Satürn’ün kuzey yarımküresinde çıkan devasa fırtına bu ayın başında amatör gözlemciler tarafından tespit etmişti fakat Cassini uzay aracı, 24 Aralık tarihinde ulaştığı konumla fırtınanın güzel bir fotoğrafını 1.8 milyon km. öteden çekebildi. Fotoğraf Dünya’ya henüz ulaşmış durumda.
Fırtına, geniş ölçekli bir hortum ve halkalı gezegenin kuzey yarımküresini onbinlerce kilometre boyunca süpüren bir kuyruğa sahip. Soldaki mavi ışık çekimi kuyruğu daha iyi bir şekilde gözler önüne sererken sağdaki kızılötesi fotoğraf fırtına çekirdeğine odaklanıyor.
Bu tip fırtınaların, gezegenin alt atmosferinden daha yukarılara tonlarca malzeme fırlatan termal dengesizlik nedeniyle oluştuğu düşünülüyor. Fırtınalar Satürn’ün 28 yılda bir gelen mevsimsel döngünün başlangıcına denk gelmesi halinde de ‘Büyük Beyaz Nokta’ oluşturan ve zaman zaman gezegenin tamamını turlayan böylesi büyük kütleli oluşumlar gözlenebiliyor.
Satürn’ündeki hava koşulları Jüpiter’de olduğu gibi karmaşık ve bu tip güçlü fırtınaları gezegenin puslu görünüme sahip dış atmosferi nedeniyle saptayabilmek oldukça güç.
NTV