor.
Avrupa’nın tam ortasında soykırımın, işkencenin, tecavüzün ve kültürel mirasın yok edilişinin kara bir lekesini ülkede o günleri gelecek nesillere de aktarmanın çalışmaları da sürdürülmek isteniyor.
Bosna’nın efsane ismi Aliya’nın en yakınındaki isimlerden biri olan ve ‘Bosna’nın Mehmed Akif Ersoy’u olarak da bilinen Cemalettin Latiç, bu yönde iddialı bir adım atıyor.
Sırp teröristlerin Boşnak katliamını konu alan bir filmin senaryosunu yazan Latiç, projesinin büyük ses getireceği inancında.
Senaryoyu inceleyen dünyaca ünlü birkaç yönetmeninin de oldukça beğendiklerini söyleyen Latiç, ‘Biz Boşnaklar bu filmi yapmak istiyoruz. Öyle düşük bütçeli bir film olsun istemiyoruz. Ama ülkemizin maddi durumu ortada. Görsel anlamda ileri teknolojik desteklerle bu filmi yapmak istiyoruz. Ancak böyle dünya kamuoyunun dikkatini çekebiliriz’ dedi.
TÜRKİYE VE ERDOĞAN’A ÇAĞRI
Özellikle maddi sıkıntılardan dertli olan Cemalettin Latiç, Türkiye’den ve Başbakan Erdoğan’a yardım istiyor.Bu çağrısını ülkeye kültürel ziyaret için giden Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin’e ileten Latiç, Keskin’den de söz aldı.Latiç’in bu isteğini Başbakan Erdoğan’a ve ilgili kişilere bizzat söyleyeceğini ifade eden Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin kendi imkanlarıyla da bu filme destek olmaktan mutlu olacaklarını söyledi.
SADECE BOSNA DEĞİL OSMANLI’YI DA ANLATACAĞIM
Sırpların da böyle bir film için hazırlık yaptığını söyleyen Latiç, ‘Sırplar bu filmi bizden önce yaparsa, katliamlarını masumlaştırarak dünya kamuoyuna sunacaklar. Hatta Aliya İzzetbegoviç’i savaşın sorumlusu gösterip ‘katil’ olarak lanse edecekler. Onlardan önce senaryomu filme çekip dünyaya izlettiterebilirsek bizim haklılığımız ortaya çıkacaktır. Bu film sadece Bosna’yı değil Osmanlı’nın hoşgörüsünü de anlatacak bir eser olacak. Sayın Başbakan Erdoğan, bu filmin senaryosunu ilgili ve uzman kişilere inceletirse onlar da görecek senaryomun kalitesini. Ancak yine söylüyorum, bu film büyük sermaye ve yatırımla olmalı. Zaten yapımcının yatırımı kendisine dönecek’ dedi.
Prof. Dr. Cemalettin Latiç Kimdir?
1957’de Gorni Vakuf’ta doğdu. Bosna-Hersek eski Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç ile 3 yıl hapishanede birlikte kaldı. Mladi Müslümani teşkilatının önde gelen isimleri arasında yer aldı ve Bosna Milli Mücadelesinde önemli görevler üstlendi. Bosna Hersek milli marşını kaleme yazdı.
Saraybosna İslamî Bilimler Akademisi’nde Tefsir dersleri verip, Kur’ân Dili Tefsiri hazırlıyor. Aynı zamanda Sancak Üniversitesin Felsefe Fakültesinde Edebiyat Teorileri dersleri vermekte. 9 kitabı yayımlandı. Mehmet Akif Ersoy’un Safahat’ı ve Yunus Emre’nin Divan’ını Boşnakçaya tercüme ile meşgul oldu. Aynı zamanda bir şair olan Latiç çok yönlü kişiliğiyle tanınıyor.
haber7.com