İpek Özbey’in haberi
NTV BLM Dergisi, kasım sayısında zekayı masaya yatırdı. Ve tabii ki dehayı da… Normal insan beyniyle dahi beyinler arasında dikkate değer farklar var.
Hiç az değiller. Stephan Hawking’den zamanın değerlerini tam anlamıyla yerle bir eden Isaac Newton‘a eski tüfek dahileri kim unutur? Ya Aristo ve Leonardo da Vinci gibi çok yönlü dahileri? Tartışmasız bir deha olan Albert Einstein fiziğin gidişatını değiştirmişti ama iyi bir keşif için en fazla bir kurşunkalemin yettiği zamanlarda çalışma avantajına sahipti. Şimdilerde, bir patent memurunun yalnızca bir sandalyede oturup düşünürken köklü değişikliklere neden olacak yepyeni bir yerçekimi kuramı geliştireceğini hayal etmek bile zor.
Peki dehayı nasıl tarif ederiz? Acıların filozofu Arthur Schopenhauer bir zamanlar şöyle demişti: ‘Bir dahi kimsenin tutturamadığı bir hedefi vurmanın ötesinde, kimsenin göremediği bir hedefi vurabilmeli.’
Washington’daki NIMH Ulusal Zihin Sağlığı Enstitüsü Çocuk Psikiyatrisi Bölümü’ndeki nörologlar kendilerine bir rota çizmiş. Dr. Philip Shaw ve ekibi, yaklaşık 500 çocuğun beyin MRI taramasını yapmış. Shaw’a göre, en zeki çocukların beyinleri, budama işlemini çok daha verimli yapıyor. Böylece, beyin son derece kıvrak ve güç sorunlarla başa çıkmaya çok daha hazır hale geliyor. Kentucky’deki Louisville Üniversitesi’nden nöropatolog Manuel Casanova ise dahilerin dünyaya yan gözle başka türlü baktıklarını, mevcut sorunlara yeni ve alışılmışın dışında yorumlar getirdiklerini söylüyor.
NORMAL BEYİN Mİ, DAHİ Mİ?
Normal bir beyinle bir dahi arasındaki ince farklara gelince… Sıradan bir insanda beynin soyut düşünceden sorumlu olduğuna inanılan ön korteks bölgesi, ‘mini kolon’lardan oluşuyor. Bunlar 80-120 nörondan oluşan beyin dokusu birimleri. Dahilerin beyinlerindeki mini kolonların yoğunluğu, diğer insanlara göre daha fazla. Bu, normal düzeyde zekaya sahip insanlarda, bir matematik problemiyle uğraşıldığında etkin hale geçen beyin bölgesi. Beynin sürekli olarak kullanılan her bölgesi, en yaşamsal bağlantılarınızı kuvvetlendiriyor ve böylece genişliyor. Einstein’ın beyni normal bir beyinden küçüktü ama matematiksel işlemlerden sorumlu yan kafa lobu epey genişti. Beynin belirli bir bölgesine yoğun olarak yüklenmeyi gerektiren bir yeteneğin zaman içinde geliştirilmesi, görünen o ki bu bölgenin genişleyip güçlenmesini sağlıyor.
NTV BLM Dergisi, zekanın ve dahiliğin daha pek çok boyutunu incelemiş. Araştırmalara da yer verilen haberde, zekanın genetik aktarımı, suçla bağlantısı, IQ ırkçılığı gibi detaylar da yer alıyor.
Akşam