Yahudileri Kurtaran Müslümanlar Filmi Vizyonda

Yabancı Sinema
Fransa’da yaklaşık iki hafta önce gösterime giren bir sinema filminde Müslümanların 2.Dünya Savaşı’nda Yahudileri kurtarması konu ediliyor. Bazı tarihçilere göre Müslümanların Fransa diren...
EMOJİLE

Fransa’da yaklaşık iki hafta önce gösterime giren bir sinema filminde Müslümanların 2.Dünya Savaşı’nda Yahudileri kurtarması konu ediliyor. Bazı tarihçilere göre Müslümanların Fransa direnişi sırasında kurtardığı insan sayısı 1600!

İsmail Feruhi’nin yönetmenliğini yaptığı ve Fransa’nın Nazi işgaline karşı direnişinde Müslümanların oynadığı rolü ele alan Özgür Adamlar filmi gösterime girdi. Filmde Paris Mescidi yetkililerin nasıl da direnişe katıldıkları ve Yahudileri ölümden kurtardıkları gösteriliyor. Yönetmen Feruhi bu filmin Müslümanların Fransa tarihinde üstlendikleri rolü yansıtmada önemli pay sahibi olacağına inanıyor.

Fransa’da yaklaşık on gün kadar önce gösterime giren bir sinema filmi, İkinci Dünya Savaşı sırasında Fransa’daki bazı Yahudilerin kurtarılmasında Müslümanların oynadığı rolü ortaya koyuyor. Bu, Fransız vatandaşların birçoğunun gerçeğini, boyutlarını ve uygarlık boyutunu bilmediği bir boyut.

İsmail Feruhi’nin yönettiği Özgür Adamlar Filmi, Paris’te geçtiğimiz 28 Eylül’de gösterime girdi. Filmde İkinci Dünya Savaşı’nda Nazilerin Fransa’yı işgali sırasındaki direnişteki Yahudileri ve gönüllüleri savunan Paris Mescidi’nin kurucusu Kadur Bin Gabrit’in hikayesi konu ediliyor.

Bununla beraber olaylar, Fransa’ya göçmüş ve karaborsa ticareti yapan Cezayirli genç Yunus’un etrafında dönüyor. Polis, Yunus’u yakalıyor ve kendisini, Nazi yetkilileri ve faşist hükümetinin, kendilerine Müslüman belgesi vererek Yahudilere ve Fransa direniş savaşçılarına yardım ettiği yönünde şüphelendiği Paris Mescidi’nin sorumluları arasında casusluk yapmaya zorluyor.

Film temiz ve şefkatli bir kişi rolünü üstlenen Yunus’un basit bir insandan nasıl da bir özgürlük savaşçısına dönüştüğünü göstererek devam ediyor.

1600 kişiyi kurtardı

Özgür Adamlar’ın yönetmeni Feruhi, Müslümanların bu direnişte üstlendikleri rolün tarih kitaplarında büyük ölçüde görmezden gelindiğine dikkat çekerek bu filmin insanların Müslümanlara bakışını değiştirmesini umduğunu dile getirdi.

sinefesto.com

Feruhi şöyle konuştu: ‘Adamlar Fransa’da kaldı ve gönüllü olarak direnişe katıldı. Bu çok önemli bir meseledir ve Müslümanların da Fransa tarihinde rol aldığı anlamına gelmektedir. Ancak bugüne kadar üstlendikleri bu görev hiç yansıtılmadı. Direnişe katıldıklarını gösteren ne bir fotoğraf ne bir belge ne de çekilmiş bir film var.

Tarihçiler, Paris Mescidi’nin yöneticilerinin kurtardığı Yahudiler hakkında farklı rakamlar ortaya atmış bulunmaktadır. Bazıları Kadur Bin Gabrit 1600 kişiyi ölümden kurtardı derken Fransa içişleri bakanlığı diyanet işleri eski danışmanının ifadesine göre kurtarılanların sayısı 500’ü aşmıyor.