Engellileri gerçek engelliler canlandıracak

Filmler
İzmir’de çekilen ve engellilerin hayata tutunmasını konu edinen ‘Adım Adım’ adlı filmde başrolleri, aralarında Haldun Dormen’in de bulunduğu tiyatro oyuncuları ile engelliler p...
EMOJİLE

İzmir’de çekilen ve engellilerin hayata tutunmasını konu edinen ‘Adım Adım’ adlı filmde başrolleri, aralarında Haldun Dormen’in de bulunduğu tiyatro oyuncuları ile engelliler paylaşıyor.
Filmin yönetmeni Sinan Uzun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugüne kadar kısa filmler ve reklam filmleri çektiğini belirterek, yerel bir kanalda engelliler üzerine program yapan eşi Pelin Uzun’un önerisiyle, engellilerin rol aldığı uzun metrajlı bir film çekmek için yola çıktığını söyledi.
Senaryosunu da yazdığı filmin, sonradan birleşen üç ayrı hikayeden oluştuğunu anlatan Uzun, hikayelerin, hayata tutunmak üzerine kurulu olduğunu kaydetti.
Sinan Uzun, filmdeki beş ana karakteri engellilerin canlandırdığını, oyuncu seçiminde sahne tecrübesi bulunanları seçmeye dikkat ettiklerini ifade ederek, filmi, festivallere katıldıktan sonra vizyona sokmayı planladıklarını dile getirdi.
‘Engelliler de kendini kanıtlamalı’
Tiyatro oyuncusu Haldun Dormen de filmde ‘efsane ama alkolle yok olmuş’ olarak tanımladığı dansçıyı canlandırdığına değinerek, ‘İlginç bir proje. Umarım halk tarafından beğenilir, seyirci için iyi proje olabilir’ dedi.
En son Safa Önal’ın yönettiği ve 2007 yılında gösterime giren ‘Hicran Sokağı’ adlı sinema filminde rol aldığını anımsatan Dormen, ‘Yönetmenimin de rahat olmasıyla çok keyifli çalıştım. Ekip çok iyiydi. Çok mutlu oldum’ şeklinde konuştu.
Haldun Dormen, filmin ‘engelsizlerin engellilere dikkatini sağlamasını’ umduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
‘Ama bence iş yalnız engelsizler de değil. Engellilerin de kendilerini kanıtlaması lazım. Engelli olmak demek, dünyadan elini eteğini çekeceksin demek değil. Bir şeyler yapabilirsin. O zaman engelsizler de kabul edecektir.’

‘İnşallah filmimiz ses getirecek’

Sanatçı Sezen Aksu’nun film için kullanımına izin verdiği ‘Kaç yıl geçti aradan’ şarkısını seslendiren başrol oyuncularından görme engelli Ümran Sevinç ise Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarından mezun olduğunu ve öğretim üyesi olmayı hedeflediğini belirtti.

İzmir Devlet Tiyatrosu oyuncularından Süreyya Kilimci de bir yıldır engellilerin dans grubuyla çalıştığına değinerek, şunları söyledi:
‘Engelli çok yakın tanıdıklarım var. Proje anlatıldığında çok heyecanlandım, çünkü ilk defa engellileri, gerçek engelliler canlandırıyor. Yaptığım en güzel işlerden biri. Engelliler en çok önemsenmek istiyor, yardım istemiyor, şartların onlar için elverişli hale gelmesini istiyor. Bu proje de seslerini duyurmak için önemli.’
Tiyatro oyuncusu Gazi Şeker de kardeşinin engelli olması dolayısıyla senaryoyu okuduğunda içselleştirip kadroya dahil olmak istediğini anlatarak, ‘Bu ülkede engelliler hakkında çok az şey biliniyor. Engelli yürüyüş parkuruna bile arabasını park edenler var. İnsanlar, bu filmle birçok şeyin farkına varacaktır’ dedi.

Filmde ayrıca, oyuncu Asuman Dabak, down sendromlu Can Ayan, bedensel engelli baletler Mehmet Sefa Öztürk ve Bora Acar Zöngür de rol alıyor.